L’Ajuntament manté l’atenció precoç a la petita infància per via telemàtica amb més de 2.400 contactes : Servei de Premsa

L’Ajuntament manté l’atenció precoç a la petita infància per via telemàtica amb més de 2.400 contactes

19/04/2020

Els Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) municipals elaboren i distribueixen vídeos i materials pensats per les necessitats de les famílies ateses mentre duri l’actual crisi sanitària generada per la Covid-19

L’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) ha lliurat 52 informes per facilitar la sortida al carrer dels infants que ho requerien amb el preceptiu acompanyament d’un familiar

L’Ajuntament de Barcelona ha mantingut l’atenció precoç als infants de 0 a 6 anys que ja oferia a través dels dos Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) que gestiona l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD). Ho ha fet per via telemàtica, arran de la crisi sanitària generada per la Covid-19 i davant el tancament físic dels centres decretada per les autoritats competents per limitar l’expansió del nou coronavirus. Des del passat 14 de març, quan es va decretar l’estat d’alarma, els CDIAP han fet 2.431 contactes telemàtics a través dels i de les professionals que continuen treballant a distància i han realitzat 722 entrevistes. També han elaborat i enviat vídeos i materials específics pensats especialment per les necessitats de les famílies ateses, ja siguin consells de psicomotricitat, estiraments, massatges abdominals, contes o cançons, entre d’altres.

Els dos CDIAP que gestiona l’Ajuntament de Barcelona a través de l’IMPD es troben als districtes de Ciutat Vella i Nou Barris i formen part de la xarxa d’onze equipaments d’aquest tipus que hi ha a la ciutat. Aquests centres tenen un caràcter universal i gratuït per atendre qualsevol infant de 0 a 6 anys amb alteracions en el seu desenvolupament o risc de tenir-ne, amb independència de si la causa de l’alteració és biològica, psicològica i/o social. Són, per tant, serveis d’atenció precoç que se centren en intervenir amb l’infant, però també amb la seva família i el seu entorn, per tal de donar la resposta més adequada i personalitzada en cada cas. L’any 2019 aquests dos CDIAP van atendre 1.179 infants en total, la qual cosa suposa doblar la xifra de 578 infants atesos l’any 2013.

Amb l’arribada de la Covid-19 i la situació de confinament, els serveis que ofereixen els CDIAP s’han hagut de reorganitzar per poder fer l’acompanyament que les famílies necessiten d’una manera diferent a l’habitual. L’objectiu en tot moment és seguir estant a prop d’elles, mantenir el vincle establert fins el moment, escoltar les seves necessitats i donar les respostes més adients en cada cas i circumstància. Així, per exemple, s’han lliurat 52 informes per facilitar la sortida al carrer d’aquells infants que ho requereixen, sempre amb l’acompanyament d’un familiar. També s’han ofert consells per facilitar la contenció emocional i, en cas de detectar situacions de vulnerabilitat o de risc, s’han canalitzat a través dels Centres de Serveis Socials amb els quals hi ha una coordinació estreta.

Els CDIAP adapten el suport i acompanyament a les famílies en funció de les situacions i necessitats concretes que mostren els infants en aquests moments de confinament i canvi de rutines, així com de les circumstàncies concretes que viu cada família. Així, per exemple, si els infants es troben més nerviosos, inquiets o desorganitzats es faciliten consells o indicacions pensades específicament per a cada infant concret i d’altres generals com poden ser:
– Controlar la quantitat de sons i materials de l’ambient per tal d’afavorir la tranquil·litat, així com limitar l’ús de pantalles i joguines amb llums, especialment abans d’anar a dormir.
– Parlar amb un to de veu calmat i reposat.
– Afavorir el contacte amb materials tous com coixins, matalassos o teles.
– Fer banys calents que ajudin a relaxar el to muscular i el cos, així com practicar massatges, carícies i pressions en diferents parts que hi contribueixin.
– Fabricar espais contenidors dins dels quals els infants se sentin confortables i resguardats, ja sigui amb llençols, mantes o d’altres materials que hi hagi a casa.

La nota inclou dos vídeos específics d’exemple amb els materials que s’ha fet arribar a les famílies:
Vídeos específics d’exemple amb els materials que s’ha fet arribar a les famílies (ZIP – 197 MB)

 

 

Podeu consultar tota la informació municipal sobre la COVID-19
al web desdecasa.barcelona:Compartiu aquest contingut