[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] L’Ajuntament de Barcelona crea una xarxa d’empreses i particulars per elaborar 300.000 mascaretes tèxtils : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] L’Ajuntament de Barcelona crea una xarxa d’empreses i particulars per elaborar 300.000 mascaretes tèxtils

10/04/2020Temps estimat de lectura: 4 minuts

Es una cadena de valor on participen 200 punts d’una xarxa local de costura, que aplega particulars, empreses de teixit, tall i confecció, bugaderies i transport

L’Ajuntament de Barcelona ha adquirit 17.500 metres de teixit per a la producció de les mascaretes en col·laboració amb tres empreses

L’emergència sanitària ha motivat a centenars de persones voluntàries a participar des de casa seva cosint mascaretes

L’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, ha posat en marxa una cadena de producció pròpia de mascaretes amb l’objectiu de ser menys depenents dels Mercats exteriors i a la vegada per aprofitar el potencial del teixit econòmic de la ciutat. La xarxa público-privada, impulsada per Barcelona Activa, abastirà de mascaretes tèxtils a personal de serveis essencials no sanitari. Aquestes mascaretes se sumen al material que la ciutat està rebent aquests dies procedent de l’estranger. Les mascaretes són de producció local i s’han fet amb diferents teixits específics i homologats, que en la majoria dels casos, es poden reutilitzar un cop rentades perquè no són d’un sol ús com les quirúrgiques. Gràcies a aquesta iniciativa compartida es confeccionaran 300.000 mascaretes.

El projecte respon a l’emergència de protegir les persones treballadores davant la Covid-19 i de la voluntat d’empreses i particulars a participar-hi i ajudar des dels seus propis domicilis. Aquest projecte és el resultat de la suma de diferents iniciatives. D’una banda, de l’Ajuntament de Barcelona, i de l’altra, d’iniciatives privades solidàries, tant d’empreses com d’associacions dels barris i persones a títol individual, que de manera voluntària, volen posar el seu gra de sorra a la situació d’excepcionalitat que estem vivim, mitjançant la costura de les mascaretes i amb el suport de l’empresa de Rubí, Robin Hat.

 

Potenciant les xarxes locals i les empreses tèxtils de la ciutat

Aquesta col·laboració público-privada ha activat un projecte de màxima necessitat davant la complexa situació actual, potenciant xarxes locals i solidàries, i reactivant l’activitat econòmica d’empreses tèxtils, industrials, transport, logística i neteja. Barcelona Activa ha liderat i coordinat tots els processos del projecte, donant suport i contribuint al manteniment de llocs de treball i activitat econòmica al sector tèxtil.

 

200 punts d’una xarxa local de costura

El projecte de les mascaretes ha mobilitzat una xarxa de persones anònimes i entitats solidàries arreu de Barcelona i de l’àrea metropolitana que, amb una màquina de cosir pròpia o en petits tallers, han dedicat el seu temps a fer les mascaretes seguint el protocol assignat i un vídeo-tutorial que il·lustrava com fer-les, creat per Robin Hat. Participen uns 200 punts de costura –i cada dia s’hi sumen més–, a més d’entitats vinculades al programa RevESStim, tallers de confecció i empreses industrials com Arch Max.

Aquesta xarxa voluntària i solidària ha rebut el teixit a domicili a través de diferents empreses de transport, com ara Mensakas. L’Ajuntament de Barcelona ha aportat part del material i els costos de producció, per un valor de 400.000 euros, que ha permès mantenir l’ocupació i l’activitat econòmica. Fins ara, l’Ajuntament ha adquirit 17.500 metres de teixit per la producció de les mascaretes a tres empreses proveïdores que han col·laborat amb l’aportació del teixit: REBES SL, a Badalona, NYLSTAR SL, a Blanes, i Robin Hat, a Rubí.

 

Procés de rentat i distribució

Després de confeccionar el material, les bugaderies participen amb el rentat de les mascaretes, que es realitza a una temperatura de més de 60 graus. Un cop usades, algunes d’aquestes mascaretes, es poden reutilitzar tornant-les a rentar a aquesta temperatura fins a 30 o 100 rentades. Les bugaderies que hi participen són la Fundació Roure, Fundació Canigó, Mirallers, Ilunion Bugaderies de Catalunya, i Bugaderia Intraberry amb el suport de Girbau.

El teixit de REBES i NYLSTAR els talla i confecciona  Arch Max, la resta el confecciona la xarxa de costura i petits tallers. Finalment, les empreses de logística Mensakas, Solidança i La Mallorquina s’han encarregat de portar les mascaretes després dels rentats al Parc Tecnològic de Nou Barris, on s’emmagatzemen per a la recollida i la distribució als destinataris finals.

 

Infografia del projecte de la producció i distribució de les mascaretes

 

Material relacionat

Vídeo declaracions de Jaume Collboni (MP4 – 253 MB)

Àudio declaracions de Jaume Collboni (WAV – 19 MB)

Vídeos relacionats (ZIP)

Imatges relacionades (ZIP)

 

 

Podeu consultar tota la informació municipal sobre la COVID-19
al web desdecasa.barcelona:

Paraules clau

COVID-19/ prevenció/ seguretat/