Sants-Montjuïc reforça la Lleialtat Santsenca per al creixement de l’escola comunitària La Troca : Servei de Premsa

Sants-Montjuïc reforça la Lleialtat Santsenca per al creixement de l’escola comunitària La Troca

22/07/2020



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El projecte de formació per a persones adultes, en funcionament des del 2018, és una de les iniciatives emblemàtiques d’aquest equipament del barri de Sants, que cobreix les necessitats formatives en un espai horitzontal, participatiu, comunitari, flexible i accessible per a tothom

La Troca és una eina d’innovació pedagògica i ofereix formació en llengües, alfabetització, informàtica, en recursos d’apoderament i autonomia, entre d’altres, com a mecanisme per a la cohesió social

La Lleialtat Santsenca forma part de la xarxa de casals comunitaris, una vintena d’equipaments públics a disposició de les xarxes i entitats veïnals de suport mutu

El Districte de Sants-Montjuïc i la Lleialtat Santsenca amplien el conveni de gestió cívica per potenciar l’escola comunitària de persones adultes La Troca. Aquest projecte, iniciativa emblemàtica de l’equipament des que va entrar en funcionament al gener del 2018, rebrà una aportació municipal complementària de 60.000 euros, que cobrirà el 82% del pressupost.

 

 

 

La Troca ofereix una formació adaptada als interessos i necessitats reals de la població adulta dels barris de Sants, establint una educació integral que té en compte les múltiples dimensions de les persones amb un enfocament global, que incorpora sabers pràctics, activitats socioculturals i comunitàries en una programació flexible i oberta a les necessitats de les persones demandants. En aquest sentit, el programa formatiu de La Troca comprèn l’oferta educativa següent, entre d’altres:
– Cursos d’iniciació en les llengües catalana, castellana i anglesa.
– Alfabetització.
– Informàtica, des d’alfabetització digital fins a sessions sobre aspectes concrets com les xarxes socials, viquipèdia, Google, passant per formació en dispositius TIC.
– Drets socials i laborals.
– Economia domèstica, consum conscient i sostenibilitat.
– Coneixement de l’entorn.
– Salut i nutrició.
– Lectura crítica dels mitjans de comunicació.
– Apoderament de les dones.
– Expressió artística.
– Costura.
– Habilitats personals i socials.

Aquest programa formatiu respon a les principals necessitats detectades durant el procés participatiu que va precedir la posada en marxa de La Troca, un procés que va merèixer el Premi de Qualitat Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona. Alhora, La Troca s’adapta constantment a les noves necessitats detectades i demandades per les persones participants, creant una xarxa d’intercanvi de coneixements per tal d’afavorir la transmissió de saber entre totes les persones i entitats que formen part de la Lleialtat i les participants.

 

Més de 400 participants anuals

El perfil de participants a La Troca és divers, tant a nivell d’origen, com d’edat i nivell d’estudis. En els primers mesos de funcionament de la iniciativa, el percentatge de persones amb estudis primaris, secundaris o universitaris es movia en proporcions similars, si bé el segment de població principal era el de persones sense feina, amb prop de la meitat del total. En la primera onada de cursos de La Troca, l’espai es va revelar també com una important eina d’acollida i inserció social de persones estrangeres, les quals significaven més de la meitat del total de participants. En aquest sentit, la participació d’aquestes persones en un espai de trobada d’entitats i dinamització social esdevé un factor d’alta qualitat per permetre’ls la creació de xarxa i veïnificació.

El curs 2018-2019 la programació educativa de La Troca va ofertar 560 places en el global de cursos, inferior a la demanda, ja que 151 persones es van quedar en llista d’espera. En total, hi va haver 417 persones inscrites a un o més cursos, mentre que se’n van haver de derivar 311 a altres recursos formatius i laborals, i 235 més a recursos lingüístics.

 

La Lleialtat Santsenca, gestió comunitària per i per al barri

La Lleialtat Santsenca és un equipament de titularitat municipal recuperat per a l’ús social i veïnal dels barris de Sants des del 2017, una antiga cooperativa recuperada gràcies a la reivindicació veïnal, que funciona com a coordinadora d’entitats sota la pròpia gestió comunitària, dedicada als usos veïnals, cooperatius i de cultura popular.

Des del passat mes de juny, la Lleialtat s’ha incorporat en la xarxa de casals comunitaris, una vintena d’equipaments municipals que amplien els seus serveis per oferir-los a les entitats i xarxes de suport mutu que han fet front a la crisi de la Covid-19. L’objectiu dels casals comunitaris és el de construir una infraestructura social que perduri de forma permanent, més enllà de la crisi de la Covid-19, al mateix temps que es dona continuïtat i una renovada empenta a la tasca dels i les professionals dels equipaments abans i durant la crisi.





Paraules clau

Lleialtat Santsenca/ Sants-Montjuic/