[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Comunicat conjunt de 30 alcaldes i alcaldesses sobre finançament local : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Comunicat conjunt de 30 alcaldes i alcaldesses sobre finançament local

01/09/2020



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Aquest matí, l’alcadessa de Barcelona, Ada Colau, ha participat a una reunió amb alcaldes i alcaldesses de 30 ciutats per tractar el finançament local.

 

Els alcaldes i alcaldesses de les ciutats han subscrit el següent comunicat:

 

COMUNICAT CONJUNT DELS ALCALDES I ALCADESSES D’ALACANT, ALMERIA, BADAJOZ, BADALONA, BARCELONA, CADIS, CÒRDOVA, GRANADA, LLEIDA, MADRID, MÀLAGA, MARBELLA, MÚRCIA, OURENSE, OVIEDO, PALÈNCIA, PAMPLONA, PONTEVEDRA, POZUELO DE ALARCÓN, REUS, SALAMANCA, SANTANDER, SANTA CRUZ DE TENERIFE, TARRAGONA, TELDE, TERRASSA, TEROL, TORRELAVEGA, VALÈNCIA I SARAGOSSA

 

Reunits el dia de la data, els alcaldes i alcaldesses d’aquests trenta municipis volen manifestar el següent:

1.- Reivindiquem el paper fonamental que han tingut tots els ajuntaments en la gestió de la crisi sanitària i econòmica ocasionada pel coronavirus, independentment del seu color polític o de la seva situació economicofinancera.

2.- L’esforç financer en aquesta gestió dels ajuntaments s’està fent actualment sense ajuts de cap tipus, exclusivament amb recursos propis en unes circumstàncies excepcionals —de durada desconeguda— que han fet minvar els ingressos i augmentar les despeses de manera inèdita. Els ajuntaments necessitem de manera imperiosa i urgent ajuts estatals i europeus per poder continuar prestant als nostres veïns i veïnes els serveis i mesures anti-COVID que necessiten. Les necessitem ja per poder executar-les amb garanties durant la resta del present exercici pressupostari.

3.- En aquest sentit, rebutgem l’acord entre la FEMP i el Ministeri d’Hisenda perquè considerem que és injust i que vulnera el principi d’igualtat entre municipis i ciutadans. Aquest acord vulnera l’autonomia financera de les entitats locals i estableix una exclusió inadmissible dels ajuntaments que no disposen de romanent del repartiment dels fons provinents dels pressupostos generals de l’Estat. Els criteris acordats per a la distribució d’aquests fons no són justos ni solidaris, perjudiquen greument centenars de milers d’habitants de molts municipis i creen una inacceptable situació de greuge entre uns municipis i d’altres.

4.- De la mateixa manera, constatem que el decret que recull aquest acord entre la FEMP i el Ministeri d’Hisenda no té prou majoria per ser convalidat en el Congrés. Per tant, reclamem al Govern central que desisteixi d’intentar tramitar-lo posteriorment com a projecte de llei. Això suposaria insistir en un enorme error i, a més, retardar les mesures que poguessin aprovar-se més enllà del present any.

5.- En aquest escenari d’absència d’una majoria suficient per convalidar el decret, sol·licitem que s’obri immediatament el procés de diàleg amb el Ministeri d’Hisenda que fa setmanes que les entitats locals reclamem per iniciar unes noves negociacions que permetin establir uns criteris de repartiment dels fons basats en la igualtat i en la solidaritat, tal com ja s’ha fet amb el conjunt de les comunitats autònomes a través del fons de 16.000 milions d’euros habilitat pel Govern d’Espanya.

6.- Aquesta nova negociació s’ha de basar en els acords assolits per unanimitat en el si de la FEMP el passat 2 d’abril per reclamar al Govern d’Espanya que arbitri un sistema d’ajuts a tots els ajuntaments que permetin fer front a les dificultats econòmiques ocasionades per la crisi sanitària del coronavirus, amb una atenció especial al fons incondicionat de 5.000 milions i al de 1.000 milions destinat específicament al transport públic. Aquests ajuts són imprescindibles perquè els municipis continuïn prestant els seus serveis públics i ajudant els qui més ho necessiten durant l’actual crisi econòmica.

7.- D’acord amb aquest document, una vegada que no es convalidi l’actual decret, el Govern central n’ha d’elaborar un altre, i tramitar-lo amb la major urgència possible, en el qual es recullin les mesures que sí que compten amb un ampli suport polític: un fons estatal incondicionat de 5.000 milions per a tots els ajuntaments i un altre específic per al finançament del transport municipal; l’ampliació del termini de les inversions financeres sostenibles i l’eliminació de la regla de despesa, el concepte de dèficit i d’estabilitat, com a mínim per als anys 2020 i 2021.

8.- Alhora, cal renegociar les mesures que siguin rebutjades per una amplíssima majoria per assolir un acord satisfactori, just i que preservi l’autonomia municipal i el principi d’igualtat. Reclamem, per a això, que els ajuntaments puguin disposar lliurement dels romanents acumulats durant els últims anys, destinant-los als projectes i polítiques que cada municipi determini en funció de les seves pròpies necessitats. Ens comprometem a continuar defensant la igualtat i la solidaritat en el repartiment dels fons estatals entre els municipis, així com a preservar els interessos de tota la ciutadania, independentment del municipi en el qual visquin i de la situació econòmica en la qual es trobin els seus ajuntaments.

9.- Sol·licitem el suport del conjunt dels grups polítics representats al Congrés dels Diputats i al Senat, als quals demanem que rebutgin l’acord adoptat entre la FEMP i el Ministeri d’Hisenda, i que defensin el dret de tota la ciutadania a ser ajudada en igualtat per l’Estat, independentment del municipi en el qual habitin.

10.- Expressem la nostra voluntat d’assistir conjuntament a la sessió del tràmit de convalidació al Congrés per reafirmar amb la nostra presència el que s’exposa en aquest comunicat i reiterar el nostre desig d’obrir un diàleg amb el Govern per millorar, des de la justícia i la igualtat, la situació financera de les entitats locals.

Alacant, Almeria, Badajoz, Badalona, Barcelona, Cadis, Còrdova, Granada, Lleida, Madrid, Màlaga, Marbella, Múrcia, Ourense, Oviedo, Palència, Pamplona, Pontevedra, Pozuelo de Alarcón, Reus, Salamanca, Santander, Santa Cruz de Tenerife, Tarragona, Telde, Terrassa, Terol, Torrelavega, València i Saragossa, 1 de setembre de 2020.

 

Declaracions d’Ada Colau

Vídeo (MP4) – Català

Vídeo (MP4) – Castellà

Àudio (WAV) – Català

Àudio (WAV) – Castellà





Paraules clau

COVID-19/ finançament/ finançament local/