Barcelona suma nous itineraris segurs per a la ciutadania durant els caps de setmana : Servei de Premsa

Barcelona suma nous itineraris segurs per a la ciutadania durant els caps de setmana

22/05/2020

Des de demà, cada dissabte i diumenge i festius la ciutat guanyarà 7 grans àmbits per al passeig, les activitats d’oci i la pràctica esportiva i per facilitar la represa de l’ús de l’espai públic complint els requisits sanitaris

Des de dissabte a les 9h fins a diumenge a les 21h, quedarà restringida la circulació de vehicles per la muntanya de Montjuïc, la Via Laietana, l’avinguda Litoral, el carrer Gran de Gràcia i els eixos Creu Coberta-Sants, Pi i Margall-passeig de Sant Joan i Fabra i Puig-Onze de Setembre

Es recuperaran un total de 347.100 m2 de carrers per als veïns i veïnes, i les 376 Ha de la muntanya de Montjuïc estaran lliures del pas de vehicles a motor

Sumades totes les actuacions anunciades fins ara per adaptar l’espai públic i la mobilitat de la ciutat al desconfinament progressiu, hi ha un guany de més de 501.756 m2 per caminar de forma segura i saludable

L’Ajuntament de Barcelona adapta la mobilitat de la ciutat a la sortida progressiva del confinament provocat per l’emergència sanitària de la COVID-19. Els principals objectius passen per l’adopció de mesures que assegurin les màximes garanties sanitàries en els desplaçaments a la ciutadania i que, alhora, tornin a encaminar la mobilitat cap als objectius del Pla de Mobilitat Urbana (PMU), fomentant l’anar a peu, en transport públic i en bicicleta.

El Govern municipal continua aplicant mesures per afavorir que la ciutadania pugui sortir a passejar i fer activitat esportiva a prop del seu domicili de forma segura. Es treballa per augmentar l’espai reservat al vianant i permetre que la represa progressiva de l’ús de l’espai públic es pugui fer de manera segura i respectant les distàncies entre persones, les recomanacions sanitàries i els criteris marcats per les autoritats competents.

Amb aquest escenari, el consistori fa un pas més i a partir d’aquest cap de setmana guanyarà 7 grans àmbits de la ciutat per al passeig, les activitats d’oci i la pràctica esportiva de la ciutadania, que quedaran lliures de la circulació de vehicles. Tot, garantint el compliment de les mesures i distàncies de seguretat a l’espai públic.

 

 

Set grans àmbits de ciutat oberts a la ciutadania

D’aquesta manera, es prohibirà el pas de vehicles a motor en àmbits com el litoral, la muntanya de Montjuic o grans vies de la ciutat tots els caps de setmana entre les 9h del dissabte i les 21h del diumenge, i en festius de 9h a 21h, que són els moments on en els espais lliures dedicats a l’oci i a l’esbarjo s’hi acumulen un major nombre de persones.

La iniciativa s’estrenarà ja aquest cap de setmana, el del 23 i 24 de maig, i estarà operativa fins a finals de juny. Posteriorment, s’estudiarà la seva continuïtat.

Els criteris que s’han tingut en compte per seleccionar els espais han estat els següents:

– Espais lliures que actualment pateixen una gran afluència de ciutadans realitzant activitats d’oci o esportives.
– Vies que connecten espais d’oci a l’aire lliure de la ciutat altament freqüentats per la ciutadania.
– Àmbits que tenen un caràcter estructural i que poden formar llargs recorreguts.
– Espais que quedin repartits per tota la ciutat.

Els set grans àmbits que s’alliberaran de trànsit són:

 

 

Amb aquests talls de trànsit es preveu guanyar 12 quilòmetres lineals de carrer que equivalen a 347.100 m2, i també la muntanya de Montjuïc, que té una extensió de 376 Ha i quedarà alliberada de trànsit. Així, es crearan grans eixos de passeig per vianants de nord a sud que ajudaran a connectar els barris de Barcelona.

Els talls del trànsit es faran amb tanques i senyalitzacions viàries, i només es permetrà el pas a residents, serveis i distribució urbana de mercaderies. La mesura afectarà a diverses línies d’autobús. Per facilitar la mobilitat del transport públic, en alguns dels àmbits s’habilitarà el pas per carrers transversals. És el cas de l’eix Pi i Margall – passeig de Sant Joan, Fabra i Puig – Onze de Setembre i l’avinguda Litoral.

L’actuació al front litoral també inclou una acció específica per a la recuperació de les zones d’estacionament de vehicles com a espais pel passeig i d’oci. En aquest marc, ahir es va iniciar el tancament dels aparcaments corresponents a les platges de Nova Icària, Bogatell, Mar Bella, Nova Mar Bella i Llevant per tal que puguin utilitzar-se també per ampliar l’espai pels vianants i garantir desplaçaments segurs en aquest àmbit de la ciutat.

 

Altres actuacions de millora a l’espai públic

Totes aquestes actuacions s’afegeixen a les altres accions que s’han posat en marxa també les darreres setmanes:

– 12 quilòmetres de carrer i 30.000 m2 que es recuperen pels desplaçaments a peu a partir de pacificacions, tancaments al trànsit en laterals de grans avingudes i ampliacions tàctiques de voreres. Des de dimecres passat s’estan fent els talls previstos als laterals de la Gran Via (banda mar, entre Vilamarí-Rambla Catalunya i entre Pau Claris-Bailén) i a l’avinguda Diagonal (banda mar, entre Villarroel-passeig de Gràcia i banda muntanya, entre Roger de Llúria-Sardenya); aquest diumenge es va iniciar l’ampliació de voreres a Via Laietana; i al carrer Consell de Cent ja s’ha finalitzat el tram d’ampliació de vorera entre Urgell-Passeig de Gràcia i des de principis de setmana es treballa als trams Rocafort-Urgell i Passeig de Gràcia-Girona; també s’estan executant ja els treballs al carrer Girona, entre la Gran Via i la Diagonal.

– 20,3 quilòmetres de carrers i 81.200 m2 que es guanyen pels vianants a partir de prohibir la circulació cada dia de 9 a 21 hores en un total de 51 vies de la ciutat.

– 43.456 m2 de voreres que s’alliberen de l’estacionament de motos, ampliant l’espai per itineraris a peu.

En total, les mesures anunciades fins ara i els set àmbits que s’obriran per als vianants a partir d’aquest cap de setmana sumen un total de 501.756 m2 nous pels desplaçaments a peu de la ciutadania, a més de l’àmbit integrat per la muntanya de Montjuïc.

Tota la informació actualitzada de vies pacificades i espais per als vianants es pot consultar en aquest enllaç:
https://www.barcelona.cat/mobilitat/ca/actualitat-i-recursos/una-nova-mobilitat-sostenible-en-un-nou-espai-publicCompartiu aquest contingut