Ada Colau demana a la Unió Europea que les ciutats tinguin accés als Fons per a la recuperació econòmica per poder fer front a l’emergència social i a la transició ecològica : Servei de Premsa

A causa d'una incidència tècnica és possible que en alguns serveis es produeixin talls puntuals.

Disculpeu les molèsties que aquesta incidència us pugui ocasionar.

Ada Colau demana a la Unió Europea que les ciutats tinguin accés als Fons per a la recuperació econòmica per poder fer front a l’emergència social i a la transició ecològica

12/06/2020Temps estimat de lectura: 4 minuts

Colau ho ha exposat a les primeres reunions polítiques d’Eurocities amb els representants de la Unió Europea. L’alcaldessa ha intervingut en trobades amb el comissari responsable d’Economia, Paolo Gentiloni, i amb el vicepresident de la Comissió Europea responsable de l’European Green Deal, Frans Timmermans, i les ciutats d’Estocolm, Porto, Varsòvia, Mannheim i Florència. A les reunions també ha assistit la tercera tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet.

Aquest matí ha tingut lloc de forma telemàtica la primera reunió política d’Eurocities des de l’inici de la crisi sanitària i la primera amb els nous representants de la Comissió Europea des que van assumir els càrrecs a principis d’aquest 2020. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha participat en dues trobades per tractar les múltiples necessitats de les ciutats en els propers pressupostos de la UE, així com dels instruments extraordinaris que la Comissió Europea ha presentat com a resposta a la crisi sanitària provocada per la COVID-19 i les seves conseqüències econòmiques i socials. Colau s’ha reunit amb el comissari responsable d’Economia, Paolo Gentiloni, i amb el vicepresident de la Comissió Europea responsable de l’European Green Deal, Frans Timmermans. També han assistit a les reunions la tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, i representants de les ciutats d’Estocolm, Porto, Varsòvia, Mannheim i Florència, entre d’altres. Eurocities és una xarxa de grans ciutats europees que representa a més de 140 ciutats amb l’objectiu de compartir idees, intercanviar experiències i elaborar respostes innovadores en el marc d’una realitat i problemàtica comunes. Barcelona és membre del Consell Executiu de la xarxa.

A la trobada amb el responsable d’Economia de la Unió Europea, Paolo Gentiloni, Colau ha reivindicat la necessitat de comptar amb les ciutats per poder sortir d’aquesta crisi el més ràpidament possible, “necessitem ser ajudades de forma efectiva”, ha dit, “no n’hi ha prou dient que les ciutats som importants, perquè si les ciutats no es recuperen d’aquesta crisi, no existirà una veritable recuperació europea”. L’alcaldessa ha valorat positivament la creació d’un Fons de recuperació de 750.000 milions d’euros, però ha demanat que la Unió Europea no adopti mesures com les aplicades durant la crisi econòmica de l’any 2008 perquè “aquelles mesures van incrementar unes desigualtats que encara no s’han aconseguit revertir, necessitem que aquesta vegada aquests Fons no estiguin condicionats per polítiques d’austeritat”, ha afirmat Colau, que he demanat que la distribució d’aquests fons serveixin per fer front a l’emergència social causada per la pandèmia. “Sense inversió social, la societat quedarà fracturada i la recuperació no serà possible”, ha dit, i ha recordat que les ciutats estan patint de forma severa els efectes de la pandèmia i que han de ser protagonistes de la recuperació, motiu pel qual ha demanat poder tenir accés directe als Fons de recuperació, o obligar que els estats destinin un percentatge important d’aquests Fons a polítiques que es desenvolupin a les ciutats i a les àrees metropolitanes: “som el motor d’Europa, representem el 80% de la població europea, aquests fons no seran totalment efectius si no es té en compte el paper de les ciutats”.

L’alcaldessa ha ubicat les polítiques d’habitatge com una de les prioritats a abordar des d’una perspectiva europea per qüestions de caire social, per protegir un dret fonamental per lluitar contra les desigualtats a les zones urbanes, però també com un instrument econòmic per generar ocupació. Per aquest motiu, Colau ha demanat que una part important d’aquests fons estiguin destinats a polítiques d’habitatge: “necessitem mecanismes europeus al servei de la defensa al dret de l’habitatge, el problema de l’accés a l’habitatge no és exclusiu de les ciutats”.

Posteriorment, Colau ha participat en una trobada amb el vicepresident de la Comissió Europea responsable de l’European Green Deal, Frans Timmermans. L’alcaldessa ha exposat la necessitat de fer una transició ecològica urgent, i ha recordat que Barcelona ja va començar a actuar el passat mes de gener amb la declaració de l’Emergència Climàtica. L’alcaldessa ha explicat que serà clau que l’European Green Deal es faci d’acord amb les ciutats o l’acord esdevindrà incomplet. L’alcaldessa ha explicat que la ciutadania reclama polítiques valentes per accelerar la transició ecològica, i que és necessària la implicació de la Unió Europea a través d’un finançament directe així com el desplegament de directives necessàries per fer possible aquesta transició.

Colau s’hi ha referit, en concret, en els aspectes vinculats a la mobilitat sostenible i a la rehabilitació energètica dels edificis per fer-lo més eficients des d’un perspectiva mediambiental. “Europa ha de ser valenta i coherent”, ha dit, “no ha de finançar el Diesel, aquests diners són necessaris per fer polítiques que potenciïn les energies netes i renovables, i les polítiques econòmiques han d’estar alineades amb el discurs del New Green Deal. No podem parlar de reduir l’efecte hivernacle sense abordar la disminució de la petjada de carboni i la limitació del trànsit aeri.”

En el decurs de les reunions també s’ha tractat el tema de la transició digital. En aquest aspecte, la tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, ha destacat que “durant la crisi hem constatat que la manca d’actes a internet i serveis digitals poden quedar socialment exclosos. Hem de combatre la bretxa digital perquè ningú no quedi enrere. Aquesta ha de ser una prioritat pels als fons europeus, que han d’arribar les ciutats.”

 

Enllaços relacionats

Declaracions Ada Colau (Vídeo, MP4)

Declaracions Ada Colau (Àudio, WAV)

Nota de premsa Eurocities (PDF – English)Compartiu aquest contingut

Paraules clau
ciutats/ COVID-19/ Eurocities/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina