L’Ajuntament adquireix el Taller Masriera per ampliar els equipaments comunitaris de l’Eixample : Servei de Premsa

L’Ajuntament adquireix el Taller Masriera per ampliar els equipaments comunitaris de l’Eixample

02/07/2020



Temps estimat de lectura: 5 minuts

La Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat el conveni de col·laboració entre el consistori i la Fundació Pere Relats per a l’adquisició del Taller Masriera a través d’una permuta amb una finca municipal del carrer Llacuna

La finca del Taller Masriera, catalogada com a bé cultural d’interès local, consta de planta baixa, dues plantes de pis i planta soterrani, amb una superfície construïda de 1.861 m²

Amb aquesta adquisició el barri de la Dreta de l’Eixample guanya un nou equipament de proximitat que donarà resposta a les necessitats i demandes dels agents culturals i veïnals de l’entorn

Inclou material multimèdia

La Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest matí el conveni de col·laboració entre el consistori i la Fundació Privada Pere Relats per a l’adquisició del Taller Masriera a través d’una permuta amb una finca municipal del carrer Llacuna. Aquest acord permetrà donar resposta a les demandes veïnals i ampliar la xarxa d’equipaments públics de proximitat del Districte de l’Eixample.

L’adquisició del Taller Masriera arriba després d’anys de seguiment, contactes i converses per sumar l’espai com a nou equipament per al barri de la Dreta de l’Eixample. D’aquesta manera, l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant el Districte de l’Eixample i la Direcció de Patrimoni, han tancat el conveni de col·laboració amb la Fundació Pere Relats a través d’una permuta entre la finca de propietat municipal situada al carrer Llacuna núm. 26 i la finca del Taller Masriera, situada al carrer Bailèn núm. 70-72.

La finca del Taller Masriera, inclosa en el Catàleg de Protecció del Patrimoni de la ciutat com a bé cultural d’interès local, consta de planta baixa, dues plantes de pis i planta soterrani, amb una superfície de sòl de 1.356 m²  i una superfície construïda de 1.861 m². Per la seva banda, la finca situada en el carrer Llacuna núm. 26, qualificada urbanísticament com a clau 22@T, consta d’una superfície de 548,68 m² amb un sostre màxim de 1.013,26 m².

L’èxit d’aquesta operació ha estat possible gràcies a la voluntat del districte de protegir la finca com a bé cultural d’interès local i d’ampliar els equipaments comunitaris de l’Eixample; i de la voluntat de la Fundació Pere Relats en l’adquisició de la finca del carrer Llacuna 26 per tal de fer créixer el seu projecte social i ampliar l’equipament destinat a la gent gran, ubicat a la finca contigua. També cal agrair la col·laboració del Districte de Sant Martí que, d’aquesta manera, ampliarà la seva xarxa d’equipament socials al barri Poblenou.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha celebrat l’adquisició perquè “s’atén una llarga demanda veïnal que és la recuperació pública-comunitària del Taller Masriera, un edifici emblemàtic que forma part del patrimoni cultural de la ciutat i es destinarà a usos veïnals i culturals del districte”. Per la seva banda, el regidor del Districte de l’Eixample, Jordi Martí, ha volgut agrair als veïns i veïnes les seves reivindicacions per recuperar l’espai i a la Fundació Pere Relats per la seva predisposició. “Aquest espai ens ha de permetre mantenir i ampliar el caràcter veïnal de l’Eixample i també rebre veïns d’altres districtes.”

 

Un nou equipament pel Districte de l’Eixample

L’Eixample concentra una gran activitat econòmica i una mixtura d’usos que conviuen estretament en un teixit històric, compacte i molt consolidat que dificulta trobar nous espais per a ús públic per garantir una oferta d’equipaments públics de proximitat i d’habitatge indispensables per una adequada qualitat de vida del veïnat. El districte té una mitjana de 2,09 metres quadrats d’equipament per habitant, la més baixa de Barcelona i molt per sota de la mitjana, que es situa en 6,75.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per aquesta raó, l’adquisició del Taller Masriera, amb la peculiaritat de l’espai, la configuració i les bones condicions de conservació, i la seva ubicació al barri de la Dreta de l’Eixample permetrà atendre i donar resposta a les necessitats i demandes reiterades dels diferents agents culturals i veïnals de l’entorn, dotant a la comunitat i als veïns d’un equipament de proximitat tan necessari atesa la mancança d’espais d’aquesta tipologia al districte.

Les funcionalitats definitives dels espais del Taller Masriera es realitzaran mitjançant un procés participatiu amb el teixit veïnal de la Dreta de l’Eixample, així com amb els diferents àmbits sectorial de l’Ajuntament on s’identificaran i recolliran les diferents propostes, opinions i necessitats per arribar als consensos pertinents, identificant els valors i qualificant els espais i quines han de ser les seves característiques funcionals.

 

El Taller Masriera

El Taller Masriera, obra de l’arquitecte Josep Vilaseca i Casanovas, va ser construït l’any 1882  com a taller de pintors i escultors, i és considerat una construcció d’estil neoclassicista. A primer cop d’ull destaca una gran façana emblemàtica, definit en el seu temps com un “temple de l’art”, motiu pel qual l’arquitecte va recórrer a la recreació d’un temple clàssic hexàstil i pròstil, amb columnes i pilastres de fust acanalat rematades amb capitells corintis a la perístasis. La principal característica del taller Masriera és la seva singularitat, tant pel que fa a l’estil com al seu entorn, ja que en un principi l’objectiu era construir un edifici aïllat, amb un petit jardí al davant que encara existeix avui en dia; els dos cossos laterals van ser afegits posteriorment.

Als anys vint, una profunda reforma va transformar l’espai en un petit teatre, anomenat “Stadium” on hi actuava la companyia “Els Belluguets”. Tota aquesta activitat va quedar suspesa per la Guerra Civil i va ser represa l’any 1939 amb una intensitat més modesta. La sala “Studium” es convertí en la seu de la societat teatral Club Helena, que va mantenir-hi programació de teatre i cinema. Als anys cinquanta l’edifici va ser venut a l’entitat catòlica Centro Social de Actividades Culturales y Religiosas, i s’hi va instal·lar una comunitat de religioses de la Companyia del Sagrat Cor fins a l’any 2009, quan van cedir la finca a la Fundació Privada Pere Relats.

 

 

Enllaç relacionat

Vídeo interior Taller Masriera (MP4)





Paraules clau

Eixample/ Taller Masriera/