Bombers de Barcelona i la Guàrdia Urbana ja estan preparats per fer front a la campanya forestal d’aquest any : Servei de Premsa

Bombers de Barcelona i la Guàrdia Urbana ja estan preparats per fer front a la campanya forestal d’aquest any

16/06/2020



Temps estimat de lectura: 5 minuts

El mes de maig va entrar en funcionament el Parc de Bombers de Vallvidrera amb l’objectiu de disminuir el temps d’arribada dels equips en cas d’incendi forestal

La Guàrdia Urbana augmentarà el patrullatge en els barris de muntanya per fer front a actituds que puguin suposar un risc a la fauna i flora de la zona forestal de la ciutat

Amb l’arribada del bon temps l’Ajuntament de Barcelona mitjançant la Guàrdia Urbana de Barcelona i els Bombers de Barcelona inicien les tasques preventives a l’entorn de Collserola per tal d’evitar incendis durant el període d’estiu. Els equips es desplegaran per les gairebé 1.800 hectàrees de superfície del parc que pertanyen a la ciutat de Barcelona i que estan repartides entre els districtes de Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris.

Els cossos policials i de salvament de la ciutat duen a terme diverses actuacions en aquest entorn per tal de millorar les condicions i vetllar perquè la muntanya arribi als mesos de més calor amb les condicions més òptimes. La vigilància de la zona forestal té una especial importància en la temporada d’estiu, amb l’augment de visitants i del nivell de risc per incendi.

 

Bombers de Barcelona inicia els reconeixements i recorreguts preventius pels camins de muntanya

Bombers de Barcelona ha iniciat la campanya forestal d’estiu que estarà activa fins a mitjans de setembre. Durant aquest període el Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS) adapta i reforça els seus dispositius per fer front als mesos d’estiu i donar una resposta ràpida i eficaç davant els possibles incendis forestals que es puguin produir en aquest àmbit en els mesos de més calor a la ciutat.

El passat mes d’abril es va iniciar la pre-campanya forestal, i a mitjans del mes de maig es va posar en marxa el Parc de Vallvidrera per tal d’obtenir un ràpid accés a la zona forestal actuant amb menys temps de resposta en cas d’incendi.

Durant aquests mesos, el Servei de Prevenció Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS) ha estat duent a terme actuacions de prevenció a l’entorn de Collserola que ara s’amplien al màxim nivell amb l’entrada dels mesos de més calor.

El dispositiu que desplega el Cos de Bombers estableix tres zones de cobertura bàsiques a la Serra de Collserola amb recorreguts diaris per l’entorn forestal:

– Parc de Vallvidrera: recorreguts diaris per la zona del Cim del Forat del Vent fins a Santa Creu d’Olorda.
– Parc de la Vall d’Hebron i Parc de l’Eixample: recorregut diari per la zona de la Carretera de les Aigües, Carretera de Vallvidrera i barris del vessant nord del túnel.
– Parc de Sant Andreu: recorregut diari a l’entorn de la Carretera Alta de Roquetes, Torre Baró, Carretera del Cementiri i Ciutat Meridiana.

En aquestes àrees d’actuació, Bombers de Barcelona engega un dispositiu permanent on s’estableixen:
– Reconeixements i recorreguts diaris programats per fer tasques de prevenció: Les tasques consisteixen en reconeixement d’accessos, identificació de camins i comprovació de l’estat en el qual es troben, revisió d’hidrants d’incendi existents a la zona, etc. Els recorreguts milloren d’una banda, el coneixement de l’entorn i per tant l’eficàcia i seguretat de les intervencions, alhora que actuen com a element dissuasori i de prevenció.
– Reguardes preventives: Les reguardes s’activen d’acord amb les pre-alertes decretades en funció dels valors de la velocitat del vent, la humitat relativa i la temperatura mitjana. En el moment d’activar-se, es mobilitzen recursos, vehicles i efectius cap a la serra barcelonina, incorporant si és necessari punts fixes de vigilància durant les hores de més risc.

Bombers compta amb un protocol d’actuació que es nodreix d’informació permanent sobre la climatologia i que, segons els valors d’aquests índexs meteorològics, comporta automàticament la mobilització de recursos. Els condicionants meteorològics es controlen en comunicació amb l’Observatori Fabra, que proporciona informació sobre la velocitat del vent, la humitat relativa i la temperatura mitjana; i amb el Consorci del Parc de Collserola, que informa d’incidències i és titular i responsable del parc.

En base als valors d’aquestes variables Bombers de Barcelona estableix la situació de pre-alerta meteorològica, pre-alerta crítica, i alerta. En cada situació, i quan aquestes variables superen uns valors límits durant un temps determinat, es destinen vehicles i efectius de bombers a punts preestablerts del Parc de Collserola.

Els efectius del Cos també realitzen, durant aquests mesos, simulacres a la zona forestal conjuntament amb població civil, Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra, Sistema d’Emergències Mèdiques, Bombers de la Generalitat i altres agents implicats:
– Activació del Plans d’Autoprotecció (PAU) per incendis
– Túnels de Vallvidrera
– Torre de Collserola

Durant l’estiu de l’any passat es van produït 13 incendis a l’entorn del Parc de Collserola que pertany al terme municipal de Barcelona i 0,21 hectàrees van quedar afectades.

 

Els agents de la Guàrdia Urbana realitzen patrullatge preventiu per detectar situacions de perill a la zona forestal

Durant els mesos d’estiu s’estableix el Dispositiu zona forestal del Parc de Collserola, el qual suposa la coordinació i patrullatge conjunt de les tres unitats territorials dels barris de muntanya, amb la finalitat d’una bona coordinació i que es garanteixi el cobriment adequat a tota la zona.

Les Unitats Territorials de la Guàrdia Urbana de Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris s’encarreguen del control de la zona forestal i del patrullatge preventiu, cadascuna amb els seus propis recursos. El fan agents amb uniformitat, habilitats i coneixements específics (equips de patrullatge forestals) que utilitzen turismes tot terreny i motos tot terreny i també participa la Unitat Muntada del cos de policia barceloní. Durant el torn de nit són les Unitats Nocturnes de la Guàrdia Urbana respectives les que fan controls eventuals per la zona amb mitjans de patrullatge convencionals.

Tots els agents de les unitats territorials coneixen els accessos i els corredors ràpids d’arribada pels equips d’emergència en cas de sinistre mediambiental, i també els plans d’actuació en cas de sinistre.

Els objectius del patrullatge forestal són els següents:
– Detectar, controlar i actuar sobre les activitats desenvolupades a la zona forestal de la ciutat que poden afectar la flora i fauna o l’equilibri mediambiental d’aquest espai públic.
– Patrullatge de proximitat en zones menys poblades per tenir coneixement de les necessitats concretes del veïnatge i oferir un servei assistencial o de qualsevol altre tipus als col·lectius vulnerables.
– Prevenir sinistres provocats (incendis).
– Minimitzar l’abast de sinistres de caràcter fortuït (incendis no provocats, nevades, etc.).
– Proporcionar assistència a les persones que s’hagin pogut perdre o accidentar en zona forestal: ubicar-ne la posició i agilitzar la tasca dels grups sanitaris o de rescat.
– Control d’abocaments il·legals.
– Control dels accessos al parc d’Atraccions del Tibidabo, sobretot en dies festius.

 

Enllaç relacionat

Vídeo (mp4)

Imatges (ZIP fotografies)

 





Paraules clau

Bombers de Barcelona/ estiu/ estiu 2020/ Guàrdia Urbana de Barcelona/ incendis/ prevenció/ seguretat/