[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Els Ateneus de Fabricació Digital produeixen equips de protecció individual amb impressores 3D per fer front a l’emergència sanitària : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Els Ateneus de Fabricació Digital produeixen equips de protecció individual amb impressores 3D per fer front a l’emergència sanitària

24/03/2020Temps estimat de lectura: 6 minuts

L’Ajuntament de Barcelona obre els Ateneus de Fabricació Digital per produir i distribuir equips de protecció individual (EPIS) per als treballadors i treballadores del serveis més exposats al contagi

Davant la situació crítica de desabastiment d’equipaments de protecció i material sanitari, la comunitat maker i el consistori s’han coordinat per donar resposta a la demanda dels centres sanitaris i els serveis de proximitat

Dilluns es va iniciar la fabricació de viseres per a pantalles de protecció facial, i es preveu una producció aproximada de 80 unitats diàries a les que cal sumar les que fabriquen particulars amb impressores 3D als seus propis domicilis

Amb aquesta iniciativa l’Ajuntament demostra el seu compromís per humanitzar la tecnologia i posar-la al servei de la ciutadania i dels que més ho necessiten

Aquesta nota conté:
– Declaracions de la tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet
– Declaracions del director de la Xarxa d’Ateneus de Fabricació de Barcelona, Jordi Reynés
– Declaracions del tècnic de l’Ateneu del Parc Tecnològic de Barcelona Activa, Andreu Belles
– Imatges en foto i vídeo de la fabricació amb impressores 3D dels suports de les pantalles protectores a l’Ateneu del Parc Tecnològic de Barcelona Activa
– Imatges en foto i vídeo del muntatge i emmagatzematge dels dispositius a l’ESDA Llotja

L’Ajuntament de Barcelona ha posat a disposició de la comunitat Coronavirus Makers, el potencial dels Ateneus de Fabricació Digital per produir, mitjançant la tècnica d’impressió 3D, alguns dels equips de protecció individual i material sanitari més demandats per la comunitat mèdica i pels sectors més exposats al contagi del virus Covid-19. El primer dispositiu que s’està confeccionant són suports de viseres per pantalles de protecció facial i es preveu una fabricació diària d’aproximadament 80 unitats.

La comunitat maker, formada per professionals de diferents sectors com el sanitari, científic, d’enginyeria o disseny, s’ha organitzat de manera telemàtica i sense ànim de lucre per desenvolupar solucions ràpides i eficaces davant la manca d’EPIS i material mèdic per fer front a l’actual emergència sanitària. Amb una coordinació estatal, s’han desenvolupat subgrups per províncies i zones, essent Barcelona ciutat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) el node que es gestionarà des dels Ateneus de Fabricació Digital i la seu de l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja al districte de Sant Andreu.

L’avanç de la pandèmia ha comportat l’escassetat d’equips de protecció individual fet que dificulta les mesures de prevenció i protecció dels equips mèdics i dels treballadors i treballadores que es troben més exposats al contagi, com són el personal de seguretat, serveis socials, residències de gent gran i, inclòs, el de mercats o comerços i personal de neteja.

L’Ajuntament de Barcelona, coneixedor de la feina de la comunitat maker i conscient de la urgència sanitària i la manca d’aquests materials, ha ofert els seus equipaments, maquinària i personal per produir i distribuir dispositius indispensables per evitar el contagi i la propagació del virus. Després de dies de coordinació, planificació i organització, aquest dilluns es va iniciar la fabricació de viseres per a pantalles protectores facials i, en els propers dies, quan els prototips siguin validats per tècnics sanitaris, i sempre que els recursos dels Ateneus ho permetin, es començarà la d’obridors de porta, mascaretes i protectors oculars.

