L’Ajuntament completa la instal·lació de les plaques del Passeig de la Memòria de la Rambla del Poblenou : Servei de Premsa

L’Ajuntament completa la instal·lació de les plaques del Passeig de la Memòria de la Rambla del Poblenou

29/08/2020



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Es tracta d’un conjunt de 14 recordatoris de personatges històrics i populars de l’àmbit local que es va començar col·locar l’abril de 1999

L’Ajuntament de Barcelona ha completat aquest estiu la col·locació de les 14 plaques que formen el conjunt del Passeig de la Memòria, situat al llarg de la Rambla del Poblenou, al districte de Sant Martí.

Es tracta d’un record i un reconeixement social de l’àmbit local del Poblenou que es va començar a instal·lar a l’artèria principal d’aquest barri l’abril de 1999. Faltaven 3 de les plaques del conjunt que han estat instal·lades en les darreres setmanes, completant així tot el conjunt.

Les primeres plaques van ser instal·lades l’abril de l’any 1999. En total, va ser un conjunt de 10 que en anys posteriors es va ampliar amb 4 plaques més. Al febrer del 2018 van ser objecte d’un robatori, i l’any següent se’n van reposar la majoria. Aquest estiu s’ha completat el conjunt amb les 3 que no es van poder instal·lar al 2019, de manera que els 14 recordatoris tornen a lluir al llarg de tot el passeig.

Per ordre correlatiu, pujant la rambla de mar a muntanya els personatges històrics i populars del barri del Poblenou que reben aquest reconeixement són:

– Pere Relats i Arimon, rector (rambla / Doctor Trueta) 1999
– Joaquima Raspall i Juanicó, mestra (rambla, 29) 1999
– Maria Espinalt i Font, soprano (rambla / Ramon Turró) 1999
– Anna Garcés i Delgado, activista cultural (rambla / Ramon Turró) 2011
– Joan Garcia Oliver, dirigent anarquista (rambla / Ramon Turró) 1999
– Ramon Bou i Espinosa, activista social (rambla, 49) 1999
– Les dones del Cànem, treballadores (rambla / Llull) 1999
– Salvador Roca i Roca, periodista (rambla, 63) 1999
– Agapito Fernández Fernández, activista esportiu (rambla, 67) 2011
– Josep M. Huertas Clavería, periodista (rambla, 69) 2007
– Joan Agustí i Carreras, alcalde (rambla / Pujades) 1999
– Jaume Batlle i Bigas, diaca (rambla / Pujades) 1999
– Xavier Benguerel i Llobet, escriptor (rambla / Pallars) 2004
– Enric Casanovas i Roy, escultor (rambla, 103) 1999

Totes les plaques recorden personatges històrics i populars que van néixer, viure o treballar al barri, i volen ser un homenatge a uns homes i a unes dones que han destacat per la seva trajectòria personal i la seva tasca professional. La selecció es va fer conjuntament amb l’Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou i l’Arxiu Històric del Poblenou, i és oberta a les noves incorporacions que es puguin proposar en el futur.

El conjunt artístic respon a un projecte original dels arquitectes Bernat Martorell i Carles Sanfeliu. Totes les plaques fan una dimensió de 30 cm x 1,20 m, i contenen una breu ressenya biogràfica de cada persona referenciada. Originalment eren de bronze, i les actuals s’han reposat de llautó amb ancoratges de seguretat anti-vandàlica que dificulten tornar a ser protagonistes d’un nou robatori.

 

Podeu accedir a les imatges de tot el conjunt a través del següent enllaç:
https://www.flickr.com/photos/bcnstmarti/albums/72157715385581222





Paraules clau

memòria/ Rambla del Poblenou/ Sant Martí/