El teixit associatiu de Barcelona s’adhereix al reclam d’atorgar permisos de residència i treball i protegir els drets de les persones immigrades arran de la crisi sanitària : Servei de Premsa

El teixit associatiu de Barcelona s’adhereix al reclam d’atorgar permisos de residència i treball i protegir els drets de les persones immigrades arran de la crisi sanitària

07/05/2020Temps estimat de lectura: 3 minuts

Més de 260 entitats i organitzacions, inclòs el Consell de Ciutat, màxim òrgan consultiu i de participació del teixit associatiu en la política municipal, signen el comunicat del Consell Municipal d’Immigració de Barcelona que defensa els drets de les persones immigrades arran de la crisi sanitària

El manifest del CMIB, publicat a principis d’abril, reclama la regularització del personal sanitari sense permís de treball o títol reconegut per atendre l’emergència, així com de totes les persones en situació irregular per poder encarar les conseqüències de la crisi amb tots els drets garantits

Més de 200 entitats de tot l’espectre de les organitzacions veïnals i ciutadanes de Barcelona i de tot Catalunya, entre els quals el màxim òrgan consultiu i de participació de la ciutat, el Consell de Ciutat, s’han adherit al manifest del Consell Municipal d’Immigració de Barcelona (CMIB) en defensa dels drets de les persones immigrades en el context de la crisi sanitària per la pandèmia de la Covid-19.

El comunicat reclama a l’Estat atorgar permisos de residència i treball a les persones immigrades, així com l’homologació de títols formatius en els camps sanitaris o sociosanitaris i, en conjunt, protegir els drets de les persones immigrades, que han tingut i tenen una presència important i essencial en àmbits com les cures i treballs a la llar, repartiment, neteja o a supermercats. Moltes de les persones immigrades, a més, formen part de col·lectius especialment vulnerable, en trobar-se sense llar, en situació de petició d’asil o en la prostitució, entre d’altres.

Des de la publicació del text a principis d’abril, organitzacions del divers teixit social s’han sumat a la petició del CMIB. Aquestes més de 200 adhesions se sumen a les 62 entitats signants del comunicat que formen part del Consell d’Immigració.

La llista d’adhesions es compon de tot l’ampli i divers espectre dels moviments socials que treballen tant a Barcelona com al conjunt de Catalunya, amb la participació d’associacions veïnals, sindicats, entitats de defensa de drets, entitats esportives, d’inserció sociolaboral, culturals, interculturals, de cures, empreses de l’economia social i cooperativa i òrgans de l’administració pública i universitaris. També completen la llista una quarantena d’adhesions a títol individual de persones representants d’entitats i l’administració.

Entre les entitats adherides es troben el ja mencionat Consell de Ciutat, màxim òrgan transversal del teixit associatiu per assessorar el Govern municipal, el Consell Assessor de la Gent Gran de Barcelona, el Consell Municipal de Cooperació Internacional, el Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Barcelona i el Consell Escolar de Barcelona. Alhora, a la llista també hi són agrupacions d’entitats com el Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec o el Consell d’Associacions de Barcelona.

A causa de la realitat específica de moltes persones d’origen migrant, amb diversitat cultural i lingüística que requereix adaptacions i una atenció específica per part dels serveis públics, així com una Llei d’Estrangeria que travessa, agreuja la situació i lamina els drets d’aquestes persones, el comunicat del CMIB reclama un seguit de mesures per pal·liar la situació en àmbits diversos com el de l’habitatge, serveis socials i també per resoldre la situació irregular en la que es troben moltes d’elles.

Alhora, el CMIB persegueix posar en valor la tasca que aporten o poden aportar persones que treballen i tenen formació en l’àmbit de les cures i de la salut. Per això, es demana l’homologació, regularització i, si s’escau, la contractació de persones amb formació i experiència en medecina, infermeria, auxiliars, neteja o seguretat, entre d’altres, així com reconèixer com a servei essencial les feines de la llar i d’atenció a persones grans o en situació de vulnerabilitat. En aquest sentit, el CMIB celebra també que les treballadores de la llar que per la crisi han perdut la seva feina puguin rebre un subsidi per part de l’Estat, quan fins ara restaven excloses de la prestació de l’atur.

El comunicat del CMIB roman obert a noves adhesions a través de l’adreça de correu electrònic consellimmigracio@bcn.cat.

Comunicat del CMIB

Adhesions al comunicat 

 

 

Podeu consultar tota la informació municipal sobre la COVID-19
al web desdecasa.barcelona:

Paraules clau

Consell Municipal d'Immigració de Barcelona (CMIB)/