El TSJC dóna la raó a l’Ajuntament i aixeca les mesures cautelars que impedien desenvolupar el dentista municipal : Servei de Premsa

El TSJC dóna la raó a l’Ajuntament i aixeca les mesures cautelars que impedien desenvolupar el dentista municipal

04/02/2020



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La sentència judicial nega que el projecte suposi un greuge irreparable per al Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs (COEC)

El consistori podrà així reprendre els preparatius per donar compliment al vot favorable del Consell Plenari del passat mes de març, amb l’horitzó que el dentista municipal sigui una realitat durant el primer semestre de 2021

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó a l’Ajuntament de Barcelona i ha aixecat la mesura cautelar de suspensió que impedia desenvolupar el projecte de dentista municipal. En una sentència de la sala contenciosa administrativa, el TSJC nega que el projecte suposi un greuge irreparable per al Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs (COEC) i valida per tant els arguments que havia posat sobre la taula l’Ajuntament de Barcelona contra la suspensió cautelar de la iniciativa. Aquesta iniciativa havia estat aprovada formalment amb els vots dels grups polítics durant el Consell Plenari del passat mes de març i va ser recorreguda judicialment pel COEC.

En la sentència, el TSJC recorda que ja l’Autoritat Catalana de la Competència va valorar positivament el projecte i descarta que hi hagi una manifesta manca de competència del Consistori per posar en marxa aquesta nova activitat econòmica, a l’espera d’entrar en el fons d’aquesta qüestió quan dicti la sentència en el plet principal. També assenyala que aquesta activitat no suposa cap cost per a les arques municipals ni afecta el compliment de l’estabilitat pressupostària. Addicionalment, el Tribunal també assegura que el COEC no només no justifica prou els suposats perjudicis econòmics que li causaria la posada en marxa del projecte, sinó que, si es produïssin, serien per a la societat promotora i no pel col·legi, en cap cas serien perjudicis irreversibles i tampoc tindrien per què afectar les persones usuàries que fessin servir aquests serveis.

Aquest és el tercer projecte diferent ideat per l’Ajuntament en els últims anys per tal de promoure l’accés a l’atenció bucodental de la població barcelonina que per motius estrictament econòmics té moltes dificultats per accedir als serveis odontològics funcionals, una situació que afecta com a mínim al 12% de la població de Catalunya. En aquest sentit, cal recordar el servei d’odontologia municipal gratuït per a persones vulnerables derivades pels Serveis Socials, que des de la seva posada en marxa a finals de 2018 ja ha arribat a 1.200 persones. A més a més, la setmana passada l’Ajuntament va explicar l’acord al qual s’ha arribat amb l’Associació Empresarial de Centres d’Assistència Dental (AECAD®) per tal que 100 clíniques ofereixen preus entre un 35% i un 40% més baixos del que és habitual als 266.000 veïns i veïnes de la ciutat que disposen d’una Targeta Rosa o bé de la Targeta Barcelona Solidària.

Ara es continuarà amb les actuacions que havien quedat aturades per la decisió del jutjat que el TSJC ha revocat i que estan destinades a donar compliment a l’acord del Consell Municipal, amb l’objectiu que el dentista municipal pugui ser una realitat durant el primer semestre de 2021. Aquest nou servei odontològic municipal, tal com ja es va explicar, obrirà les seves portes en algun barri de la ciutat amb una situació socioeconòmica sensiblement per sota de la mitjana de la ciutat. En un principi s’ha dissenyat per atendre unes 36.000 persones l’any, 18.000 ja durant el primer exercici de funcionament, amb uns preus que podrien ser fins a  un 40% del sota dels habituals.





Paraules clau

dentista/ dentista municipal/ salut/