Els vehicles més contaminants detectats a Barcelona es redueixen un 50% des de 2017 : Servei de Premsa

Els vehicles més contaminants detectats a Barcelona es redueixen un 50% des de 2017

05/02/2020

Dels vehicles observats per les càmeres de control de la ZBE a Barcelona, entre un 8 i un 10% circulen sense etiqueta ambiental de la DGT, respecte al 20% que ho feia al 2017

Barcelona té un parc circulant de vehicles més net amb una estimació de reducció de les emissions d’NOx del 19%, 684 tones menys respecte a fa tres anys

Es posa en funcionament un mapa territorialitzat de contaminació a Barcelona que permet la consulta per adreça dels principals contaminants, l’NO2 i el PM10

La Zona de Baixes Emissions (ZBE) ha permès reduir en un 50% el nombre de vehicles contaminants que circulen per la ciutat de Barcelona, respecte a l’estudi de caracterització del parc circulant del 2017. Així doncs, el nombre de vehicles que es desplacen a la ciutat sense etiqueta ambiental de la DGT és d’entre el 8 i el 10%, segons les primeres dades de les càmeres que fan la lectura de matrícules dels vehicles.

“Amb aquestes dades, es pot estimar que al voltant de 40.000 vehicles sense etiqueta han deixat ja de circular per Barcelona i que la reducció d’NOx es pot situar al 19%”, ha explicat el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia. Barcelona ha passat de les 3.485 tones d’NOx relacionades amb contaminants produïts per la circulació de vehicles al 2017, a les 2.801 tones d’NOx al 2020, en total 684 tones menys.

Aquesta reducció, segons les primeres dades, es deu, d’una banda, a una evolució del parc circulant, que en l’actualitat és més net respecte a les dades de l’últim informe del 2017, i de l’altra, a què molts ciutadans han optat per una modalitat de transport més sostenible. En aquest sentit, l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha tramitat des de l’octubre de 2017 un total de 6.460 T-verda metropolitana i ha rebut més de 900 sol·licituds durant el mes de gener de 2020.

Pel que fa a les càmeres de control del compliment de l’ordenança que regula la Zona de Baixes Emissions, a dia d’avui ja se n’han instal·lat un total de 44 de les 66 previstes posar en funcionament abans de l’1 d’abril, moment en que es començarà a aplicar el règim sancionador de l’ordenança.

Pel que fa a les variacions de volum de trànsit, s’ha situat entre el 2 i el 5% durant el primer mes de funcionament de la mesura. Un 3,6% a l’interior de la ciutat, un 1,9% als accessos i un 4,9% a les rondes. D’aquesta manera la Zona de Baixes Emissions complementa altres mesures engegades els últims mesos per reduir els desplaçaments en vehicle privat, com la pacificació d’entorns escolars, les tarifes d’aparcament de l’àrea blava i verda, la iniciativa obrim carrers els caps de setmana o les noves tarifes de transport públic.

 

Mapa de la contaminació a Barcelona

Amb la posada en marxa de la ZBE, Barcelona va adquirir un compromís de control rigorós de l’evolució de la contaminació a la ciutat i els efectes que produeix en la salut. A més del comitè d’experts en salut que cada sis mesos avaluaran l’impacte de la Zona de Baixes Emissions, l’Ajuntament ha publicat un mapa de contaminació que permet consultar, per adreça, l’evolució dels principals contaminants derivats del trànsit, l’NO2 i el PM10.

Les dades de les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica, a més de determinar la contaminació de la ubicació física en la qual es troben, suposen una representació dels punts de mesura que s’associen amb unes condicions d’emissió i dispersió de contaminants que es poden trobar en molts altres punts de la ciutat.

 

 

El mapa, per tant, és una eina de visualització de la informació per a cada tram de carrer que es pot consultar al web de Qualitat de l’Aire de l’Ajuntament. El mapa s’ha realitzat a partir de la simulació dels nivells d’emissions a la ciutat durant l’any 2017 i les mesures concretes de les estacions de la xarxa, les de la unitat mòbil de mesurament que hi ha a la ciutat i altres campanyes específiques de mesures amb difusors passius i captadors manuals d’alt volum fetes el 2018.

El mapa a partir d’ara s’anirà actualitzant a partir de les campanyes específiques de mesures i amb el seguiment de la implementació de la Zona de Baixes Emissions.

 

Informació a la ciutadania

Durant el mes de gener, els informadors de carrer de la Zona de Baixes Emissions s’han desplegat durant dues setmanes en 70 punts de la ciutat. En total, s’ha informat al voltant de 300.000 ciutadans.

D’altra banda el web de la Zona de Baixes Emissions ha rebut 250.000 usuaris fins a finals de gener i una mitjana de 3.000 persones cada setmana han fet servir l’eina de consulta de l’etiqueta ambiental a través de la matrícula del seu vehicle.

A més, fins a finals de gener un total de 9.567 propietaris de vehicles contaminants sense etiqueta ambiental de la DGT s’han inscrit al Registre metropolità d’excepcions i autoritzacions. La majoria d’inscripcions, el 67%, han estat per poder sol·licitar les autoritzacions diàries d’accés a la ZBE.Compartiu aquest contingut