Barcelona Activa insereix al mercat laboral 841 persones en atur de llarga durada o sense cap prestació a través del programa ‘Treball als barris’ : Servei de Premsa

Barcelona Activa insereix al mercat laboral 841 persones en atur de llarga durada o sense cap prestació a través del programa ‘Treball als barris’

05/02/2020

Barcelona ha seguit creant ocupació el darrer any, superant el llindar d’1,1 milions de persones afiliades a la Seguretat Social, obtenint el millor nivell d’ocupació des de finals de 2007

841 persones en atur de llarga durada o sense cap prestació, inserides al mercat laboral a través del programa ‘Treball als barris’ i 80 persones a més, han iniciat un conveni de pràctiques en empreses a través d’aquesta iniciativa

Les Cases d’Oficis han ajudat que joves de 16 a 24 anys hagin trobat feina o en un 58% dels casos hagin retornat al sistema educatiu

Barcelona ha seguit creant ocupació el darrer any, superant el llindar d’1,1 milions de persones afiliades a la Seguretat Social, obtenint el millor nivell d’ocupació des de finals de 2007. Aquest increment d’ocupació en 2019, té un impacte en l’economia de la ciutat i afavoreix a col•lectius de persones vulnerables.

L’Ajuntament de Barcelona avança en l’assoliment de l’objectiu que aquells col•lectius més vulnerables i les persones que no ho tenen fàcil per la seva trajectòria o per la manca de competències finalment aconsegueixen inserir-se en el món laboral. Aquesta incorporació implica també beneficis per a la qualitat de vida d’aquestes persones, tal i com indica un estudi de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

“Aquests programes d’inserció laboral conformen un pilar fonamental de la promoció de l’ocupació de qualitat”, ha destacat el primer tinent d’alcaldia i president de Barcelona Activa, Jaume Collboni, “com es recull en el Barcelona Green Deal, un motor pel progrés econòmic és la integració laboral i que ningú quedi al marge. Per això, hem d’incidir en una societat que vetlli per l’equitat i la reducció de desigualtats, garantint els drets socials i el treball digne i de qualitat”.

L’any 2019, 841 persones que estaven en situació d’atur de llarga durada -més d’un any sense treballar (49% dels casos de les persones ateses),- o que no percebien cap prestació (69%), han estat inserides al mercat laboral, gràcies als dispositius d’ocupació territorial del projecte “Treball als barris” de Barcelona Activa. A aquesta xifra de prop d’un miler de persones amb nous contractes laborals, també s’han de sumar 80 convenis de pràctiques amb empreses, a través d’aquesta iniciativa.

Aquest projecte posa el focus en 10 barris de 6 districtes de la ciutat: La Bordeta, La Marina del Port, El Poble-Sec, Sant Pere i Santa Caterina, El Raval Sud, La Barceloneta, El Besòs i el Maresme, El Bon Pastor, Baró de Viver, La Trinitat Vella, Les Roquetes, Torre Baró, Ciutat Meridiana i El Coll. En aquests barris es vol afavorir la inserció sociolaboral de col•lectius que troben més dificultats perquè porten 12 mesos o més sense treballar, o perquè tenen dificultats addicionals com ara la manca de formació. Com a estratègia del programa es va decidir posar dispositius propers a cada barri amb el suport de professionals d’orientació laboral. Per a les persones que hi participen es traça un itinerari personalitzat que inclou un mapa d’activitats per a la millora professional, i diverses tutories de seguiment que reforcen el procés de recerca de feina.

A més dels dispositius, “Treball als barris” proveeix de projectes integrals amb contractació, anteriorment coneguts com a plans d’ocupació, que també enforteix les capacitats i competències de persones en cerca de feina, amb formació i acompanyament. Durant 2019, l’estratègia ha estat augmentar la proporció de projectes que beneficien especialment aquests col•lectius als barris, i hi han participat 143 persones, amb cursos, assessoraments i un seguiment per inserir-se al mercat de treball.

En aquest projecte s’inclouen també les Cases d’Oficis per a joves, que proporcionen una formació d’un ofici, ja sigui de l’àmbit digital, medi ambient o del món de l’espectacle. La mitjana d’inserció dels joves de 16 a 24 anys que han passat per una de les Cases acaba trobant feina o retornant al sistema educatiu en un 58% dels casos. Es preveu que aquesta xifra augmenti a mesura que els joves que han acabat la formació accedeixin al mercat laboral.

“Treballs als barris” implica un arrelament al territori amb les entitats veïnals de cada barri per reforçar l’ocupabilitat. El Servei d’Ocupació de Catalunya s’encarrega de cofinançar el programa i derivar persones als projectes, amb el suport del disseny i la planificació necessària per fer-ho possible a cada municipi.

 

Nova formació al 2020

Aquest any, Barcelona Activa ha anunciat una desena de formacions per facilitar a les persones en condicions de vulnerabilitat a reinserir-se en el món laboral. Els cursos aporten la qualificació professional en diferents sectors d’activitat, i ara mateix estan disponibles els de bugaderia, neteja hospitalària, construcció i reparació en materials i pintures d’embarcacions, fusteria i col•locació de parquet, auxiliar de càtering, entre d’altres.

Per a més informació sobre els cursos i tallers, les persones poden adreçar-se al web barcelonactiva.cat/treballalsbarrisCompartiu aquest contingut