Servei de Premsa
24/01/2025
Barcelona es manté 20 anys seguits en el Top 5 del rànquing ICCA com a millor ciutat organitzadora de congressos
13/05/2020
Temps estimat de lectura: 4 minuts
Barcelona, 4a ciutat del món l’any 2019 en nombre de congressos internacionals, segons rànquing ICCA
És la primera ciutat no capital d’estat i la única ciutat de l’estat espanyol que es manté en el Top 5 vint anys seguits
La ciutat consolida la seva plaça entre les millors destinacions a nivell internacional com organitzadora de congressos
Turisme de Barcelona rep amb satisfacció la nova classificació que torna a situar Barcelona en el top 5 de les ciutats amb més congressos
Barcelona ha tornat a batre un altre record com a millor ciutat organitzadora de congressos. Avui s’ha donat a conèixer el rànquing mundial ICCA de congressos i apareix en quarta posició mundial com a destinació de congressos, i primera no capital d’estat. Segons el rànquing, que cada any dóna a conèixer de l’Associació Internacional de Congressos i Convencions (ICCA), amb aquesta darrera edició corresponent al 2019, Barcelona acumula 20 anys seguits d’estar entre les destinacions Top 5 en organització de congressos.
Així, des de l’any 2000, Barcelona s’ha situat, any rere any, entre les cinc primeres posicions: Això, sumat al fet que és l’única no capital d’Estat posicionada dins les 10 primeres ciutats en el rànquing d’ICCA, confirma que la capital catalana continuï sent una de les destinacions preferides en l’organització de congressos.
Aquest rànquing només comptabilitza aquells congressos internacionals rotatoris entre tres països i amb un mínim de 50 delegats. Queden fora, per tant, congressos tan importants com el MWC.
La classificació l’encapçala París (237) i a continuació se situa Lisboa (190) que ha escalat cinc posicions amunt; Berlin (176) precedeix a Barcelona (156), i en 5è lloc Madrid (154) que ha passat del tercer al cinquè lloc.
Per països, EUA (934), Alemanya (714), França (595) i Espanya (578) ocupen les quatre primeres posicions.
|
Congressos | |
1 | París | 237 |
2 | Lisboa | 190 |
3 | Berlin | 176 |
4 | Barcelona | 156 |
5 | Madrid |
154 |
El president del comitè executiu de Turisme de Barcelona, Eduard Torres, que ha felicitat a tot l’equip del Barcelona Convention Bureau (BCB), s’ha mostrat molt satisfet i ha posat en valor la importància estratègica d’aquest sector pel teixit econòmic de la ciutat i del país i ha assenyalat que “el reconeixement mundial de Barcelona com una de les millors ciutats demostra una vegada més l’expertesa i emprenedoria de les nostres empreses en el sector negocis i de congressos i reforça l’èxit del model Barcelona en la col·laboració pública privada”.
El director del BCB, Christoph Tessmar, ha remarcat la fortalesa de l’activitat congressual de Barcelona, especialment en els sectors tecnològic, mèdic i farmacèutic i tot i admetre que aquest any les coses seran diferents a causa de la crisi sanitària, s’ha mostrat molt optimista de cara als anys següents.
En aquest sentit, i com a exemple per il·lustrar les bones expectatives, ha avançat que “en els dos mesos de confinament hem confirmat 3 nous congressos molt rellevants per Barcelona pels propers anys” el nom dels quals prefereix no revelar encara però que confirmen la fortalesa de Barcelona en els sectors mèdic, sanitari i tecnològic.
Tessmar remarca que el nombre de congressos, canvia d’un any a un altre en funció del seu caràcter rotatori, tot i que en els últims anys Barcelona ha consolidat la seva plaça en el Top 5 de les ciutats amb més congressos, amb un promig de 2000 reunions anuals.
Malgrat que aquest any en curs, la crisi sanitària del coronavirus haurà afectat molts dels congressos que s’havien de celebrar durant aquests mesos, alguns ajornats i altres de cancel·lats com és el cas del MWC, es mantenen molts altres com el Integrated Systems Europe (ISE), el congrés de l’audiovisual més important a nivell mundial que reuneix més de 80.000 delegats i que deixa Amsterdam després de moltes edicions per venir a Barcelona, així com la Fira Seafood, considerada la més important del seu sector i que abandona Brussel·les per aterrar a Barcelona.
Per al regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé, “aquesta posició consolidada de Barcelona és una fortalesa competitiva que hem de preservar i continuar enfortint en el futur, ja que és un segment de visitants amb un alt potencial de retorn econòmic a la ciutat i d’interacció amb el món empresarial. Continuarem apostant per millorar l’oferta turística i cultural adreçada a aquest col·lectiu, de caràcter estratègic per a Barcelona”.
L’any passat, entre els principals congressos més importants que es van celebrar a Barcelona, per primera vegada es va fer el congrés europeu d’Oncologia (ESMO) que va superar els 30.000 delegats. També va tornar, després de sis anys, el congrés europeu de la Diabetis (EASD), amb 15.000 delegats, així com també el congrés d’Urologia (EAU), amb 13.000 delegats o el de càncer de Pulmó (WCLC), amb 8.000 delegats. Dels congressos no mèdics, destaca la Fira ITMA, de maquinària del tèxtil que ha reunit 100 mil delegats.
Així, el 2019 Barcelona va acollir 3 dels 5 congressos mèdics europeus de referència.
El BCB i les seves perspectives de futur
Des del programa de Turisme de Barcelona, Barcelona Convention Bureau, cada any es planifica una agenda de promoció internacional molt intensa a nivell de fires i de workshops als mercats emissors més rellevants com són Xina, Mèxic, Rússia o Índia pel que fa als emergents i també es reforça molt la feina en aquells mercats madurs com Alemanya, EUA, França o Regne Unit. Cada any, el BCB presenta entre 60 i 80 candidatures per acollir congressos i participa en diverses missions de networking i visites comercials per a la promoció i impuls del sector empresarial.
A part dels congressos ja confirmats, Turisme de Barcelona està treballant en candidatures per a 127 congressos per els propers anys i fins el 2025. La majoria d’aquestes candidatures son del sector mèdic-científic amb aproximadament un 40% del total; del sector TIC (Tecnologia i Telecomunicacions..) un 15% i el sector acadèmic i industrial un 10% cadascun.
Paraules claucongressos/ turisme/