En marxa les reparacions urgents dels danys pel temporal Glòria a Barcelona : Servei de Premsa

En marxa les reparacions urgents dels danys pel temporal Glòria a Barcelona

27/02/2020



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Ja han començat les obres valorades en 4,6 milions d’euros per reparar el dic del Port Fòrum, un dels desperfectes més greus causats per la borrasca a la ciutat

També s’ha aprovat una dotació pressupostària urgent d’1,2 milions d’euros per fer reparacions a les platges, paviments, instal·lació de cablejat elèctric, locals de la zona del litoral i la zona de Banys del Fòrum

Els danys totals causats pel temporal Glòria a la ciutat s’han valorat en 23,6 milions d’euros i els pròxims dies se sol·licitarà la declaració zona greument afectada pel temporal

Les platges de la ciutat han recuperat sorra després del temporal i ara es treballa per condicionar-les de cara a la temporada de bany. També continuen les tasques per assegurar l’arbrat

Les reparacions més urgents que va deixar el temporal Glòria a Barcelona ja es comencen a executar. La comissió de govern ha aprovat l’adjudicació per reparar el mur de protecció del Port Fòrum, una de les afectacions més greus de la borrasca, una obra valorada en 4,6 milions d’euros. A banda, també s’ha fet una dotació pressupostària d’1,2 milions d’euros per a les reparacions més urgents a les platges de la ciutat, que s’executaran a partir de la setmana vinent en una primera fase i a partir del mes de maig en una segona fase.

Entre les actuacions que s’han de fer destaca:

Avui s’ha aprovat, a més, la sol·licitud al Govern espanyol perquè declari el litoral de la ciutat de Barcelona com a zona afectada greument pel temporal, pels danys ocasionats per la borrasca Glòria dels dies 20, 21, 22 i 23 de gener. A aquesta sol·licitud s’ha adjuntat el balanç dels danys a Barcelona que s’han valorat en 23,6 milions d’euros.

 

Les platges concentren les principals afectacions

En un primer moment es va calcular una pèrdua mitjana del 30% de la superfície de les platges de la ciutat, però la bonança meteorològica posterior al temporal ha permès una lleugera recuperació del volum de sorra. El 31 de gener es va tornar a mesurar la línia de la costa i la pèrdua mitjana de sorra ara se situa al voltant del 10%. Les més afectades són la platja de la Nova Icària i la Nova Mar Bella, amb una pèrdua del 20% de sorra i la de Bogatell i Mar Bella, amb un 13%

D’altra banda, entre el 31 de gener i fins al 4 de febrer, els equips tècnics han realitzat una inspecció dels dics submergits, els espigons i la zona de Banys del Fòrum amb robots submarins. D’aquesta inspecció, els desperfectes detectats més greus i d’actuació prioritària són:

A banda dels desperfectes i la pèrdua generalitzada de sorra, a partir del mes de maig es començaran els treballs per condicionar les platges de cara a la temporada de bany. Serà en aquest moment quan s’iniciaran les actuacions de moviment de sorra, complementàries a les que ja s’estan fent ara, per preparar les platges per l’inici de la temporada alta.

 

Tasques de manteniment de l’arbrat

Durant el temporal un total de 882 de la ciutat han caigut o s’han hagut de talar perquè van quedar tombats a conseqüència del fort vent. Aquest nombre d’arbres, però, representen un 0,03% de l’arbrat que hi ha a la ciutat. Fins a 146 arbres han quedat amb les branques trencades amb afectació de fins a un 30% de la capçada. I 93 arbres més s’han pogut adreçar. En aquests moments es continua treballant per assegurar l’arbrat en zones semi forestals a Montjuïc. Aquests treballs continuaran els pròxims 2 mesos.

Els districtes amb més afectacions als arbres han estat Sants-Montjuïc i Sant Martí per la proximitat al mar i per la presència de més arbrat de grans dimensions. Els parcs i jardins de Montjuïc són els que han concentrat més incidències pel que fa als arbres caiguts i a les infraestructures malmeses, sobretot als jardins de Joan Maragall, Mossèn Cinto Verdaguer, Joan Brossa, Castell de Montjuïc i sobretot als jardins Laribal.

La pèrdua del patrimoni d’arbrat pel Glòria es calcula en 5 milions d’euros. Aquesta borrasca és la que ha produït més danys en l’arbrat dels parcs i jardins de la ciutat, però també a mobiliari i espais de joc, dels últims 20 anys.

 

Altres afectacions pel temporal

A banda de les infraestructures marítimes, la zona del litoral i els parcs i jardins de Barcelona, la borrasca Glòria va provocar danys en altres equipaments i zones de la ciutat:

La borrasca Glòria ha estat excepcional, tant pel temporal marítim que ha comportat, com per les ventades i sobretot, per l’època de l’any en què ha tingut lloc. El dimarts 21 de gener va ser el dia més intens de la borrasca a la ciutat. Es van registrar vents de 111 km/h a la bocana del Port de Barcelona, amb cops d’entre els 70 i els 95 km/h dins la ciutat.

Pel que fa a l’onatge, es van registrar onades de 5 i 6 metres amb puntes màximes que amb molta probabilitat van superar els 9 o 10 metres. El rècord d’onada significativa que consta a la ciutat des que es tenen registres, l’any 1958, és la del 26 de desembre de 2008 amb onades de 4,8 metres, un registre superat pel temporal del mes passat.

El període de retorn d’aquest fenomen es podria situar entorn als 40 o 60 anys a la dècada dels anys seixanta. Ara bé, en les condicions actuals aquest període de retorn es pot escurçar a 15 o 20 anys. Tot i això, amb l’estudi dels fenòmens extrems que han afectat la ciutat els darrers 20 anys i el comportament de la dinàmica atmosfèrica de tot l’hemisferi nord, és possible que el període de retorn de fenòmens similars pugui situar-se entre 10 i 15 anys.





Paraules clau

temporal Glòria/