Ada Colau agraeix als infants i joves l’esforç fet durant el confinament, en la celebració de la 25a Audiència Pública a les Noies i Nois de Barcelona : Servei de Premsa

Ada Colau agraeix als infants i joves l’esforç fet durant el confinament, en la celebració de la 25a Audiència Pública a les Noies i Nois de Barcelona

10/06/2020

Avui s’ha celebrat al Saló de Cent de l’Ajuntament la 25ª Audiència Pública a les Noies i Nois de Barcelona, que en aquesta edició ha tractat sobre l’Educació en igualtat

Han assistit a l’acte 13 nois i noies representant els 1.833 adolescents i joves de 37 centres educatius que han estat treballant i debatent en els darrers mesos, i que han mantingut l’activitat també durant l’estat d’alarma via on line

Al llarg dels darrers mesos, els joves han estat treballant amb els seus docents per tal d’elaborar un manifest amb una diagnosi, una quinzena de propostes i diferents compromisos perquè la ciutat avanci en igualtat de gènere

S’adjunta el manifest “Educant en la igualtat 2019-2020”

Un total de 1.833 noies i nois de 6è de Primària, Educació Secundària Obligatòria i Educació Especial de 37 centres educatius de la ciutat han presentat avui les seves propostes per a Educar en la Igualtat en la cloenda de la 25a Audiència Pública a les Noies i els Nois de Barcelona.

En una situació tan especial com la que estem vivint a causa de la pandèmia de la Covid-19, aquest ha estat el primer acte presencial que s’ha celebrat a l’Ajuntament de Barcelona des del decret de l’estat d’alarma. El consistori ha organitzat l’acte amb la convicció de la importància que té que la feina que els nois i noies han fet al llarg dels darrers mesos es vegi reflectida en un acte de llarga tradició que defensa la participació dels infants, adolescents i joves en la vida pública i el seu paper com a ciutadans de ple dret a la societat. Les mesures de seguretat i les recomenacions de les autoritats sanitàries han fet que només 13 representants dels 1.833 participants hagin pogut asistir a l’acte.

 

 

 

 

 

 

Durant l’acte, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha volgut “agrair als nens i nenes i als nois i noies l’enorme esforç que heu fet al llarg dels darrers mesos durant el confinament. Crec que des de les institucions en general, se us ha de demanar disculpes perquè no s’ha tingut prou cura amb els drets dels infants i joves. Durant molts dies se us ha dit que no podieu trepitjar el carrer i això ha portat a situacions molt dures que tenen una afectació emocional, especialment per als infants i joves en situacions més vulnerables. Gràcies per l’esforç que heu fet, que ha valgut la pena per salvar moltes vides.” A l’acte també hi han participat el regidor del Grup Municipal d’ERC, Ernest Maragall, el regidor del grup municipal de Ciutadans, Francisco Sierra, i el regidor del grup municipal del PP, Josep Bou

L’Audiència Pública a les Noies i els Nois de Barcelona és una forma de participació, a través de la qual la ciutadania infantil i adolescent de la ciutat d’entre 11 i 17 anys (escolaritzada a sisè de primària, i a secundària i batxillerat, també d’educació especial) fa propostes a l’equip de govern de la ciutat i a les regidores i regidors de cada districte. Després d’un procés col•lectiu de reflexió, presenten les seves conclusions en actes d’audiència pública presidits per les regidories de districte i per l’alcaldessa.

 

Audiència Pública als nois i noies de Barcelona, “Educant en la igualtat”

L’Audiència Pública als nois i noies de Barcelona promou un procés participatiu, a través del qual els infants i adolescents de la ciutat (alumnat de 6è de Primària, de Secundària i d’Educació especial; 12-16 anys) fan propostes a l’Ajuntament. D’aquesta manera es garanteix el dret a la ciutadania, i es reconeix i potencia la participació dels infants i joves a la ciutat. Es pot apuntar a aquesta activitat qualsevol escola o institut de la ciutat.

Aquest curs, l’Audiència Pública celebra la seva 25a edició. I en aquesta data destacada, l’Audiència s’ha dedicat a una temàtica rellevant i urgent com l’Educació en Igualtat, que busca posar fi a les desigualtats, a les discriminacions per raons de gènere o d’orientació sexual, amb l’objectiu de construir una nova convivència en què tothom sigui tractat amb igualtat i en què tothom pugui expressar la seva identitat. Per mitjà del programa s’han desenvolupat activitats als deu districtes municipals i activitats d’àmbit de ciutat.

En aquest sentit, l’alcaldessa Ada Colau ha recordat que “Barcelona fa anys que es reivindica com una ciutat feminista, però cal continuar treballant perquè igualtat no és només acabar amb la discriminació en determinats àmbits o amb la violencia masclista, és una qüestió de drets cívics. Cal tenir en compte que venim de milers d’anys d’una societat patriarcal i encara hi ha actes insconscients que ens travessen. Per això hem de continuar mantenint una mirada crítica, i la gent jove tenir un paper clau en fer-ho”.

Durant tot el procés, el professorat ha rebut l’assessorament tècnic necessari. Les noies i els nois participants han realitzat activitats de formació i debat amb l’objectiu de consensuar les propostes i els compromisos.

El procés s’ha desenvolupat durant tot el curs escolar i hi ha participat 1.833 alumnes de primària, ESO i Batxillerat, de 37 centres educatius públics i concertats dels 10 districtes de la ciutat, amb el lema EDUCANT EN LA IGUALTAT.

Enguany, a causa del distanciament físic imposat per la pandèmia de la Covid-19, les darreres fases del procés s’han hagut de fer telemàticament. El retorn als districtes s’ha realitzat per videoconferència.

En anys anteriors, el curs culminava quan uns 250 noies i nois, en representació de tot l’alumnat participant, presentaven les mesures proposades. Enguany, aquesta xifra s’ha hagut de reduir per les limitacions tecnològiques.

Després de 25 anys en què l’Audiència Pública s’ha mantingut en el mateix format, i de fer una avaluació sobre el procés, el mecanisme de l’Audiència Pública es modificarà de cara al proper curs. Un cop s’ha aprovat el reglament de participació ciutadana i amb el suport de l’eina Decidim de participació digital, el programa incorporarà novetats de cara al proper curs per tal de fer més efectiu el dret dels infants a la participació a la vida pública.

 

S’adjunta el manifest “Educant en la igualtat 2019-2020”Compartiu aquest contingut