Barcelona es posiciona per participar en el KIC europeu d’Indústries creatives : Servei de Premsa

Barcelona es posiciona per participar en el KIC europeu d’Indústries creatives

20/07/2020



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona signa un conveni per formar part d’una candidatura per participar al KIC d’Indústries creatives amb fins a 50 empreses, universitats, centres de recerca i ciutats europees.

Barcelona participarà en l’elaboració d’una proposta per a la convocatòria de la Comunitat d’Innovació i Coneixement (KIC, les sigles en anglès) d’Indústries Creatives que està previst que publiqui la Unió Europea en els propers mesos. La Comissió de Govern ha donat llum verda al “Conveni per a la preparació d’una comunitat de coneixement i innovació (KIC) sobre indústries culturals i creatives (CCI) per a l’EIT, l’European Institute of Innovation & Technology”, amb l’objectiu d’incorporar-hi els principals aspectes de l’estratègia de ciutat.

Per al regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé,  “aquest és un projecte clau de ciutat, on volem que altres entitats es sumin al projecte i el recolzin”. Marcé ha fet una crida perquè participin el màxim d’agents de les indústries creatives a la ciutat en aquesta oportunitat per mostrar i fer créixer el potencial de la ciutat “.

El calendari inicialment previst és que la publicació de la convocatòria tingui lloc a començaments de l’any 2021, que les propostes s’hagin de presentar al voltant de juliol i que la resolució es produeixi el desembre del mateix any amb l’objectiu de poder posar el KIC CCI en funcionament a començaments del 2022.

Per tal de participar en l’elaboració d’una de les propostes que hi concorreran, l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat l’adhesió a un conveni que en els propers mesos acabarà vinculant fins a cinquanta entitats (empreses, universitats, centres de recerca i ciutats, de diferents latituds d’Europa) l’objectiu del qual és confeccionar el projecte que haurà de ser presentat en els termes que aquella convocatòria determini.

L’Ajuntament de Barcelona ja ha participat en altres ocasions en convocatòries de l’EIT (la del KIC Mobility és la darrera). En aquesta ocasió, vol aprofitar l’impuls d’aquesta elaboració col·legiada per enfortir la posició de Barcelona a Europa en aquest segment i vertebrar als diferents actors de l’ecosistema de les indústries creatives de la ciutat al voltant d’una proposta de governança.

És un procés a llarg termini i té caràcter competitiu. Per aquesta raó, en el transcurs del període de preparació de la proposta regeix un criteri de confidencialitat, tant sobre l’elaboració del contingut que es presentarà com sobre les diferents entitats i organitzacions que en composen el partenariat.

 

L’EIT i els KIC com a motors paneuropeus dels sectors econòmics a la UE

L’European Institute of Innovation and Technology (EIT) és un òrgan independent de la Unió Europea creat per impulsar la innovació a tot Europa mitjançant la integració d’empresa, educació i recerca amb l’objectiu de donar resposta a reptes globals. Actualment l’EIT és la major xarxa d’innovació d’Europa que estructura la relació entre els seus més de mil socis, està integrat en el Programa Marc de Recerca i Innovació de la UE (Horizon 2020), i promou la innovació a Europa mitjançant l’empoderament de persones innovadores i emprenedores d’arreu de la unió per fer possible que les seves millors idees puguin ser realitat en forma de productes, serveis, ocupació i creixement. El seu objectiu és enfortir la capacitat d’innovació dels països de la UE mitjançant la integració dels centres formatius, empreses i  centres de recerca per tal de trobar solucions als principals reptes mundials.

L’EIT recolza el desenvolupament de col·laboracions paneuropees dinàmiques i a llarg termini entre empreses líders, laboratoris de recerca i universitats a través de les  “Comunitats del Coneixement i la Innovació” Actualment n’hi ha vuit, cada una d’elles dedicada a un repte global específic, operant en hubs d’innovació distribuïts per tot Europa. Les vuit KIC existents són: Energy, Digital, Climate, Health, Raw Materials, Food, Manufacturing i Urban Mobility (aquesta darrera compta amb l’Ajuntament de Barcelona com a una de les entitats nuclears i té la seva seu central a la nostra ciutat).

Les “Comunitats d’Innovació” són associacions paneuropees dinàmiques i de llarg recorregut temporal entre grans empreses, laboratoris i centres de recerca per tal de trobar solucions a un repte global específic. Busquen i creen solucions innovadores pels principals reptes de la societat.

Des de la seva creació l’any 2008, s’han creat i posat en marxa vuit comunitats d’innovació: Climate, Digital, Food, Health, InnoEnergy, Manufacturing, RawMaterials, UrbanMobility (aquesta darrera la va liderar Barcelona i va guanyar. Té la seu a la Torre Glòries). A més, s’han creat més de 50 centres d’innovació repartits per Europa;s’ha donat recolzament a més de 2.000 empreses emergents i en expansió; s’han obtingut 1.500 milions d’EUR de capital extern gràcies al suport donat a diferents iniciatives; s’han creat més de 6.100 llocs de treball; i s’ha aconseguit que més de 2.300 estudiants s’hagin graduat en programes d’estudis de màster i doctorat (s’estima que a finals del 2020 en seran 5.000 més), i s’han creat més de 900 nous productes i serveis.





Paraules clau

industries creatives/ innovació/ KIC/