Els Ajuntaments de Lleida i Terrassa i FGC repliquen la Bústia Ètica de l’Ajuntament de Barcelona : Servei de Premsa

Els Ajuntaments de Lleida i Terrassa i FGC repliquen la Bústia Ètica de l’Ajuntament de Barcelona

26/05/2020



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona i Xnet cedeixen als Ajuntaments de Lleida i Terrassa i a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya el seu model de Bústia Ètica i de Bon Govern mitjançant la signatura telemàtica del protocol que permet la seva implementació

A conseqüència de l’actual situació de crisi sanitària, les signatures s’han realitzat telemàticament i el taller formatiu previst pels empleats i empleades públiques es realitzarà quan les mesures ho permetin

En actiu des del gener de 2017, la Bústia Ètica esdevé una eina pionera de prevenció de males pràctiques i lluita contra el frau que garanteix la confidencialitat, l’anonimat i la indemnitat del comunicador

El passat mes de març la Generalitat de Catalunya i l’Àrea Metropolitana de Barcelona van signar, presencialment, el protocol d’implementació

 

Els Ajuntaments de Lleida i Terrassa, i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya han signat telemàticament, aquest dijous, el protocol que permet la cessió i la implementació de la Bústia Ètica i de Bon Govern de l’Ajuntament de Barcelona. La celebració de l’acte estava prevista a l’Ajuntament de Barcelona el passat mes de març però, arran de les mesures de prevenció municipals decretades davant la incipient situació sanitària, es va decidir anul·lar l’acte i realitzar la signatura de manera telemàtica.

Els protocols han estat signats per la tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet; el director d’Xnet, Sergio Salgado; la segona tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Lleida, Jordina Freixanet; la regidora de Transparència de l’Ajuntament de Terrassa, Ona Martínez; i el president d’FGC, Ricard Font.

La tinenta d’alcaldia ha celebrat la col·laboració institucional i el pas ferm que donen aquestes institucions cap a la transparència i bon govern en configurar-se la Bústia en “un instrument indispensable per enfortir els sistemes d’integritat de les institucions públiques”. També ha aprofitat l’ocasió per recordar que l’Ajuntament de Barcelona va ser “pioner en la implementació de la Bústia Ètica a nivell europeu” i ha animat a la resta d’administracions a implantar-la per així “poder enfortir la comunitat i intercanviar bones pràctiques i la millora de les nostres institucions”.

Prèviament a l’acte de signatura del mes de març s’havia  programat un taller formatiu, a càrrec de la Direcció d’Anàlisis de l’Ajuntament de Barcelona -òrgan gestor de la Bústia- i Xnet, per a empleats i empleades de les Institucions públiques i consistoris que gestionaran la seva pròpia bústia. Finalment també es va suspendre com a mesura de prevenció i es realitzarà quan la situació ho permeti.

El 10 de març es va celebrar l’acte de signatura amb la Generalitat de Catalunya i uns dies abans es feia el mateix amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona. La bústia ja ha estat implementada a les Oficines Antifrau de Catalunya i València.

La Bústia Ètica i de Bon Govern de l’Ajuntament de Barcelona es va posar en marxa el 20 de gener de 2017, com un canal segur i bidireccional de participació electrònica de denúncies ciutadanes i del propi personal municipal contra la corrupció o altres pràctiques lesives per al bon govern de la ciutat. La bústia permet posar en coneixement de l’Ajuntament aquells processos irregulars o conductes que poden resultar contràries als principis ètics i de conducta, garantint sempre la confidencialitat, l’anonimat i la indemnitat del comunicador per vèncer el temor de patir qualsevol represàlia.

Aquesta eina també ofereix la possibilitat d’adjuntar fotografies, vídeos i altres documents així com establir i mantenir un espai de comunicació constant i segur entre el comunicador anònim i l’òrgan gestor, aquest tret essencial la converteix en una eina d’inestimable valor en la prevenció i lluita per la consolidació de l’ètica i la bona governança en les institucions públiques i contra el frau i la corrupció. Tot això amb l’objectiu de que la gestió municipal es desenvolupi amb un total respecte als valors de qualitat democràtica i de bona administració, en un context de millora continua en la qualitat dels serveis públics.

Barcelona va ser la primera ciutat d’Espanya i Europa en crear una eina amb programari lliure i xarxa encriptada Tor per garantir l’anonimat del denunciant, avançant-se així a la Directiva Europea de protecció dels denunciants de la corrupció o whistleblowers aprovada el 23 d’octubre de 2019. Desenvolupada i implementada per l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració desinteressada de la plataforma ciutadana Xnet, mitjançant la interfície Globaleaks (un projecte de programari lliure de l’Hermes Center for Transparency and Digital Human Rights), disposa d’un codi lliure, modificable i replicable, sempre que es reconegui i indiqui expressament l’autoria, a parts iguals, d’Xnet i l’Ajuntament de Barcelona.





Paraules clau

Bústia Ètica/