Els Ateneus de Fabricació han produït més de 17.400 materials de protecció individual pels serveis de proximitat : Servei de Premsa

Els Ateneus de Fabricació han produït més de 17.400 materials de protecció individual pels serveis de proximitat

18/05/2020

Els equipaments van iniciar la seva producció el passat de 30 març i, en els primers 32 dies operatius que porten en funcionament, han produït 17.427 materials de protecció individual per distribuir entre els empleats dels serveis essencials més exposats al contagi

Gràcies a la inversió de gairebé 15.000 euros per l’adquisició de nova maquinària i a la participació de voluntaris i voluntàries en l’assemblatge i distribució dels EPIs, la capacitat de producció s’ha incrementat i accelerat setmanalment

Durant tres setmanes s’ha col·laborat amb l’empresa Quadpack Plastics que, a través de màquines d’injecció, ha permès una aportació extraordinària de 5.330 pantalles més de protecció facial

El Sindicat de Taxistes Autònoms de Catalunya (STAC) s’encarrega, gratuïtament, del servei de recollida de peces de producció i de la distribució dels elements fabricats als serveis i entitats que ho sol·liciten

L’Ajuntament de Barcelona ha ofert la seva ajuda a la ciutat de Cali, Colòmbia, per replicar el model de cooperació entre la comunitat makers i el consistori en la producció d’EPIs

Davant la situació d’emergència sanitària provocada per la Covid-19, l’Ajuntament de Barcelona va posar a disposició de la comunitat Coronavirus Makers el potencial dels Ateneus de Fabricació Digital per produir, mitjançant la tècnica d’impressió 3D, equips de protecció individual (EPI) pels centres sanitaris i els treballadors i treballadores dels serveis essencials de proximitat, així com de les entitats de la ciutat que presten serveis d’atenció a les persones.

 

 

La producció dels EPIs va començar el dia 30 de març, tot i que dies abans es va estar treballant en la coordinació i organització dels equipaments, en la validació dels projectes a produir i en la posada en marxa de la maquinària. En els primers 32 dies operatius que els Ateneus de Fabricació porten en funcionament, s’han produït 5.330 viseres d’injecció plàstica, 2.606 viseres 3D, 2.696 viseres de tall làser de Plakene, 500 kits de viseres per muntar, 3.556 protectors d’orelles per les mascaretes i 2.739 obridors de porta. Cal destacar que la logística de totes les peces i materials fabricats per a la ciutat ha estat gestionada per la xarxa d’Ateneus de Fabricació i per la mateix comunitat Coronavirus Makers, utilitzant com a espais logístics el Parc Tecnològic de Barcelona Activa i l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja.

La tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, i el comissionat d’Innovació Digital, Administració Electrònica i Bon Govern, Michael Donaldson, han visitat avui l’equip de treballadors i voluntaris del Parc Tecnològic de Barcelona Activa per agrair-los l’esforç i el compromís que han demostrat des de l’inici de la crisi sanitària. “Aquesta crisi ens ha mostrat la importància de treballar plegats, i aquest és un cas exemplar on la ciutadania, l’Ajuntament, la comunitat maker i la col·laboració publico-comunitària ha permès posar la tecnologia al servei de les necessitats de la ciutadania” ha remarcat la tinenta. Per la seva banda, el comissionat ha posat en valor la naturalesa pública de la xarxa d’equipaments de fabricació digital de la ciutat, tret diferencial respecte a d’altres ciutats del món, i ha volgut destacar “la capacitat de transformació que ha demostrat la xarxa d’Ateneus de Fabricació, adreçats a la capacitació digital, per produir i adaptar-se a les necessitats urgents més demandades durant la crisi sanitària”.

A la producció d’aquests equipaments s’ha sumat la col·laboració puntual de l’empresa Quadpack Plastics que, gràcies a les seves màquines d’injecció de plàstic, ha permès la fabricació extraordinària d’aproximadament 5.300 pantalles de protecció facial al llarg de tres setmanes. Des que el conveni es va fer operatiu, el passat 30 d’abril, els serveis de la xarxa d’Ateneus de Fabricació han realitzat la recollida, el muntatge de les peces i la distribució d’aquestes amb l’ajuda d’un equip de 30 voluntaris i voluntàries -format per personal municipal i ciutadans particulars- que s’han encarregat de l’assemblatge dels suports de polipropilè, les làmines d’acetat i les cintes flexibles. Aquesta cooperació ha permès multiplicar la producció de pantalles protectores facials i, d’aquesta manera, oferir un abastiment més eficient i àgil als empleats i empleades dels serveis essencials que ho requereixen.

