S’inauguren els Jardins d’Agustí Centelles a l’interior d’illa de la Casa Macaya : Servei de Premsa

S’inauguren els Jardins d’Agustí Centelles a l’interior d’illa de la Casa Macaya

15/02/2020



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Oberts als públic al desembre, han sumat a la Dreta de l’Eixample un nou jardí urbà de prop de 2.000 metres quadrats que ofereix una vista inèdita de la façana posterior de la Casa Macaya

S’ha celebrat l’acte de descoberta de la placa amb la denominació dels Jardins d’Agustí Centelles en memòria d’un dels pioners en fotoperiodisme modern

Aquest matí s’ha celebrat l’acte de descoberta de la placa amb la denominació dels jardins d’Agustí Centelles en una jornada festiva que ha comptat amb la participació del regidor del Districte de l’Eixample, Jordi Martí; un dels fills del fotògraf, Sergi Centelles; i el comissari de l’exposició Agustí Centelles. Les vides d’un fotògraf (1909 – 1985), Miquel Berga. A l’acte també han assistit representats de l’Associació de veïns i veïnes de la Dreta, amics del passeig de Sant Joan, CorEixample i altres entitats i associacions del barri.

 

 

 

 

 

La jornada festiva ha començat amb la realització de tallers de l’Aula Ambiental i amb activitats lúdiques per a infants i famílies. També s’han projectat dos vídeos, un del periodista Manel Mateu sobre la transformació del solar en l’interior d’illa actual i l’altre sobre un projecte dirigit a les escoles per ensenyar els valors dels jardins urbans. En paral·lel, la Casa Macaya ha cedit per a la festa la instal·lació acústica El Jardí de les Respostes: la crisis climàtica, que resol alguns dubtes dels ciutadans sobre la crisi climàtica sentint les respostes dels experts.

A les 12.00 hores han tingut lloc els parlaments, on el regidor del Districte, Jordi Martí, ha destacat que “el nostre objectiu és estendre aquest model de jardí urbà a l’Eixample, aconseguir més espais verds, pacificats i de trobada per la ciutadania, no només en espais importantíssim com són els interiors d’illa, sinó també en aconseguir fer places al mig de la trama Cerdà”. L’acte ha finalitzat amb l’actuació musical del grup d’animació familiar Amabauka.

 

Jardins d’Agustí Centelles

El passat 24 de desembre es va obrir al públic els Jardins d’Agustí Centelles, al barri de la Dreta de l’Eixample, un nou jardí públic de prop de 2.000 metres quadrats que ha permès una nova connectivitat urbana i que, com a element destacat, ofereix la visió de la façana posterior de la Casa Macaya, edifici modernista obra de Josep Puig i Cadafalch, situat al passeig de Sant Joan, 108.

Agustí Centelles està considerat com un dels pioners del fotoperiodisme modern a Europa durant la dècada de 1930. Centelles va cobrir els esdeveniments de la Guerra Civil espanyola des del seu inici, recorrent els llocs del conflicte amb una càmera Leica que li permetria registrar imatges emblemàtiques d’un moment crucial de la història d’Espanya. Les seves fotografies mostren de quina manera la guerra espanyola va rebre una cobertura mediàtica sense precedents, antecedint l’esclat documental de la Segona Guerra Mundial. En el seu treball, l’autor es va situar tant al costat dels soldats del front com al costat de la població civil, creant així imatges de palesa immediatesa i impacte visual en un intent per aconseguir una objectivitat fotogràfica que, no obstant això, es tornava política pel propi contingut i implicació del fotògraf en cada imatge.





Paraules clau

casa Macaya/ Eixample/