Ajuntament i Generalitat proposen que Barcelona i la seva àrea metropolitana passin a una “fase 0 avançada” en el procés de desconfinament gradual : Servei de Premsa

Ajuntament i Generalitat proposen que Barcelona i la seva àrea metropolitana passin a una “fase 0 avançada” en el procés de desconfinament gradual

14/05/2020Temps estimat de lectura: 3 minuts

La proposta suposaria poder obrir els comerços sense cita prèvia, permetre els préstecs a les biblioteques, que museus i centres de culte funcionin amb un terç de la seva capacitat i augmentar el nombre de persones que poden assistir a les vetlles funeràries

L’obertura de terrasses de bars i restaurants, les trobades de fins a 10 persones a la llar o bé la mobilitat entre municipis sense un motiu laboral quedarien de moment posposades fins com a mínim el proper 25 de maig

L’alcaldessa de Barcelona Ada Colau posa en valor la feina conjunta de l’Ajuntament i la Generalitat: “Les dades ens diuen que els esforços estan donant resultats”

L’Ajuntament de Barcelona i el departament de Salut de la Generalitat han treballat conjuntament una proposta de fase 0 avançada o ampliada per a la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana en el procés de desconfinament gradual de la Covid-19, que la Generalitat de Catalunya traslladarà ara al govern de l’Estat amb l’objectiu que sigui aprovada i entri en vigor el proper dilluns 18 de maig. En roda de premsa conjunta, l’alcaldessa Ada Colau, la consellera de la Presidència de la Generalitat, Meritxell Budó, i la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, han explicat els detalls de la proposta, i que inclou les regions sanitàries de Barcelona ciutat, la zona metropolitana nord i la zona metropolitana sud, amb l’excepció de les àrees de l’Alt Penedès, Garraf i Baix Montseny, que sí que podrien passar a la fase 1 conjuntament amb les zones de Lleida, Girona i Catalunya Central.

La fase 0 avançada o ampliada implicaria permetre:

– L’obertura dels comerços sense necessitat de cita prèvia.
– El servei de préstec a les biblioteques.
– El funcionament dels museus i de les activitats de culte religiós amb un terç del seu aforament habitual.
– Una ampliació de la presència a les vetlles funeràries de fins a 10 persones.
– La reobertura d’escoles i centres educatius per fer exclusivament tasques de desinfecció o administratives.

Altres activitats permeses a la fase 1 que encara no es contempla realitzar, amb l’objectiu últim d’extremar la prudència i garantir al màxim la seguretat de la població són:

– L’obertura de les terrasses de bars i restaurants.
– Les trobades de fins a 10 persones a dins de la llar.
– El funcionament de gimnasos.
– La mobilitat entre municipis que no sigui estrictament per motius laborals.

L’alcaldessa Ada Colau ha explicat que aquesta proposta ha estat treballada intensament i consensuada dins de l’oficina tècnica compartida entre l’Ajuntament i la Generalitat. L’objectiu seria avançar plenament a la fase 1 el proper dilluns 25 de maig, sempre i quan no hi hagi passes enrere i els diferents indicadors continuïn amb l’evolució positiva actual. “Volem facilitar que retorni aquesta activitat el més aviat possible, però estem d’acord que necessitem fer-ho amb la màxima seguretat i mantenint les distàncies de seguretat”.

L’alcaldessa ha volgut també donar ànims als barcelonins i barcelonines davant l’evolució positiva de les xifres de la Covid, atès que a finals de març es van arribar a produir fins a 750 diagnòstics positius en un sol dia i hores d’ara la xifra ha baixat a 55: “Les dades ens diuen que els esforços de tothom estan tenint resultats”, ha expressat. Tot i així, ha destacat que la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana té característiques singulars que cal tenir en compte, com és que es tracta d’una de les zones més densament poblades de tota Europa. “Hem de ser molt prudents i molt responsables i anar el més preparats possibles” per entrar a la fase 1, ha afegit, per tal d’avançar-se i poder absorbir el més ràpid possible els nous casos o rebrots que es puguin produir i també per acabar de definir amb més detall aspectes com la mobilitat, les modificacions de l’espai urbà o bé com es definiran les activitats d’estiu dels infants.

 

Paraules clau

COVID-19/ desconfinament/ desconfinament gradual/