El node de Barcelona i l’AMB s’ha distribuït en dos centres logístics: la seu de l’ESDA Llotja a Sant Andreu, i l’Ateneu de Fabricació del Parc Tecnològic de Barcelona Activa. El primer centralitza la producció que estan realitzant particulars als seus propis domicilis i la distribució als centres sanitaris. En aquest mateix espai, des d’aquest cap de setmana, s’està treballant amb dues impressores 3D i en el muntatge, desinfecció i empaquetatge del material a distribuir. La previsió es que puguin sortir d’aquest punt logístic unes 200 viseres al dia.

Per la seva banda, l’Ateneu de Fabricació ubicat al Parc Tecnològic centralitza la producció de tots els Ateneus de la ciutat i, mantenint la filosofia d’aquests equipaments com a espais oberts a la ciutadania per divulgar la cultura digital i donar suport a projectes que millorin l’entorn més proper, s’encarrega de la distribució al personal dels serveis essencials que es troben més exposats al contagi. També està habilitat el magatzem municipal on els particulars fan arribar les seves donacions de material sanitari i de protecció.

Als 5 equipaments que conformen la xarxa d’Ateneus de Fabricació Digital (Parc Tecnològic, Ciutat Meridiana, Fàbrica del Sol, Les Corts i Gràcia) cal sumar dos espais més habilitats per l’Ajuntament de Barcelona: el Punt Multimèdia Fab Casa del Mig i el servei de Prototipatge de Barcelona Activa (BASA). Aquests espais han posat en marxa 23 impressores 3D de diferents models i queda a disposició la resta de maquinària en el cas que fos necessària, entre les que s’inclouen talladores làser de gran format, talladores de vinil, fresadores de precisió i fresadores CNC de gran format. Un equip de 20 empleats i empleades treballen, presencial i telemàticament, realitzant funcions de producció, emmagatzematge i distribució.

Amb aquesta iniciativa l’Ajuntament de Barcelona demostra i reforça el seu compromís per promoure un model d’innovació més just, sostenible i que millori la qualitat de vida de les persones. Es tracta d’un clar exemple del que comporta l’humanisme tecnològic, que garanteix que la tecnologia s’aplica per millorar la qualitat de vida de tota la ciutadania i dona resposta als principals reptes que afronta la ciutat i la societat, com és el cas actual d’intentar revertir la situació d’emergència sanitària ocasionada pel virus Covid-19.

 

Material relacionat

Declaracions de la tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet (imatges)

Declaracions de la tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet (vídeo)

Declaracions de la tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet (àudio)

Declaracions del director de la Xarxa d’Ateneus de Fabricació de Barcelona, Jordi Reynés (vídeo català)

Declaracions del director de la Xarxa d’Ateneus de Fabricació de Barcelona, Jordi Reynés (vídeo castellà)

Declaracions del director de la Xarxa d’Ateneus de Fabricació de Barcelona, Jordi Reynés (àudio català)

Declaracions del director de la Xarxa d’Ateneus de Fabricació de Barcelona, Jordi Reynés (àudio castellà)

Declaracions del tècnic de l’Ateneu del Parc Tecnològic de Barcelona Activa, Andreu Belles (vídeo català)

Declaracions del tècnic de l’Ateneu del Parc Tecnològic de Barcelona Activa, Andreu Belles (vídeo castellà)

Declaracions del tècnic de l’Ateneu del Parc Tecnològic de Barcelona Activa, Andreu Belles (àudio català)

Declaracions del tècnic de l’Ateneu del Parc Tecnològic de Barcelona Activa, Andreu Belles (àudio castellà)

Imatges en foto de la fabricació amb impressores 3D dels suports de les pantalles protectores a l’Ateneu del Parc Tecnològic de Barcelona Activa

Imatges en vídeo de la fabricació amb impressores 3D dels suports de les pantalles protectores a l’Ateneu del Parc Tecnològic de Barcelona Activa

Imatges en foto del muntatge i emmagatzematge dels dispositius a l’ESDA Llotja

Imatges en vídeo del muntatge i emmagatzematge dels dispositius a l’ESDA Llotja

Paraules clau

ateneus/ COVID-19/ fabricació/