Servei de Premsa
04/12/2024
UOC i Awesense, guanyadors del repte Tech & Climate per mesurar i reduir la petjada ambiental del sector tecnològic
27/07/2020
Temps estimat de lectura: 3 minuts
Mesurar l’ús efectiu dels recursos en el núvol i digitalitzar l’ús d’energia per optimitzar la seva eficiència són les solucions que millor donen resposta al desafiament plantejat per Digital Future Society amb la col·laboració del Comissionat d’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona
La convocatòria ofereix l’oportunitat de pilotar la solució amb el suport de l’equip de Digital Future Society, una aportació econòmica per projecte i sinergies col·laboratives
Les solucions tecnològiques de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i de Awesense (Canadà) s’alcen com a guanyadores del repte Tech & Climate, convocat per Digital Future Society amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona. La iniciativa, que busca reduir la petjada ambiental de les empreses tecnològiques i que compta amb una aportació de fins a 40.000 € per guanyador, permetrà implementar els dos projectes pilot a la ciutat comtal amb la voluntat de trobar solucions en l’entorn digital que ajudin els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030.
La UOC ha dissenyat una eina per avaluar la petjada ambiental de la computació al núvol, la qual utilitza grans quantitats d’energia. Aquesta solució mesura l’ús efectiu dels recursos en el cloud i calcula l’energia gastada, el que permet desenvolupar polítiques d’eficiència energètica per a un consum òptim. Per la seva banda, Awesense ha presentat una plataforma de software per optimitzar la producció i el consum d’energia en els sistemes energètics. La solució digitalitza l’ús d’energia, optimitzant la seva eficiència i identificant problemes mitjançant el rastreig de paràmetres diferents en temps real.
El llançament de la convocatòria es va realitzar el passat mes d’abril, al juny es van avaluar les propostes i en les primeres setmanes de juliol el jurat va escollir les solucions guanyadores. En total, es van rebre 27 projectes, més de la meitat internacionals, amb solucions proposades des de Singapur, Suècia, Brasil, Rwanda o Pakistan. Les solucions presentades havien de provar-se i la seva implementació havia de ser tècnicament factible en menys de 12 mesos. A més, les eines havien de ser escalables i preparades per al futur, prevenint escenaris futurs immediats pel que fa als canvis i tendències tecnològiques.
El jurat que va participar en la deliberació està format per especialistes en tecnologia i emergència climàtica: Cristina Colom, directora de Digital Future Society (Mobile World Capital Barcelona); Miquel Rodríguez, comissionat d’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona; Michael Donaldson, comissionat d’Innovació Digital, Administració Electrònica i Bon Govern de l’Ajuntament de Barcelona; Lluís Torrent, expert en canvi climàtic i sostenibilitat; i Júlia López, directora regional europea del C40.
La convocatòria nacional i internacional de solucions tecnològiques ha estat gestionada pel Lab de Digital Future Society, que busca identificar i posar en pràctica idees innovadores que donin resposta als desafiaments de l’era digital. Els desafiaments permeten connectar actors globals i dur a terme accions locals mitjançant projectes de col·laboració amb socis del sector públic i privat. Les solucions implementades són la prova de com la tecnologia és el mitjà per a una societat més equitativa i sostenible.
Aquest primer repte Tech & Climate sorgeix d’una col·laboració liderada per Digital Future Society (iniciativa impulsada per la Vicepresidència Tercera del Govern d’Espanya – Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital, Red.es i pel Mobile World Capital Barcelona) i per l’Ajuntament de Barcelona, a través de la tercera tinença, en concret del Comissionat d’Agenda 2030 i de l’àrea de Transició Digital amb la col·laboració de la Fundació municipal BIT Habitat.
Sobre Digital Future Society
Digital Future Society, iniciativa impulsada per la Vicepresidència Tercera del Govern d’Espanya – Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital, Red.es i Mobile World Capital Barcelona, construeix un futur més just i inclusiu en l’era digital per millorar l’impacte de la tecnologia en la societat.
Amb aquest objectiu, connecta institucions, corporacions, organitzacions cíviques i acadèmia, per generar debat, compartir coneixement, crear solucions per als desafiaments que presenta l’avanç digital i apropar-les a la ciutadania. Digital Future Society treballa en quatre àrees clau: innovació pública; confiança i seguretat digital; creixement equitatiu; i inclusió i empoderament ciutadà.
Per a més informació i petició d’entrevistes:
Estel Estopiñan – Mobile World Capital Barcelona
eestopinan@mobileworldcapital.com
+34 656 25 83 94
Bárbara Jiménez
+34 93 238 64 94
+34 629 519 167
Paraules clautecnologia/