Torna la Setmana d’Arquitectura de Barcelona amb una edició des de casa : Servei de Premsa

Torna la Setmana d’Arquitectura de Barcelona amb una edició des de casa

05/05/2020

Des d’aquest dijous fins al 17 de maig, la quarta edició de l’esdeveniment ofereix més d’un centenar d’activitats adaptades a un format virtual i convida la ciutadania a obrir una nova finestra per endinsar-se en el món de l’arquitectura sense sortir de casa, a través d’internet, xarxes, televisió i ràdio

Les cases i els àmbits domèstics prenen protagonisme en la programació amb conferències i recursos que, a través de l’arquitectura, serviran per parlar de l’espai, la convivència i el benestar quotidians

L’espai convidat serà el litoral de la ciutat, amb una pedalada virtual per la costa, exposicions al web, una taula rodona i altres activitats que reflexionaran sobre les oportunitats de canvi que suposen el front marítim i els àmbits portuaris

Les festes virtuals d’arquitectura als 10 districtes permetran redescobrir l’espai urbà i punts d’interès dels barris, i hi haurà concursos de dibuix, actes en directe i presentacions com l’anunci dels projectes seleccionats i finalistes dels premis FAD d’Arquitectura i urbanisme

Torna la Setmana d’Arquitectura a Barcelona, enguany amb una edició virtual per gaudir des de casa. Des d’aquest dijous fins al 17 de maig, se celebrarà per quart any un esdeveniment compartit que tornarà a oferir un ampli ventall d’activitats relacionades amb el món de l’arquitectura i el patrimoni arquitectònic de la capital catalana.

L’edició del 2020 convida la ciutadania a obrir una nova finestra per endinsar-se en el món de l’arquitectura sense sortir dels entorns domèstics, a través d’internet, xarxes, televisió i ràdio. Hi haurà disponible una programació a distància amb més de cent actes entre conferències i trobades en streaming, debats, visites virtuals a diferents espais de la ciutat i altres continguts nascuts de les noves fronteres que està generant la situació actual.

 

 

Amb aquest nou format, la Setmana esdevé un punt de trobada d’activitats relacionades amb el món de l’arquitectura i la ciutat, més enllà de les fronteres físiques, disciplinàries i territorials. Tot, amb la voluntat d’estimular la reflexió sobre l’entorn construït de les ciutats i el seu valor a través de la difusió de l’activitat arquitectònica, el coneixement, l’experiència i el debat.

L’espai convidat de l’edició 2020 és el litoral de la ciutat, a través del qual es proposa una reflexió col·lectiva sobre la ciutat arran d’aigua, els grans espais litorals i portuaris i les oportunitats de canvi i conflicte que s’hi conformen.

I s’hi afegeix un altre protagonista tan inesperat com poc visibilitzat  fins ara: l’espai domèstic, molt present i visible en les vides quotidianes però també en els àmbits públics durant les darreres setmanes.

Un dels actes destacats en aquest àmbit serà un debat titulat ‘El valor de l’arquitectura, el valor de la ciutat’, que abordarà la rellevància que prenen conceptes com l’espai públic, l’arquitectura, el model urbà i la qualitat dels habitatges en la situació d’estat d’alarma i confinament actual. Se celebrarà el dimarts 12 a 18h i comptarà amb la participació de la segona tinenta d’alcaldia, Janet Sanz; la degana del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), Assumpció Puig, i els arquitectes Juli Capella i Olga Subirós. Es podrà seguir a través de https://www.youtube.com/wwwbcncat.

La Setmana d’Arquitectura és una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, el COAC i la Fundació Mies van der Rohe, en col·laboració amb Barcelona Building Construmat i ArquinFAD. Té per objectiu contribuir a reforçar el valor que té l’entorn urbà construït per a la ciutadania a través de la difusió de l’activitat arquitectònica i el coneixement.

De nou, la Setmana d’Arquitectura compta amb un web complet on es pot consultar la programació completa i la informació de cadascuna de les activitats:

https://www.barcelona.cat/setmanadarquitectura/

 

Especial fet a casa

L’actualitat imposa que els espais protagonistes no siguin indrets emblemàtics dels districtes de Barcelona o seus d’entitats organitzadores de la Setmana d’Arquitectura, sinó les cases de tothom. La hipervisibilització actual dels petits espais domèstics contemporanis s’ha convertit en una magnífica oportunitat per parlar, des de l’arquitectura, de l’espai, la convivència i el benestar quotidià.

