Servei de Premsa
21/01/2025
Ada Colau proposa a Pedro Sánchez un pacte d’Estat pel dret a l’habitatge
21/05/2020
Temps estimat de lectura: 4 minuts
En una carta enviada al president del Govern, l’alcaldessa demana una modificació de la Llei d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera que permeti als ajuntaments disposar del superàvit que tenen acumulat per destinar-lo a pal·liar els efectes de la crisi de la COVID-19
L’Ajuntament acompanya la missiva amb un document de treball amb propostes per engegar aquesta nova estratègia inspirades en l’experiència municipal
L’alcaldessa, Ada Colau ha proposat al president del Govern, Pedro Sánchez, un pacte d’Estat pel dret a l’habitatge. En una carta, Colau li demana al president del Govern que lideri una estratègia de llarg recorregut i de caràcter estructural que permeti alinear totes les administracions públiques i coordinar-les per impulsar canvis en profunditat que permetin avançar cap a un nou model de polítiques d’habitatge més encaminades a la protecció i la garantia d’un dret fonamental reconegut a la Constitució espanyola com és l’habitatge. Segons ha dit Colau avui en una roda de premsa per presentar aquesta iniciativa, l’objectiu ha de ser “impulsar les polítiques d’habitatge que no s’han fet en 40 anys i per la qual cosa ara n’estem pagant les conseqüències”.
Colau s’ha referit al precedent de la crisi de 2008 i demana no cometre els mateixos errors, és a dir, les polítiques de retallades i d’austeritat que van comportar el patiment de la població, i deixar els serveis públics debilitats. “Hem de donar una resposta oposada a la de 2008, cal impulsar una cosa tan bàsica i tan de sentit comú com canviar la fiscalitat d’aquest país, a on les SOCIMI especulen sense pagar impostos i els empresaris que volen apostar per construir habitatge assequible els penalitzen amb un IVA altíssim, cal fer el contrari, penalitzar els especuladors i afavorir els empresaris”.
L’alcaldessa també ha plantejat a Sánchez la necessitat de modificar la Llei orgànica 2/2012 de 27 d’abril d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera de manera que els ajuntaments puguin disposar del seu superàvit acumulat per pal·liar els efectes de la crisi de la COVID-19, en comptes de destinar-lo a eixugar deute públic, com estableix aquesta llei. Aquesta norma, ha dit Colau “ha suposat una asfíxia de la capacitat financera dels ajuntaments i si en algun moment són necessaris aquests estalvis, és en aquesta emergència que tenim ara”, ha puntualitzat.
L’alcaldessa ha manifestat també que si bé les mesures de caràcter social que ha impulsat l’Estat en els primers moments de la pandèmia són molt importants, no seran suficients a mig i llarg termini. Per això reclama més capacitat financera per als ajuntaments: “Som part de la solució, amb capacitat financera podrem ajudar molt més i això és clau per assolir una reactivació econòmica i una sortida el més ràpid possible d’aquesta crisi”.
El pacte d’Estat, es planteja a més a més, com una oportunitat no només per conduir l’Estat cap a un model nou d’habitatge, sinó també com a revulsiu econòmic, ja que pot contribuir a generar milers de llocs de treball, a través de la promoció d’habitatge públic de lloguer assequible i a través de la rehabilitació del parc residencial.
La carta de l’alcaldessa va acompanyada d’un document de treball amb propostes concretes. Algunes d’aquestes propostes estan inspirades en l’experiència de les iniciatives innovadores que ha impulsat en els darrers anys l’Ajuntament de Barcelona. La regidora d’Habitatge i Rehabilitació, Lucía Martín, que també ha assistit a la roda de premsa d’avui, ha remarcat que “cal enterrar les males polítiques que han durat dècades i aprofitar l’oportunitat històrica per anar totes les administracions a la una”. La regidora ha detallat algunes de propostes que han fet arribar al Govern estatal:
- Allargar la suspensió dels desnonaments 6 mesos més, que se sumarien als altres 6 que ja estaven previstos inicialment, i prorrogar els contractes de lloguer 6 mesos més. Aquestes mesures permeten guanyar temps per treballar canvis normatius que siguin permanents en relació a l’emergència residencial, com ara introduir l’obligació de la mediació prèvia a l’inici d’un procediment de desnonament.
- Afavorir la construcció d’habitatge assequible amb una reducció de l’IVA en les promocions d’habitatge protegit.
- Afavorir que les administracions puguin comprar habitatge per sota dels preus de mercat.
- Condicionar les compres d’habitatges de grans tenidors amb l’obligació de destinar una part d’aquests habitatges a lloguer assequible.
La regidora ha recordat algunes de les polítiques que, des de la limitació de les competències municipals en matèria d’habitatge, l’Ajuntament ja està impulsant com ara un operador mixt públic privat per crear habitatge assequible en l’àmbit metropolità, o la unitat que treballa per evitar els desnonaments, que és pionera a tot l’Estat.
Paraules clauCOVID-19/ economia/ habitatge/ sostenibilitat financera/