Barcelona reivindica platges lliures de plàstics un mes després del temporal Glòria : Servei de Premsa

Barcelona reivindica platges lliures de plàstics un mes després del temporal Glòria

22/02/2020



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Una acció conjunta d’entitats ambientalistes, ciutadania i l’Ajuntament de Barcelona i amb una participació de 150 persones aconsegueix retirar de la sorra 110 kg de residus, la majoria plàstics

La retirada del litoral de residus deixats pels usuaris de les platges té un cost anual de 2,5 milions d’euros

Juntament amb els i les tècniques municipals, els participants han analitzat el resultat, han avaluat el possible origen de la brossa i la seva antiguitat

Un total de 150 persones han participat aquest dissabte, des de les 10 hores, a l’acció conjunta de recollida de residus a les platges que han organitzat diferents entitats de l’àmbit del medi ambient i l’Ajuntament de Barcelona. En total, els voluntaris han aconseguit recollir 110 kg de residus que s’han dut fins a l’espigó del Gas. S’han trobat més de 5.000 burilles, més de 2.000 bastonets d’orelles o de piruletes, i més de 500 taps d’ampolla, entre altres residus. Allà s’han categoritzat segons tipologia de residu, s’han separat per al seu reciclatge i posteriorment els serveis municipals de neteja de l’Ajuntament de Barcelona els ha retirat per al seu tractament.

Les entitats que hi han participat són les que formen part de la xarxa d’accions de conscienciació i recollida de residus de les platges i el litoral, que es coordina des del Centre de la Platja, un equipament municipal d’educació ambiental sobre el litoral de Barcelona situat a la platja del Somorrostro. Són Proartso, Surfrider, Blue Salt School, Pure Clean Earth, El peix al plat, No más Colillas, WWF i Plastic Attack.

 

 

 


L’acció de neteja que s’ha dut a terme aquest dissabte s’ha produït just un mes després que el temporal Glòria afectés la ciutat. Aquest temporal, que va produir onades de més de 7 metres, va deixar sobre la sorra de les platges de la ciutat i de tot el litoral català una gran quantitat de residus provinents del mar.

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, que ha participat en l’acció, ha recordat que la presència de residus al mar és un “autèntic repte davant de la situació de fragilitat del nostre litoral, agreujada per l’emergència climàtica en què ens trobem”. “Aquesta acció ens fa reflexionar sobre el fet que realment tenim un problema molt greu amb els residus al mar i a les platges. Alguns dels residus venen del clavegueram, com tovalloletes o bastonets d’orelles. Cal aixecar la veu i dir que hem de posar solucions, primer amb bons hàbits a casa, però hi ha residus que ni s’haurien de fabricar, com les canyetes o els bastonets d’orelles, que la UE ja està prohibint. I necessitem ja normativa estatal i catalana que acabi d’una vegada per totes amb tot aquest plàstic”, ha afegit.

Amb aquesta acció, les entitats també han volgut tornar a reivindicar la necessitat d’unes platges lliures de plàstics i residus i ha llançat un missatge de conscienciació de la generació i l’origen dels residus que acaben a l’aigua. Els participants s’han dividit en dos grups que han recorregut diferents platges de la ciutat recollint tots els residus que han trobat a la sorra, amb l’acompanyament i suport dels equips de neteja municipals.

Un cop retirats els residus de les platges, els participants han pogut avaluar-ne el resultat. Així, juntament amb els i les tècniques municipals participants, s’ha pogut treballat l’acció des de les diferents vessants, com quins eren els principals materials trobats en forma de residus
–plàstics, burilles, llaunes…–, possible origen i antiguitat d’aquesta brossa trobada, així com el seu tractament posterior.

Durant l’acció també s’ha fet esment a la tasca que fan els equips de neteja municipals, que durant tot l’any s’encarreguen de la neteja de la sorra. Durant la temporada de bany, aquesta tasca es reforça amb més recursos i equips, a qui se’ls afegeix els serveis de neteja de l’aigua i manteniment del litoral. Aquesta tasca suposa, cada any, una inversió de 2,5 milions d’euros. Es calcula que, si els usuaris de les platges no deixessin brossa a la sorra, aquest cost seria un 25% inferior.

El dispositiu especial de neteja de residus flotants a la superfície de l’aigua del mar consta de quatre embarcacions cada dia que recorren totes les platges de la ciutat. Durant l’any 2019 aquestes embarcacions van recollir 15 metres cúbics de residus flotants, impedint d’aquesta manera que acabessin mar endins.

 

Els residus, un repte de la Declaració d’Emergència Climàtica

Els participants també han posat de relleu la importància que tenen aquestes accions en el marc de l’emergència climàtica en què ens trobem. De fet, a la Declaració d’Emergència Climàtica aprovada el passat 15 de gener es va establir la gestió dels residus com un dels eixos de treball.

Cada barceloní produeix de mitjana 1,34 kg de residus cada dia i l’índex de recollida selectiva es troba al voltant del 38%. El debat ha mostrat la necessitat d’incidir sobretot en els plàstics, que produeixen un gran impacte a l’entorn, en la salut i afecten, de forma global, l’àmbit natural d’arreu del planeta. En aquest sentit Barcelona ja està desplegant l’Estratègia de residu zero i ha creat la Taula Plàstic Zero, per debatre, entre altres qüestions, l’ús del plàstic en entorns naturals.





Paraules clau

platges/ platja/ recollida/ residus/