El context multiplica els nous formats i regala iniciatives que en aquests moments permeten aprendre, des de l’arquitectura, de tot el que està passant. Aquesta és una selecció d’iniciatives i projectes sorgides des de la nova realitat ‘des de casa’:

 

Espai convidat: el litoral de Barcelona

El litoral del mar és l’espai convidat d’aquesta edició de la Setmana d’Arquitectura. Els grans espais litorals i portuaris conformen oportunitats de canvi i conflicte a la ciutat europea contemporània, també a Barcelona. La Setmana proposa una reflexió col·lectiva sobre el litoral i la ciutat arran d’aigua, i ho fa a través d’exposicions i rutes virtuals, debats en directe i altres iniciatives com les que s’exposen a continuació.

 

Festes d’Arquitectura

Inicialment plantejades com a deu trobades ciutadanes al voltant de deu espais emblemàtics de cadascun dels districtes de Barcelona, les Festes d’Arquitectura conviden en el nou format a descobrir, sense sortir de casa, indrets sorprenents i desconeguts dels nostres barris. La Setmana d’Arquitectura arriba així a tots els districtes de la ciutat i permet redescobrir l’arquitectura dels barris.

Les Festes d’Arquitectura 2020 han estat concebudes a través dels Grups Territorials de la Demarcació de Barcelona del Col•legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i han comptat amb el suport del teixit social del territori i amb l’apadrinament d’entitats o universitats.

 

Architecture & The Media

També s’ofereix, en directe i en streaming la segona edició de la Conferència Europea Architecture & the Media, organitzada per la Fundació Mies van der Rohe en el marc del Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premi Mies van der Rohe.

Cinc sessions amb conferències, taules rodones i workshops enfocades a la divulgació de l’arquitectura a través de la ràdio i la televisió, i les seves versions digitals, que comptarà com a colofó final amb la presència del prestigiós fotògraf Iwan Baan.

 

Arquitectura a les aules

Es posa a l’abast del públic infantil i juvenil més de 30 activitats seleccionades del programa “Arquitectura a les aules”, que no s’han pogut desenvolupar a les escoles i instituts tal com estava previst.

Per mitjà d’aquest projecte, el Col•legi d’Arquitectes vol apropar l’arquitectura a centres educatius de primària i secundària amb l’objectiu d’aportar als infants i joves una nova mirada sobre els espais que acompanyen i emocionen la ciutadania, fomenten relacions, generen dinàmiques d’inclusió i són una expressió de la civilització i la cultura del temps actual.

 

Arquinfilm i premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme

La mostra sobre cinema i arquitectura ArquinFilm, organitzada per l’ARQUIN-FAD en el marc de la Setmana d’Arquitectura, passa de la gran pantalla de la Filmoteca, on habitualment es programa aquest cicle, a les pantalles dels domicilis. En col•laboració amb betevé, el cicle s’emet del 7 al 17 de maig en obert i per a tots els públics.

A més, el 7 de maig es retransmetrà en directe l’acte de presentació dels finalistes i seleccionats dels Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, organitzats per l’ARQUIN-FAD.

 

Sala de lectura

S’obre un nou espai per a la lectura a la Setmana gràcies a les principals llibreries d’arquitectura de la ciutat i editorials especialitzades, que proposen ressenyes de publicacions a l’abast de tothom, i amb l’acció Llibreries d’Arquitectura ofereixen descomptes i sorteigs de lots de llibres durant la Setmana d’Arquitectura.

 

Per als més petits

La Setmana d’Arquitectura proposa un seguit d’activitats des de casa per a la canalla. Un concurs de dibuix per a infants, tallers per construir una cúpula geodèsica amb materials domèstics, una cabana canadenca amb barres o canyes, una estructura amb forma de closca de cargol o un hiperboloide de revolució, que juntament amb una trentena d’activitats i tallers d’arquitectura extrets del programa “Arquitectura a les aules” i la desena de tallers vinculats a les Festes d’Arquitectura són algunes de les propostes per aprendre amb els més petits des dels espais domèstics.

 

 

Podeu consultar tota la informació municipal sobre la COVID-19
al web desdecasa.barcelona:Compartiu aquest contingut