Barcelona assoleix un nou màxim i destinarà 7,07 milions d’euros aquest any a projectes de cooperació i educació per a la justícia global : Servei de Premsa

Barcelona assoleix un nou màxim i destinarà 7,07 milions d’euros aquest any a projectes de cooperació i educació per a la justícia global

20/02/2020

L’Ajuntament ha incrementat en 100.000 euros la dotació pressupostària de la nova convocatòria per a entitats, que poden presentar les seves candidatures fins al proper 27 de febrer

Barcelona es consolida així com la ciutat europea que més diners destina a la cooperació internacional en el marc de l’aplicació efectiva del 0,7 des de l’any 2015

En l’actual context d’emergència climàtica, la convocatòria incorpora per primer cop una modalitat dotada amb 200.000 euros per a projectes de justícia ambiental que se suma als altres 200.000 euros de subvencions previstes al Pla Clima

Barcelona assolirà aquest 2020 un nou màxim històric en destinar 7,07 milions d’euros del seu pressupost a projectes de cooperació i educació per a la justícia global. Es tracta de la quantitat inicial més alta que l’Ajuntament aprova per a la seva convocatòria anual de subvencions a les entitats destinades a l’àmbit de la justícia global i la cooperació internacional. En concret, la dotació pressupostària representa un increment de 100.000 euros (un 1,43%) respecte a la dotació inicial de l’any anterior. La ciutat compleix des de l’any 2015 el compromís internacional de destinar el 0,7 del seu pressupost a projectes de desenvolupament en països més pobres i es consolida, per tant, com la ciutat europea que més diners destina a aquesta qüestió.

 

 

A més a més, en l’actual context d’emergència climàtica global, la convocatòria d’enguany incorpora per primera vegada una modalitat específica dotada amb 200.000 euros per sufragar projectes de justícia ambiental. La voluntat de l’Ajuntament és ajudar d’aquesta manera a sufragar accions de sensibilització, difusió i comunicació per tal que la ciutadania sigui plenament conscient dels efectes reals de l’actual emergència climàtica, però també en els efectes que això té a nivell global i també sobre les generacions futures. Així doncs, la novetat respon també a la voluntat de l’Ajuntament d’impulsar una transició ecològica justa. Aquests 200.000 euros però, no són els únics que destina la ciutat de Barcelona a fer front l’emergència climàtica. De fet, dins del Pla Clima ja hi ha altres 200.000 euros destinats específicament a subvencions per a projectes que han d’estar impulsats per com a mínim tres organitzacions i de les quals una d’elles ha de formar part de la Xarxa BCN + Sostenible. En total, per tant, l’Ajuntament destinarà enguany 400.000 euros a projectes relacionats amb la justícia climàtica.

Pel que fa específicament a la convocatòria de cooperació i educació per a la justícia global, l’increment pressupostari de l’1,43% d’aquest 2020 revertirà directament en el programa de protecció de persones defensores dels drets humans arreu del món, atès el context actual de violència contra els activistes dels drets humans arreu del món.

La convocatòria municipal preveu en total 10 modalitats de projectes, agrupades en tres programes diferents: Cooperació per a la Justícia Global (3,17 milions); Cooperació per a la Justícia Global a Ciutats Específiques (1,8 milions), que està centrada en reforçar els governs locals de les ciutats sòcies en el desplegament de les polítiques municipals; i també Educació per a la Justícia Global (2,1 milions). La convocatòria pública per presentar projectes estarà oberta fins al proper 27 de febrer i, per cinquè any consecutiu, estableix la via telemàtica com única via de presentació de sol·licituds per tal de simplificar els tràmits. Cada entitat por presentar fins a quatre projectes com a màxim i la quantitat que pot subvencionar l’Ajuntament en cap cas pot superar el 80% del cost total.

Aquesta és la segona convocatòria de subvencions que es fa en el marc del Pla Director de Cooperació per a la Justícia Global 2018-2021. Així doncs, està alineada amb els objectius, fites i prioritats geogràfiques d’aquest Pla Director, que s’articula en torn a les quatre fites que pretén assolir la cooperació per a la justícia global: justícia econòmica, justícia ambiental, justícia de gènere, i el dret de les persones al refugi, a desplaçar-se i a migrar.

Geogràficament la convocatòria prioritza ciutats de l’entorn de la Mediterrània i l’Orient Mitjà com són Amman (Jordània), Saïda (Líban), Tetuan (Marroc), Tunis (Tunísia), poblacions de Cisjordània i la Franja de Gaza, o bé campaments de persones refugiades sahrauís a Tindouf i territoris kurds a l’Iraq i Síria; d’altres de l’Àfrica Subsahariana com Maputo (Moçambic) i Dakar (Senegal); i també de l’Amèrica Llatina i el Carib com l’Havana (Cuba) i les ciutats colombianes implicades en el procés de pau.

Les sol·licituds es poden tramitar a través del portal l’Ajuntament de Barcelona (seuelectronica.ajuntament.barcelona.cat/oficinavirtual), mentre que les bases reguladores i l’anunci de la convocatòria, així com també els formularis de sol·licitud estan disponibles a l’apartat específic del web de la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional (barcelona.cat/ciutatglobal) i al portal de tràmits municipal.Compartiu aquest contingut