Entra en funcionament el Grup de Platges de la Guàrdia Urbana : Servei de Premsa

Entra en funcionament el Grup de Platges de la Guàrdia Urbana

29/06/2020

Aquest grup operatiu es centra de manera específica en prevenir i actuar sobre tots aquells fenòmens que es produeixen al litoral barceloní

S’han millorat les instal·lacions del mòdul de la Barceloneta i al llarg del proper mes s’ampliarà el mòdul del Bogatell

El passat 22 de juny va entrar en funcionament el Grup de Platges de la Guàrdia Urbana que estarà desplegat fins a finals de setembre.

Aquest grup operatiu està en marxa des de fa nou anys i des la seva seu situada a l’edifici de l’Oficina Conjunta de Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra, des del mòdul de la platja de la Barceloneta i des del mòdul situat a l’espigó de la platja del Bogatell, controla i realitza el seguiment de tots els fenòmens que es vagin detectant a la zona de platges i ’elaboren les estratègies corresponents per fer-hi front.

Aquest any s’han reformat les instal·lacions del mòdul de la Barceloneta per adaptar-les a la tasca del grup operatiu. Està previst que el mes de juliol el Grup de Platges deixi de compartir espai amb Cicle de l’Aigua al mòdul de la platja del Bogatell amb un mòdul propi.

Els policies integrants d’aquests grup patrullen a peu; amb scooters; amb vehicles de quatre rodes; amb bicicletes; amb vehicles tipus “quad” adaptats especialment per circular per la sorra; i amb dues embarcacions semirígides (de 6,5 i 7,5 metres respectivament), que permeten millorar les tasques de vigilància i control tant de la platja com també dels espigons.

Els objectius del Grup de Platges s’emmarquen dins dels àmbits propis de la Guàrdia Urbana en la seva tasca com a policia de proximitat i prevenció. Dins d’aquest marc d’actuació, les seves funcions són:

– Controlar infraccions relacionades amb activitats contràries a les normes de convivència i civisme, així com les ocupacions de la via pública, la contaminació acústica, els residus i les guinguetes.

– Prevenció i actuació davant d’il·lícits penals, com ara furts, robatoris amb violència i intimidació, robatoris amb força a vehicles estacionats, tramitació i recollida de denúncies.

– Control dels vehicles de mobilitat personal a la zona platges.

– Assistència a víctimes d’il·lícits penals, atenció a nens perduts i col·laboració en primers auxilis.

– Funcions de Policia marítima: Auxili, control d’activitats a la zona de platges i a la zona prohibida de banys, i denúncia de les infraccions.

Les funcions específiques de la patrulla marítima són:

-Control d’aquelles activitats i/o situacions dins de la zona de banys (200 m aprox.) que puguin comportar un risc per als banyistes, com ara:
· Navegació d’embarcacions a motor (incloent les motos aquàtiques).
· Qualsevol artefacte flotant que pugui comportar un risc per la resta de banyistes.
· La pràctica d’activitats esportives com el surf, windsurf, kitesurf, etc.
· La pesca recreativa, ja sigui des dels espigons, des d’embarcacions o submarina.
· La vigilància dels espigons.
· Qualsevol situació o comportament que pugui ser considerat com a risc al litoral barcelonès.

– Col·laborar amb la resta del servei de la unitat que opera des de terra (recerca de persones, incidents, etc.).

– Col·laborar amb el Servei de Salvamar en aquelles situacions que calgui (reforç d’autoritat, reforç recerca i/o salvament).

– De manera coordinada amb Salvamar, localització de possibles situacions de risc tot adoptant les primeres mesures fins a l’arribada dels equips especialitzats (contaminació a la mar, vessaments, meduses, etc.).

– Col·laborar en la correcció d’infraccions que suposen un risc per a la navegació, seguint els criteris marcats per la Capitania Marítima de Barcelona.

– Col·laborar en aquells actes que l’Ajuntament organitzi o participi i que es desenvolupin a la zona del litoral de Barcelona (proves esportives, etc.).

– Fer respectar les recomanacions de bany (banyistes al voltant dels espigons, bandera vermella per possibles vessaments o altres motius, etc.).

– Respondre a possibles peticions puntuals de col·laboració d’altres serveis d’emergència o d’altres cossos policials.

– Vigilància de la natura i del medi.

Per garantir que l’ús de les platges es pot fer amb seguretat sanitària i amb l’objectiu de preservar la salut de la ciutadania, cal controlar l’accés i l’aforament a la zona de sorra atès que, en aquells moments propers a arribar-hi a l’aforament màxim, Guàrdia Urbana realitzarà tancaments parcials o totals per poder garantir el distanciament físic entre persones.

En cas que s’hagi d’adoptar la mesura de tancament de les platges, el Grup de Platges també vetllarà per tal que no es produeixen situacions de saturació als espais públics (parterres, jardins, etc.) existents a la franja anterior a les platges.

El Grup de Platges també disposa kits dirigit a les víctimes de robatoris i furts que contenen una bossa amb una samarreta, unes xancles, uns pantalons i un bitllets de metro.

El passat estiu aquest grup va intervenir 172.471 begudes provinents de la venda ambulant no autoritzada i va interposar un total de 18.719 denúncies relacionades amb la venda ambulant no autoritzada i 760 per altres activitats no autoritzades.

El grup operatiu va interposar 144 denúncies per no respectar les indicacions de bany, la majoria d’elles per banyar-se als espigons i en altres zones senyalitzades en les quals no està permès el bany, o el pas està restringit. El Grup de Platges també va denunciar 3.633 VMP (3.261 d’activitat econòmica).Compartiu aquest contingut