Ada Colau presideix el lliurament de la Medalla d’Or al Mèrit Científic a títol pòstum a Jorge Wagensberg : Servei de Premsa

Ada Colau presideix el lliurament de la Medalla d’Or al Mèrit Científic a títol pòstum a Jorge Wagensberg

04/03/2020



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Dijous, 5 de març, a les 18 hores (Saló de Cent, Ajuntament de Barcelona), l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, presideix el lliurament de la Medalla d’Or al Mèrit Científic a títol pòstum a Jorge Wagensberg per la seva trajectòria dedicada a la ciència, la seva decisiva contribució a la divulgació científica del més alt nivell, erudita i popular al mateix temps, pel diàleg permanent que va establir amb disciplines com la literatura o l’art.

Jorge Wagensberg va néixer a Barcelona el 2 de desembre 1948. Va estudiar física a la Universitat de Barcelona, on es va doctorar el 1976, amb premi extraordinari. Va ser professor de teoria dels processos irreversibles en aquesta universitat, des de 1981 fins l’any 2016, professor convidat a la Danube University Krems (Àustria) i doctor honoris causa per la Universitat de Lleida, l’any 2010.

El 1991, la Fundació La Caixa li va encarregar la direcció del seu Museu de la Ciència, que seria l’embrió d’un dels centres més innovadors del món, l’actual CosmoCaixa, sent guardonat el 2006 pel Consell d’Europa com a millor museu del continental. Un espai museístic modern que va trencar amb algunes de les normes escrites de la museologia de l’època i que va dirigir fins al 2005. Després de dirigir quinze anys el CosmoCaixa, va ser director científic de la Fundació “La Caixa”.

Com a científic, Wagensberg també va ser president de I’Ecsite (European Collaborative for Science & Technology) entre el 1993 i el 1995 i, des del 2010, era membre fundador de I’EMA (Eurdpean Museum Academy).

Com a divulgador, conferenciant, escriptor i articulista va tenir una notable presència pública, col•laborant a Mètode, El País i El Periódico. En la seva faceta com a articulista, destacava per la seva mirada profunda i integradora, que acabava sempre cristal•litzant en idees simples i provocadores.

Autor d’un centenar d’articles científics i d’una vintena de llibres, en els darrers anys havia aconseguit l’èxit amb llibres com Yo, lo superfluo y el error (2009), Las raíces triviales de lo fundamental (2010), Más árboles que ramas: 1116 aforismos para navegar por la realidad (2012) o Altamira, un mar de historias (2013). El seu últim llibre porta un títol que resumeix, a mode d’aforisme, la seva concepció de la recerca científica: Solo se puede tener fe en la duda.

Com a editor, el 1983 va fundar la col•lecció de llibres “Metatemas” de Tusquets, que va publicar autors com Schrodinger, Einstein, Konrad Lorenz, Richard Feynman, Stephen Jay Gould, Jacques Monod, François Jacob, Norbert Wiener, Murray Geii, Mann, Martín Gardner, Martín Rees, Richard Dawkins, Benoit Mandelbrot, Lynn Margulis, Douglas Hofstadter, Sheldon Glashow, René Thom i el mateix Wagensberg.

Entre els premis i distincions que va rebre durant la seva trajectòria destaquen el Premi VI Reserva Raimat de la Cultura (1995), el Premi de Periodisme Juan Mari Arzak pel seu article “Aproximación a una copa de vino tinto” (2003), el Premi Nacional de Catalunya al Pensament i la Cultura Científica (2005), la Creu de Sant Jordi (2007), i el Premi Catalunya Fundació Privada (2007).





Paraules clau

ada colau/ jorge wagensberg/ Medalla d’Or al Mèrit Científic/