Servei de Premsa
24/01/2025
Barcelona comparteix amb 15 ciutats de l’Estat solucions per l’escenari post Covid-19
30/04/2020
Temps estimat de lectura: 3 minuts
La tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, va participar ahir al fòrum públic organitzat per la plataforma ‘El Día Después’ on es van debatre i mostrar solucions transformadores amb l’objectiu de visualitzar un futur més sostenible
Durant la sessió, les ciutats van compartit les seves respostes davant la crisi, com l’ampliació dels espais públics de mobilitat, juntament amb la recuperació de la confiança i la seguretat en el transport públic; l’atenció col•lectiva als més vulnerables; i la recuperació de la capacitat productiva, comercial i d’abastament, amb l’activació del sector de la cultura com a eix integrador
La plataforma ‘El Día Después’ va reunir ahir els alcaldes i alcaldesses de 15 ciutats de l’Estat per compartir solucions i iniciatives pràctiques, així com un full de ruta que ajudi a superar les seqüeles que deixarà l’actual crisi sanitària, aprofitant l’oportunitat que ofereixen els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030.
A la trobada van participar els alcaldes i alcaldesses de les ciutats de Madrid, València, Gijón, Bilbao, Sevilla, Santa Creu de Tenerife, Càceres, Múrcia, Lugo, Palma de Mallorca, Gavà, Arnedo i Riba-roja. En representació de Barcelona va intervenir la tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet.
Laia Bonet va indicar que per sortir més units de l’escenari de desconfiança i por al contagi que es planteja en la societat post Covid-19, caldrà “aprofundit en els reptes que ens planteja aquesta crisi i avançar en el compliment de les fites definides per l’Agenda 2030. Un d’aquest objectius és el canvi de model energètic i l’avanç cap a una mobilitat més sostenible”. La tinenta va posar en valor la iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona respecte al foment d’un model de mobilitat per a un nou espai públic que s’haurà d’adaptar a les necessitats que plantejarà la nova situació social, “ampliant carrils bicis i espais per als vianants a les grans arteries de la ciutat, fomentant, d’aquesta manera, els desplaçaments a peu i bicicleta i promovent l’ús del transport públic”. Per finalitzar, va destacar la voluntat i l’oportunitat de “seguir avançant cap a un nou model de slow city on sigui possible mantenir la vida social de la ciutat i la seva vitalitat alhora que es garanteix la seguretat que permeti evitar nous contagis”. “A mig termini no podem anar cap a un model que pretengui ruralitzar la ciutat perquè seria la fi de la mateixa. El repte és mantenir l’esperit de la ciutat amb la seva activitat social, econòmica i cultural garantint que no hi hagi contagis” va concloure la tinenta.
Durant l’esdeveniment, al que es van connectar més de 2.500 persones, totes les intervencions van partir de la convicció que, després d’aquesta crisi de la Covid-19, poques coses tornaran al seu punt de partida, tot i així, van coincidir que hi ha una agenda global que pot ajudar a definir la nova ruta, els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030, i un acord de la Comissió Europea per aconseguir una economia i medi ambient sostenibles, el Green Deal. Les intervencions dels i les representants municipals van coincidir en la capacitat de les seves ciutats per liderar el desconfinament i aconseguir una col·laboració entre ciutadania, pimes, empreses i governs locals per anticipar unes urbs més sostenibles, inclusives i basades en les cures.
Paraules clauciutats/ COVID-19/