L’Ajuntament aposta per la inclusió digital com a eina per a la igualtat d’oportunitats : Servei de Premsa

L’Ajuntament aposta per la inclusió digital com a eina per a la igualtat d’oportunitats

12/08/2020Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament presenta el Pla de Xoc per a la Inclusió Digital com una aposta per a la igualtat d’oportunitats en un context de crisi social i econòmica on la bretxa digital ha esdevingut una barrera educativa i social per als col·lectius més vulnerables

L’objectiu del Pla és millorar l’accés a eines digitals, facilitar la capacitació de la ciutadania en el seu ús i garantir que els ciutadans i ciutadanes puguin accedir als serveis electrònics de l’Ajuntament

L’Ajuntament prepara una enquesta per identificar l’escletxa digital i poder disposar d’una diagnosi per conèixer de forma precisa les necessitats digitals de la ciutadania i la ciutat

El Pla comporta accions com el reforç de la Xarxa d’Ateneus de Fabricació Digital per obrir nous camps d’interacció entre ciutadania i tecnologia, o la incorporació de capacitadors digitals per donar suport en els tràmits municipals en línia a les persones amb baix coneixement en l’ús de les TIC

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat avui el Pla de Xoc per a la Inclusió Digital, una aposta del consistori per a la igualtat d’oportunitats en un context d’acceleració de la digitalització. El Pla presenta tres objectius concrets: millorar l’accés a eines digitals abordant les diferències entre grups de població i barri, facilitar la capacitació de la ciutadania en el seu ús i garantir que els ciutadans i ciutadanes puguin accedir als serveis electrònics de l’Ajuntament. Per posar en funcionament el Pla, l’Ajuntament destina un pressupost de 700.000 euros que s’executarà al llarg de l’any 2020.

La situació d’emergència sanitària generada per la Covid-19 i la consegüent crisi social i econòmica han evidenciat les greus conseqüències de la bretxa digital en termes de cohesió  social i accés a drets i serveis públics. El confinament i la necessitat d’evitar la presencialitat l’han convertida en una barrera educativa i social de primer ordre, on l’accés al dret a l’educació, a la igualtat d’oportunitats, a la salut o els serveis públics han estat condicionats per l’accés a internet i a les tecnologies digitals.

L’Ajuntament ha d’assegurar que la transició digital a Barcelona sigui justa per a tots els ciutadans i ciutadanes. En el context actual és urgent avançar en el reconeixement del dret a la inclusió digital, garantint l’accés a internet i les tecnologies digitals, però també a les capacitats per a aprofitar-les. És aquí on es torna indispensable l’acció de l’Ajuntament i la col·laboració públic-privada o amb altres administracions.

El Pla es vertebra al voltant de la Xarxa d’Ateneus de Fabricació Digital, però també interactua amb Barcelona Activa respecte a la formació i amb el Pla de Barris i els districtes de Barcelona pel que fa a la tramitació i capacitació digital.

Les accions del Pla de Xoc per a la Inclusió Digital s’articulen en 4 eixos de treball que han de permetre dotar a l’Ajuntament d’una política d’inclusió digital basada en l’evidència i la innovació, arrelada als barris i als serveis municipals, i amb perspectiva de drets.

 

Diagnosi de les necessitats de la ciutat

El primer eix del Pla el conforma l’estudi i la diagnosi per conèixer de forma precisa les necessitats de la ciutat. Es realitzarà una enquesta, en col·laboració amb el Mobile World Capital, per identificar l’escletxa digital, tot actualitzant la darrera enquesta de l’any 2016; s’estudiaran els indicadors de la ciutat digital centrada en les persones, que  permetrà avaluar les polítiques de digitalització i d’inclusió digital; i es treballarà en l’establiment de convenis amb Universitats locals per al desenvolupament d’estudis de recerca relacionats amb la matèria.

 

Accés a eines, espais i connectivitat digital

L’accés a eines, espais públics i connectivitat digital és el segon eix del Pla que pretén millorar  l’accés a la infraestructura necessària per fer ús dels serveis digitals.

