Barcelona Activa enforteix les polítiques socioeconòmiques de ciutat a través de 6 projectes a 17 països d’Europa : Servei de Premsa

Barcelona Activa enforteix les polítiques socioeconòmiques de ciutat a través de 6 projectes a 17 països d’Europa

11/02/2020



Temps estimat de lectura: 7 minuts

L’impuls dels projectes amb inversió europea genera efectes positius en els àmbits de l’emprenedoria, l’empresa i l’ocupació de la ciutat

Són dades de 2019, i en la majoria de casos els projectes són encara vigents el 2020

Els àmbits d’actuació són relacionats amb les indústries creatives i culturals, la innovació social i digital, i la igualtat de gènere i la sostenibilitat

A més de ciutats europees, l’agència municipal ha col·laborat amb projectes singulars també a Amèrica, Àfrica i Àsia, en el darrer any

Barcelona Activa enforteix les polítiques socioeconòmiques de ciutat, d’emprenedoria, empresa i ocupació, participant en 6 projectes internacionals de 17 països europeus el darrer any 2019. A través d’aquests projectes, l’agència municipal incorpora noves metodologies i bones pràctiques en el disseny dels seus programes i activitats, i que tindran un impacte positiu en la ciutadania. Aquesta projecció al món potencia l’intercanvi de coneixements, la cooperació i el treball en xarxa entre l’agència municipal i d’altres organismes promotors del desenvolupament local de les ciutats. En aquest últim any, s’ha col·laborat amb prop de 50 entitats sòcies, principalment arreu de l’àrea de la Mediterrània i països nòrdics.

Per l’agència de desenvolupament local i econòmic de l’Ajuntament de Barcelona, aquesta iniciativa afavoreix la seva projecció internacional i el coneixement de les polítiques locals d’emprenedoria, empresa i ocupació en altres indrets del món. Aquest posicionament estratègic fa de l’agència municipal i de la capital catalana un referent en l’àmbit del desenvolupament socioeconòmic a escala europea.

En paraules del director general de Barcelona Activa, Félix Ortega: “Aquests projectes atorguen una nova dimensió als nostres programes i serveis, ja que permeten incorporar bones pràctiques, aprenentatges i experiències innovadores d’arreu en els àmbits d’ocupació i emprenedoria”. D’una altra banda, Ortega ha afegit que “la participació en projectes internacionals enforteix la imatge de Barcelona a l’exterior i, en concret, posiciona Barcelona Activa com a agència referent a escala internacional en matèria de desenvolupament local”.

Els sis projectes que han estat en marxa en 2019 -i continuen vigents aquest 2020- són:

 

Aquest programa, dins la tipologia Erasmus+, té com a objectiu crear una xarxa de ciutats europees per cooperar i intercanviar bones pràctiques en l’àmbit de la formació vocacional i l’acompanyament de les persones joves per reforçar les seves possibilitats d’ocupació en el mercat laboral, i concretament en l’àmbit de la regeneració de l’economia i la sostenibilitat de determinades àrees de la ciutat. En aquest cas, Barcelona Activa forma part d’un consorci liderat per la regió noruega de Hordaland. El programa continua funcionant a data de gener de 2020 i fins ara s’han identificat programes de formació professional o professionalitzadora, o també, ha possibilitat noves línies de treball en programes integrals d’ocupació per a joves.

 

En aquest cas, l’objectiu és un nou impuls a la innovació social digital, a través de l’elaboració de mapes i indicadors d’impacte, factors de creixement, clústers temàtics i polítiques públiques de suport entre d’altres. El consorci, liderat per la fundació per a la innovació del Regne Unit, Nesta, està constituït per les entitats municipals dels Països Baixos, Itàlia, Alemanya, Polònia i Espanya, en aquest darrer cas s’hi sumen l’Institut d’Arquitectura Avançada i Barcelona Activa. Tenen l’objectiu d’inspirar a la resta de ciutats amb projectes fàcilment escalables i aplicables.

