Barcelona demana al Govern un pla d’actuació urgent a les residències públiques i privades de la ciutat per la crisi de la COVID-19 : Servei de Premsa

Barcelona demana al Govern un pla d’actuació urgent a les residències públiques i privades de la ciutat per la crisi de la COVID-19

27/03/2020

A Barcelona hi ha 255 residències per a persones grans, de les quals una quinzena són de titularitat de la Generalitat, 4 de l’Ajuntament i la resta privades, tot i que moltes compten amb places concertades amb l’administració catalana

L’Ajuntament constata que els recursos humans i materials assignats fins ara pel departament de Treball, Afers Socials i Famílies no són suficients i veu la necessitat de posar en marxa de forma immediata un pla integral d’actuació

L’Ajuntament, igual com ha fet amb el projecte Pavelló Salut, s’ofereix al departament de Treball, Afers Socials i Famílies per reforçar encara més la intervenció directa a totes les residències, donat que en bona part d’aquests equipaments ja s’estan donant casos de positius per la COVID-19

Barcelona ofereix a la Generalitat tots els serveis municipals necessaris per donar suport a les residències

L’Ajuntament de Barcelona demana a la Generalitat que activi de manera immediata un pla d’actuació i intervenció urgent a les residències de gent gran públiques i privades que hi ha a la ciutat i que reforci els actuals dispositius, que són de la seva competència. El consistori constata que els esforços actuals del departament de Treball, Afers Socials i Famílies han quedat insuficients i ofereix tots els serveis municipals disponibles per reforçar-los. Aquesta actuació es considera imprescindible, donat que les residències per a gent gran són un dels equipaments assistencials on s’està constatant presència de casos positius per la COVID-19.

L’actual situació de les residències de la ciutat ha portat a algunes d’elles a sol·licitar directament l’ajuda de la Unitat Militar d’Emergències (UME), després de no rebre resposta per part de la Generalitat. L’Ajuntament també està rebent nombroses comunicacions que constaten una situació d’abandonament per part del departament de  Treball, Afers Socials i Famílies, i fins i tot algunes famílies s’han posat en contacte amb el consistori per traslladar la seva gran preocupació per les persones residents que hi viuen i pel personal assistencial que hi treballa.

L’Ajuntament de Barcelona, igual com ha fet amb el projecte Pavelló Salut, ofereix a la Generalitat tots els serveis municipals disponibles per afrontar aquesta situació, que requereix de més múscul personal i material per poder atendre adequadament la situació d’emergència que viuen les residències de gent gran de la ciutat.

A Barcelona hi ha actualment 255 residències per a persones grans. D’aquestes, 15 són titularitat de la Generalitat i 4 municipals, tot i que la seva gran majoria compta amb places concertades per l’administració pública catalana.

En el cas de les 4 residències que són titularitat municipal ja hi ha desplegat des de fa dies plans de contingència específics per poder atendre en bones condicions les situacions que es puguin produir. Se’n fa un seguiment diari i, a data d’avui, s’ha pogut comprovar que no existeix cap cas positiu per COVID-19 entre les persones usuàries d’aquests equipaments. A banda d’aquests quatre equipaments, l’Ajuntament de Barcelona ha organitzat un equip específic i, des dels 10 districtes de la ciutat, es truca diàriament a les residències per conèixer la seva situació.

Versión en castellano

 Compartiu aquest contingut