En aquest sentit, es reforçarà la Xarxa d’Ateneus de Fabricació Digital amb l’objectiu de convertir-los en equipaments de territori públics i oberts a tota la ciutadania i al servei de la lluita contra la bretxa digital. Tot i que ha funcionant durant l’estat d’alarma, al setembre s’inaugura l’Ateneu de Fabricació de Gràcia i es preveu posar en marxa un  nou servei de fabricació digital a Ca l’Alier, amb la qual cosa, 7 dels 10 districtes de la ciutat comptarien amb un servei de fabricació digital. El Pla preveu incorporar algun maquinari i material a altres espais públics com el Punt Multimèdia Casa del Mig, el Raco.net del Guinardó i el Maker Convent de Sant Agustí per impulsar un salt qualitatiu en el servei que s’ofereix i per obrir nous camps d’interacció entre ciutadania i tecnologia. També es renovaran en part els equips informàtics de les Corts, Ciutat Meridiana i Fàbrica del Sol amb 66 nous ordinadors.

Pel que fa als programes de capacitació digital oferts per Barcelona Activa, s’incrementarà el nombre de tauletes i portàtils per assegurar el  manteniment del curs per part de l’alumnat en cas de nous confinaments.

 

Inclusió digital

La bretxa digital durant la situació d’emergència sanitària ha afectat en major grau a aquells col·lectius amb menys formació en tecnologies de la informació o a aquells que no disposen de dispositius electrònics o connexió a internet. Per aquesta raó, el tercer eix del Pla vol garantir, mitjançant programes articulats sobre el territori, l’adquisició de competències digitals a tota la ciutadania, independentment de la renda, barri o gènere.

Per treballar-ho es disposen dels programes de capacitació de la Xarxa d’Ateneus de Fabricació, orientats a diferents públics segons les seves necessitats, des de programes per a gent gran o joves fins a professionals que treballen en capacitació digital als serveis municipals.

Una altra via de treball és la incorporació de la inclusió digital en el Pla de Barris, on ja es treballa en la millora de la xarxa wifi en equipaments municipals i en la capacitació de col·lectius amb baixa formació en tecnologies de la informació. També habilitarà un equip de capacitadors, ubicats a diferents equipaments de la ciutat destinats a l’atenció ciutadana per oferir un acompanyament personalitzat a les persones amb baix coneixement de l’ús de les TIC per dur a terme tràmits municipals i aprendre a usar aquelles aplicacions més bàsiques que poden facilitar-nos el dia a dia: organitzar una videoconferència o fer una videotrucada amb el mòbil, entre d’altres.

Aquesta mateixa fórmula es traslladarà als districtes de la ciutat, per capacitar i donar suport a aquelles persones que mostren més dificultats per realitzar tràmits en línia i, d’aquesta manera, evitar que es desplacin a les oficines i reduir el temps invertit en els diferents tràmits.

Per últim, el tercer eix també implica col·laboracions i vies de subvencions amb entitats  i organitzacions que treballen en la inclusió digital a la ciutat amb col·lectius afectats per les bretxes digitals com l’entitat Colectic a Ciutat Vella i la Fundació Pare Manel a Nou Barris.

 

Vinculació amb el sistema innovador

L’últim eix fa referència al treball col·laboratiu amb el sistema innovador de la ciutat, implicant des de l’empresa a la ciutadania, passant per l’acadèmia i la recerca i la mateixa administració pública. L’objectiu és promoure un model d’inclusió digital obert en el procés que va des de la identificació de les necessitats fins a la proposta i execució de solucions que han de donar resposta als reptes de la nostra ciutat. En aquest sentit, des de BIT Habitat es posarà en  funcionament un Laboratori Viu de cocreació amb diversos actors de la quàdruple hèlix i s’organitzarà la tercera edició de l’Smart City Week 2020, un esdeveniment amb diverses activitats per a reflexionar i experimentar sobre la relació entre persones, tecnologia i ciutat, que enguany girarà entorn de la inclusió digital.

Per últim, es desenvoluparà una plataforma educativa digital, un campus virtual digital que inclourà els programes educatius dels Ateneus de Fabricació i de la Fundació BIT Habitat, que versarà sobre ciutats innovadores amb l’objectiu de dotar la comunitat educativa dels recursos i mecanismes necessaris perquè coneguin, usin i visquin de forma conscient a la ciutat i puguin proposar millores a la qualitat de vida del seu entorn.

 

Paraules clau

igualtat d’oportunitats/ inclusió digital/