Els equipaments de protecció individual s’han distribuït entre els empleats i empleades de diversos serveis essencials i entitats de la ciutat de Barcelona, com els centres hospitalaris i sanitaris; els serveis socials; els serveis assistencials –serveis d’atenció a les persones amb discapacitat, en risc d’exclusió o sense llar-; els serveis d’atenció a domicili; els menjadors socials; les residències de la tercera edat i de persones amb discapacitat; i un gran número d’entitats associatives que formen part de la xarxa de serveis comunitaris de la ciutat.

La voluntat dels Ateneus és seguir produint i incrementar la capacitat de producció, per aquest motiu s’han invertit 14.800 euros en la compra de dues noves impressores 3D SigmaX R19, model de reconegut prestigi que inclou dos extrusors que permeten dues impressions alhora. Aquestes noves màquines, que permetran duplicar la producció, s’han ubicat als Ateneus de la Fàbrica del Sol i Ciutat Meridiana. En aquesta inversió també s’inclou la compra de peces de recanvi per les impressores i diversos materials com els filaments PLA per poder imprimir les peces, làmines de Plakene, acetats o canó d’ozó, entre d’altres. Per la seva banda, el Districte de Sants-Montjuïc també ha invertit 18.000 euros en l’adquisició de dues noves impressores 3D SigmaX R19 i una talladora làser Epilog pel Punt Multimèdia Casa del Mig, fet que permetrà multiplicar la producció de material de l’equipament.

El paper dels voluntaris i voluntàries continua esdevenint essencial, des de fa uns dies els Ateneus han obert les seves portes a grups de 4 voluntaris, el màxim per poder garantir les mesures de protecció adequades, que ajuden a augmentar el ritme de producció gràcies a l’assemblatge de les peces de les viseres per a pantalles protectores facials. Pel que fa a la recollida i distribució del material, es compta amb el suport del sector del taxi barceloní a través del STAC (Sindicat del Taxi de Catalunya), el qual està oferint els seus serveis gratuïtament. També cal fer menció a tots els particulars que segueixin fabricant des dels seus domicilis i als que han fet donacions de materials d’impressió per tal que la maquinària dels Ateneus de Fabricació no deixi de produir.

Tot el material fabricat a la ciutat de Barcelona es gestiona des de dos nodes diferents. El primer és el Parc Tecnològic de Barcelona Activa des d’on es prepara i s’envia tot el material fabricat tant pel propi Ateneu de Fabricació del Parc Tecnològic com per la resta d’Ateneus de la xarxa (Ciutat Meridiana, Fàbrica del Sol, Les Corts i Gràcia) i el Punt Multimèdia Casa del Mig. A aquests espais se suma el segon node, la seu de l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja, on es centralitza tota la producció de la comunitat maker del Barcelonès que s’encarrega del subministra a tota l’Àrea Metropolitana.

El total d’equipaments ha posat en marxa 31 impressores 3D de diferents models, dues d’elles donades per l’Espai Jove Casa Sagnier, i 5 talladores làser de gran format, quedant a disposició la resta de maquinària en el cas que fos necessària, entre les quals s’inclouen talladores de vinil, fresadores de precisió i fresadores CNC de gran format. Un equip de 23 empleats i empleades treballen, presencial i telemàticament, en la producció, muntatge i distribució de tots els materials, fent possible la fabricació d’aquests equips de protecció individual tan necessaris en l’actual situació de crisi sanitària.

 

Rèplica del model de cooperació a la ciutat de Cali, a Colòmbia

L’Ajuntament de Barcelona ha posat a disposició d’altres ciutats d’arreu del món la seva experiència i bones pràctiques en la cooperació i col·laboració amb la comunitat Coronavirus Makers per la producció d’equips de protecció individuals a la xarxa d’Ateneus de Fabricació Digital de la ciutat.

La ciutat de Cali, a Colòmbia, manté una estreta relació amb la xarxa d’Ateneus de Barcelona i disposa a les seves biblioteques públiques d’espais amb impressores 3D i talladores làsers. La comunicació entre els consistoris ha afavorit la posada en marxa de la seva producció gràcies a les recomanacions i a l’aportació dels prototips de disseny lliure i codi obert per a la fabricació dels equips de protecció individual destinats als serveis sanitaris de Cali.

 

Enllaços relacionats

Vídeo 1/2 (mp4)

 

Vídeo 2/2 (MOV)Compartiu aquest contingut