Entre les accions dutes a terme per l’agència municipal s’hi troba l’organització de tallers per involucrar un gran nombre de comunitats d’innovació social i digital. Uns altres exemples de la vinculació d’aquestes sessions són la participació en esdeveniments de gran envergadura la Maker Faire o STEAMConf.

 

L’objectiu és dissenyar i testejar un programa pilot per possibilitar l’accés de les Indústries Creatives i Culturals a nous mercats. La prova pilot inclou formació, consultoria, accions de prospecció de mercat, com per exemple la mobilitat i esdeveniments per conèixer socis i clients internacionals, i permetre escalar en innovació a les empreses seleccionades. Un altre focus del projecte és accions amb autoritats locals, nacionals i europees. En aquest cas es lidera des d’Itàlia, i hi participen entitats de França, Portugal, Bòsnia Hercegovina i Espanya (a més de Barcelona Activa, també la Universitat de València i la Cambra de Comerç de Sevilla), entre altres associats.

Durant 2019 i fins al maig de 2020, els projectes seleccionats, tots d’arts escèniques (música, circ, dansa, teatre i producció artística): Aupa Quartet, Ciclicus, Cirque Perdu, Dazbog Producciones, Iniciativa Sexual Femenina, Itaca Teatro, Javier Ariza, JuanJo Ochoa, Notte e Giorno i Poka Yoke Teatre.

A més a més, al llarg de 2019, en aquest marc s’ha desenvolupat el contingut i format de la guia online per a projectes del sector cultural.

 

En aquest projecte, l’objectiu és, també, millorar l’ecosistema que dona suport a les indústries creatives i culturals i, en concret, millorar l’enfocament a mercat i l’accés a finançament. A més, es posa en marxa un programa pilot adreçat a projectes emergents promoguts per empreses i professionals locals del sector artístic, cultural i creatiu, amb l’objectiu d’influir en el desenvolupament econòmic de la ciutat i millorin la seva sostenibilitat, la competitivitat i la creació de llocs de treball del sector. Els tres àmbits prioritaris en els quals se centra el projecte són: la regeneració urbana, el turisme responsable i la cohesió social. El consorci, liderat per Itàlia, està compost també per Eslovènia, Croàcia, Grècia, França, i en el cas d’Espanya, L’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) amb Barcelona Activa.

Els projectes seleccionats el 2019 i en actiu fins juny de 2020 participen en el programa d’acompanyament que inclou sessions de networking entre els projectes; visites d’estudis a entitats del sector, com ara Disseny Hub, Mercats de Barcelona, Museu Etonològic, entre d’altres, seminaris formatius sobre gestió i sostenibilitat; presentació dels projectes a grans esdeveniments, com per exemple, l’Smart City Expo); tutories individualitzades per treballar la viabilitat dels projectes; acompanyament en la cerca de finançament i visibilització a escala internacional. Els projectes són Randomlovers (moda), Phase Festival (arquitectura), Cucafera Games (jocs de taula), Inca Catalunya (Teatre), Carolina Campalans (Media), Litalo (artesania), Basetis (videojocs), Aupa (música), Shivver (audiovisual), Apropera (òpera), Cosanima (dansa), Connectats (literatura), 27 Lletres (disseny), Made Makerspace (música interactiva), Nanoescopista (Tecnologia i art), Silvia Tolosa Lopez (contes i salut), Fundació Ideograma ARTivismo (Art i activisme social), Filmclub (audiovisual i educació), SardInc – Coaching Cinema (cultura i periodisme); Party Family (música i desenvolupament d’audiències), Girasomnis Vòrtex (Educació i Turisme), Associació FLOOI – GOW (Fabricació digital) i Chiquita Room (art contemporani).

 

El programa té com a objectiu analitzar els serveis públics que es presten a la ciutat des del punt de vista de la igualtat de gènere per tal de realitzar un nou pla d’acció (o adaptar-ne l’existent) per tal que vetlli per la igualtat de gènere i la inclusió. Aquest projecte es basa en la metodologia “Gender Landscapes” forjada a la Ciutat d’Umea (Suècia), capdavantera en polítiques d’igualtat. Aquesta metodologia analitza la vida en una ciutat des de multitud punts de vista (infraestructures, espais, horaris, polítiques públiques) en clau de gènere per detectar aquells elements que aprofundeixen en la desigualtat de gènere per tal de superar-los i construir noves dinàmiques per arribar a la igualtat.

