L’emergència climàtica i el dret a la ciutat, eixos destacats dels 640 projectes d’inversió als barris dels pressupostos participatius : Servei de Premsa

L’emergència climàtica i el dret a la ciutat, eixos destacats dels 640 projectes d’inversió als barris dels pressupostos participatius

01/03/2020



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Els veïns i veïnes dels 10 districtes de Barcelona han proposat, en el primer mes del procés dels pressupostos participatius, un total de 255 projectes d’inversió sobre el dret a la ciutat i 195 projectes sobre emergència climàtica

Els districtes on s’ha registrat més participació fins a data d’avui són els de Sant Martí i Sants-Montjuïc

Fins al 27 de març tota la ciutadania podrà presentar propostes i projectes a desenvolupar els pròxims 4 anys a la ciutat

Des del 3 de febrer, els veïns i les veïnes de Barcelona poden presentar projectes als barris de la ciutat en el marc dels primers pressupostos participatius a la ciutat, amb els quals es decidirà el 5% de les inversions ordinàries municipals. Seran un total de 75 milions d’euros per tirar endavant els projectes que la ciutadania prioritzi als seu barri o districte.

 

 

Quan ja ha passat un mes des de l’inici del procés, s’han presentat un total de 640 projectes d’inversió als 10 districtes de la ciutat. Els eixos sobre els quals s’han introduït més propostes són el de dret a la ciutat, és a dir, urbanitzacions i millora d’espais públics, accessos a instal•lacions, equipaments de barri, millora de zones d’estada, etc, i també el d’emergència climàtica.

Pel que fa als districtes on s’han presentat més propostes fins a data d’avui són Sant Martí, amb 125 propostes i el de Sants-Montjuïc, amb 78.

 

 

Els pressupostos participatius es desenvolupen en el marc del procés de participació del Programa d’Actuació Municipal (PAM) i els Programes d’Actuació dels Districtes (PAD). En l’àmbit del PAM i els PAD s’han presentat 446 propostes ciutadanes més per poder ser incloses, un cop avaluades, en el document definitiu.

Pel que fa al web decidim.barcelona en aquestes quatre setmanes ha guanyat prop de 2.000 persones usuàries noves i ja en té un total de 38.000. S’han fet 53.000 visites úniques al web i hi ha hagut 230.000 pàgines visitades.

En el marc del procés del PAM, els PAD i els pressupostos participatius s’han fet ja 98 trobades presencials amb participació de 1.908 persones i s’han instal•lat 110 punts mòbils d’informació i participació als barris de la ciutat, que han contactat amb 5.500 persones.

L’objectiu dels pressupostos participatius és que la ciutadania decideixi les inversions que es fan als barris. Els principals àmbits de treball són:
– Millores en equipaments existents, com centres cívics, casals de barri, centres educatius, biblioteques, ludoteques o instal•lacions esportives, entre altres.
– Nous equipaments de dimensiones reduïdes, com per exemple pistes esportives, punts verds o espais de joc infantils.
– Millores a l’espai públic.
– Infraestructures i mobiliari urbà.
– Aplicacions o infraestructura tecnològica.

El procés participatiu es tancarà el mes de juny. Fins al 27 de març es desenvoluparà la fase de debat i recollida de projectes i propostes i, posteriorment, tindrà lloc la corresponent valoració tècnica. Des del 20 d’abril i fins al 7 de juny es faran les fases de suport, concreció i votació dels projectes dels pressupostos participatius.

En les fases de priorització i votació dels projectes, hi poden participar totes les persones empadronades a la ciutat de Barcelona de 14 anys o més, afavorint així la participació dels i les joves a la presa de decisions de la ciutat.

La plataforma decidim.barcelona és l’eina central de tot el procés participatiu, l’entorn on es farà la priorització dels projectes mitjançant suports i la realització segura de la votació final dels projectes.

 

 

Enllaç relacionat

Declaracions (format m4a)





Paraules clau

pressupostos/ pressupostos participatius/