Barcelona reforça els serveis per lluitar contra la discriminació LGTBIfòbica : Servei de Premsa

Barcelona reforça els serveis per lluitar contra la discriminació LGTBIfòbica

16/05/2020



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Un nou protocol coordinarà l’Oficina per la No Discriminació (OND) de l’Ajuntament de Barcelona, el Centre LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, i la col·laboració de l’Observatori contra l’homofòbia, obert a altres entitats actives en la detecció, atenció i acompanyament a persones que han patit LGTBIfòbia

L’any 2019 l’OND va obrir un total de 228 expedients per discriminació dels quals la LGTBIfòbia va ser el motiu exposat en un 22% de les persones ateses, una xifra que en els darrers anys ha anat creixent 

Un nou protocol coordinarà els diferents actors i circuits de la ciutat, tant públics com privats, per fer front a les situacions per raons de LGTBIfòbia. El document detalla el circuit a seguir en l’abordatge de les situacions detectades de discriminació i/o vulneració de drets per orientació sexual, identitat de gènere i/o expressió de gènere entre els principals agents implicats: l’Oficina per la No Discriminació (OND) de l’Ajuntament de Barcelona, el Centre LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona i les entitats actives en la detecció, atenció i acompanyament a aquestes vulneracions de drets, com ara l’Observatori contra l’homofòbia (OCH). El protocol planteja definicions i marcs normatius respecte de les discriminacions per motius d’orientació sexual, identitat i/o expressió de gènere LGTBIfòbiques, recull els diferents agents actors involucrats i assenta els principis, les pautes d’intervenció i els circuits per les diferents situacions que s’han plantejat.

L’objectiu del protocol és articular l’atenció, acompanyament, anàlisi i assessorament per tal que la persona que pateix o hagi patit situacions de discriminació i agressions lgtbifòbiques a Barcelona pugui superar les situacions d’abús o violència i reparar el dany i les conseqüències personals, laborals, familiars i socials que hagi tingut, potenciant el treball en xarxa, la coordinació i les sinèrgies entre diferents serveis i entitats socials.

 

Circuits i procediments d’actuació

L’Oficina per la No Discriminació (OND), és el servei municipal referent de les situacions de discriminació, incloses les LGTBIfòbiques, en col·laboració amb els serveis i entitats de la societat civil implicades. Ofereix assessorament jurídic, acompanyament socioeducatiu i, si escau, mediació, i al protocol es configura com la responsable del registre d’informació i de la comunicació amb altres institucions i administracions.

Per la seva banda el Centre LGTBI s’ha establert des de l’any passat com a servei de referència per a la promoció de la diversitat sexual i de gènere. Com a tal, a banda de la programació cultural i associativa, disposa de serveis d’informació, atenció i primera acollida individual, grupal i familiar, alhora que proporciona orientació psicològica i assessorament jurídic general per a qualsevol temàtica relacionada amb la promoció de la diversitat sexual i de gènere. És l’espai emblemàtic de referència per a les persones LGTBI i per tant constitueix una via important de detecció i derivació. Per als casos de LGTBI-Fòbia ofereix acompanyament i suport psicosocial de forma complementària a l’atenció jurídica, socioeducativa o de mediació que proporciona l’OND per poder fer oferir una atenció jurídica especialitzada en aquest àmbit.

Les entitats socials, per la seva banda, fan una tasca fonamental no només d’incidència i sensibilització sinó també d’atenció i acompanyament a les persones que viuen situacions de discriminació.  L’Observatori contra l’Homofòbia,en particular, és l’entitat social especialitzada en el tractament de  la discriminació i l’homofòbia, bifòbia, transfòbia. Ofereix acompanyament i suport psicosocial, representació lletrada si fos necessari i incidència pública.

El protocol estableix la creació d’una Taula de Coordinació formada, en principi, per l‘Oficina per la No Discriminació, el Centre LGTBI i l’Observatori contra l’Homofòbia, i oberta a d’altres entitats implicades en la detecció i el seguiment de casos de LGTBI-fòbia. Aquesta Taula de Coordinació treballarà per facilitar tots els mecanismes, assessoraments i eines a l’abast de la persona per tal de desenvolupar les accions, ja siguin de denúncia (penal o administrativa), psicosocials, d’acompanyament, educatives o d’intermediació, que aportin a la persona la restauració necessària posant les seves necessitats en el centre de la intervenció

Es treballarà també la difusió del protocol a la resta de serveis municipals susceptibles de· detecció i derivació de casos.

Davant la detecció o coneixement d’un cas d’agressió per part d’algun dels serveis municipals o d’alguna entitat, caldrà activar el següent:

La Taula de Coordinació serà l’espai que aglutinarà tota la informació, gestions, funcions, rols de cada operador i derivacions de les situacions LGTBIfòbiques detectades. Per tant, funcionarà com l’espai d’anàlisi, debat i distribució del treball a desenvolupar.

 

 

 

L’any 2019 l’OND va obrir un total de 228 expedients per discriminació i va assessorar i informar a 439 persones, una xifra que en els darrers anys ha anat creixent. A més, un total de 1.138 persones van participar a tallers i sessions formatives, la major part dirigides a joves i adolescents de la ciutat, com a eina de prevenció dels casos de discriminació. Dels 228 casos, la LGTBIfòbia ha sigut el motiu exposat en un 22% de les persones ateses (50 casos).

Des de l’inici del 2020 s’han obert 18 expedients a l’OND per discriminació per raons lgtbifòbiques pels que s’ha requerit atenció jurídica, educativa, psicosocial o intermediació. Durant el confinament s’han obert 5 expedients per LGTBIfòbia.

En aquest sentit, l’estat d’emergència a causa de la Covid-19, i la crisi econòmica i social que se’n deriva, planteja un context molt difícil com a societat i caldrà fer seguiment de com incideix en la problemàtica de la discriminació LGTBIfòbica. La situació ha afectat moltes persones LGTBI, deixant-les en posicions de precarietat i vulnerabilitat.

El propi confinament també ha implicat una situació de convivència forçada que pot haver dificultat l’accés a la salut, la feina i altres drets bàsics, i intensificant situacions de violència i discriminació que caldrà seguir abordant, durant i després del moment d’emergència.





Paraules clau

LGTBIfòbica/