En relació a l’Agenda 2030, el projecte es dissenya perquè tingui un impacte directe sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) el 5 (Igualtat de gènere) i l’11 (Ciutats i comunitats sostenibles).

L’Urbact és liderat des de la mateixa Ciutat d’Umea de Suècia, i hi són socis en el consorci: Alemanya, Grècia, França, Lituània, Eslovènia, i Espanya, a través de Barcelona Activa. En aquest cas, l’agència municipal de l’Ajuntament de Barcelona assumeix l’anàlisi de les polítiques públiques en matèria d’emprenedoria i que poden reforçar-se per trencar el sostre de vidre, que impedeix a les dones escalar posicions professionals. La resta de ciutats, per la seva banda, analitzen una política pública concreta per desenvolupar un pla d’acció, també amb l’eix de la igualtat entre homes i dones.

 

En aquest projecte, la cooperació entre territoris de la Mediterrània reforcen les polítiques públiques que donen suport a més capacitat d’innovació de les empreses amb vocació social, i les connexions entre recerca, empresa, sector públic i societat civil.

A través d’estudis realitzats per Universitats i entitats especialitzades sobre l’estat de les empreses amb vocació social a Barcelona, Open Data i Skills professionals, s’identificaran ocupacions noves i emergents, o en transformació del sector, i es defineixen els perfils professionals associats a l’àmbit de les cures, en concret, als serveis d’atenció a la gent gran i a la dependència. A més del disseny en plans formatius i accions de cooperació, també s’impulsa, des de Barcelona Activa, un nou Llibre Blanc per les empreses amb vocació social per la Europa post-2020. Altres països en el consorci d’aquest projecte són Itàlia, França, Croàcia, Portugal i Grècia.

Aquests projectes són cofinançats per la Comissió Europea amb l’aportació del 70% al 100% del cost econòmic. A escala europea, Barcelona Activa, a més a més, hi participa amb EUROCITIES com a xarxa que aglutina més de 140 ciutats europees i que aborda reptes comuns a nivell urbà, i amb una xarxa més especialitzada com SCALE (Start-up City Alliance Europe) per reforçar la capacitat emprenedora i l’ecosistema de start-ups, entre d’altres.

 

Connexions transoceàniques

A més d’aquests projectes a Europa, l’agència Barcelona Activa ha portat a terme altres col·laboracions transoceàniques durant l’any 2019, com ara amb el Japó, amb qui ha establert relacions d’intercanvi d’start-ups a congressos i fires amb les ciutats Kyoto i Fukuoka, que els permet gaudir dels diferents ecosistemes.

A més a més, mitjançant l’acord Cities, ciutats del Quebec i Montreal, al Canadà, Seül, a Corea, i Barcelona, han promogut l’intercanvi de metodologies d’economia social aplicades a diferents projectes. A banda, amb Ruanda, l’any passat també es va tancar l’acord d’intercanvi de coneixement i transferència en termes d’ocupació i emprenedoria amb Kigali, mitjançant Smart Africa, el centre que impulsa la innovació digital a les ciutats d’aquest continent.

Quant a Amèrica Llatina, també, s’ha impulsat una col·laboració amb la Càtedra UNESCO Dones, Ciència i Tecnologia, que ha permès que dones de països del Perú i Mèxic fessin una introspecció dels seus projectes pilots a Barcelona.

Durant el 2020 i en endavant, l’agència municipal expressa la seva voluntat de seguir enfortint la projecció internacional de la ciutat a través de la cooperació i la transferència de coneixement amb altres organismes, amb la intenció de millorar les polítiques que enforteixen l’economia local, proporcionen ocupació de qualitat i més volum i ‘hub’ d’empreses en l’entorn barceloní.





Paraules clau

cooperació/