Lucía Martín participa en una trobada amb els seus homòlegs d’habitatge de París i Londres per compartir estratègies post COVID-19 : Servei de Premsa

Lucía Martín participa en una trobada amb els seus homòlegs d’habitatge de París i Londres per compartir estratègies post COVID-19

21/05/2020

L’Ajuntament de Barcelona ha impulsat una trobada online amb els regidors d’habitatge de les ciutats de Londres i París per tractar sobre l’impacte de la crisi de la COVID-19 en l’habitatge a nivell local i a través de la qual les ciutats volen compartir estratègies futures post COVID-19.

La trobada, que es desenvoluparà demà divendres 22 de maig a partir de les 15.00 hores i serà d’accés obert, s’ha organitzat en el marc de les reunions pràctiques d’habitatge de la Comissió d’Inclusió Social, Democràcia Participativa i Drets Humans de l’organització mundial Ciutats i Governs Locals Units (CGLU).

En aquesta sessió hi participaran la regidora d’Habitatge i Rehabilitació de l’Ajuntament de Barcelona, Lucía Martín; el tinent d’alcalde d’Habitatge i Desenvolupament Residencial de l’Ajuntament de Londres, Tom Copley; el tinent d’alcalde d’Habitatge de París, Ian Brossat, i l’ex-relatora de les Nacions Unides sobre el Dret a un Habitatge Adequat, Leilani Farha. També hi participaran la secretària general de CGLU, Emilia Sáiz, i el copresident de la Comissió d’Inclusió Social, Democràcia Participativa i Drets Humans de CGLU, Patrick Braouezec.

El programa de la sessió inclou la presentació titulada “Una caixa d’eines per dissenyar estratègies d’habitatge basades en els drets humans”, a càrrec de Leilani Farha. A continuació es desenvoluparà el debat entre els participants.

Malgrat alguns progressos, la velocitat i la ferocitat amb la qual la COVID-19 ha colpejat les societats ha revelat i amplificat desigualtats preexistents en l’àmbit de l’habitatge. L’1 d’abril passat, alcaldes i alcaldesses d’arreu del món ja van participar, juntament amb representants de la societat civil i d’organitzacions internacionals, en una experiència d’aprenentatge en viu de CGLU enfocada en l’habitatge, i sota el lema d’assegurar que tots i totes puguin restar a casa amb seguretat. Aquesta trobada, que van organitzar CGLU i ONU-Hàbitat va concloure que la crisis causada per la COVID-19 representava un punt de no retorn, i en el context actual, amb més intensitat que mai, la garantia d’accés a un habitatge adequat suposa una condició prèvia i necessària per l’accés a molts altres drets humans.

Aquesta sessió va suposar una plataforma d’intercanvi entre representants de governs locals i regionals per posar en comú reptes i respostes que està donant la crisi en les seves diferents etapes. Aquestes respostes van des de la garantia a l’allotjament dels grups més vulnerables (persones sense llar, víctimes de violència domèstica, persones migrants), fins a l’abordatge de la situació de residents amb dificultats per pagar els seus lloguers o les seves hipoteques degut a la pèrdua de la feina, o a la reducció dels seus ingressos.

També es va posar de manifest que posar fi als desnonaments arreu del món independentment del seu motiu, és una condició clau per fer front a l’epidèmia.

Com a resultat d’aquestes propostes ja s’estan establint diferents plans i programes de subsidi que estan oferint suport a moltes llars a l’hora d’afrontar els primers efectes de la crisi. Això no obstant, i malgrat que aquestes mesures puguin haver evitat una crisi d’habitatge a curt termini, no és menys cert que serà necessari fer molt més per protegir les llars en risc de vulnerabilitat enfront de la crisi que s’augura. Es tracta de garantir el dret a l’habitatge per a tothom davant d’uns desafiaments tan complexes com crítics per al futur de les societats. Per fer front a aquests desafiaments calen aliances sòlides que permetin les ciutats aprendre col·lectivament.

Aquestes reflexions enllacen directament amb el posicionament comú que van assolir el juliol de 2018 les ciutats i que van posar de manifest en la Declaració municipalista dels governs locals pel dret a l’habitatge: “La falta de finançament nacional i estatal, la desregularització del mercat, el poder creixent de les companyies multinacionals, així com la creixent competència sobre una oferta immobiliària escassa, suposen sovint una càrrega feixuga pels barris, i ocasiona greus distorsions en el teixit social, posant en risc l’objectiu d’aconseguir unes ciutats igualitàries, inclusives i justes.”

És en base a aquestes iniciatives que ja s’han desenvolupat anteriorment que l’Ajuntament de Barcelona i la Comissió d’Inclusió Social, Democràcia Participativa i Drets Humans de CGLU han convocat la reunió que tindrà lloc demà del grup de treball entre governs locals (grup que es va crear arran de la Declaració de Ciutats per un Habitatge Adequat), aquest cop en el context d’una fase més madura de la pandèmia.

Així doncs, els participants debatran sobre qüestions determinants per al futur de l’habitatge a les ciutats i territoris:

 

Aquesta trobada es podrà seguir a través del següent enllaç:

https://bit.ly/citiesforhousing-zoom

 Compartiu aquest contingut