L’Ajuntament i el Barcelona Supercomputing Center renoven l’aliança per desenvolupar projectes en els camps de la ciència, la tecnologia i la innovació : Servei de Premsa

L’Ajuntament i el Barcelona Supercomputing Center renoven l’aliança per desenvolupar projectes en els camps de la ciència, la tecnologia i la innovació

19/09/2020

Amb aquest acord, el consistori i el centre es comprometen a compartir i a col·laborar en les iniciatives i activitats respectives i aprofundir en els efectes del coneixement científic en la vida dels veïns i veïnes de Barcelona

El nou conveni dona continuïtat al signat fa tres anys per mantenir i intensificar la col·laboració entre les dues institucions en el marc del Pla Barcelona Ciència i el Pla Barcelona Ciutat Digital

L’Ajuntament de Barcelona i el Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS) amplien la seva col·laboració amb un nou conveni-marc per prosseguir la mútua col·laboració en matèria de recerca i de coneixement. El nou conveni, d’una durada de dos anys prorrogable a dos anys més, estableix el marc sota el qual les dues institucions podran desenvolupar projectes específics de col·laboració a partir de les iniciatives i activitats respectives en els camps de la ciència, la tecnologia i la innovació, amb la mirada posada a produir un impacte positiu a les vides dels veïns i veïnes de Barcelona.

El Govern municipal manté per aquest mandat l’aposta per la qual la recerca, el coneixement i la tecnologia reverteixi en una millora de les condicions de vida de la ciutadania davant dels reptes que es plantegen a les ciutats, com la densitat de població, la contaminació, la mobilitat o l’envelliment. El conveni amb el Barcelona Supercomputing Center s’emmarca, doncs, dins dels objectius tant del Pla Barcelona Ciència com del Pla Barcelona Ciutat Digital de fomentar i consolidar la col·laboració amb les institucions barcelonines de recerca capdavanteres i de referència internacional.

El nou conveni ha estat signat de manera telemàtica per la tercera tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet; el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats; i el director del Barcelona Supercomputing Center, Mateo Valero Cortés.

Bonet ha celebrat el nou conveni com un nou pas cap a la digitalització, la qual “és clau per a la recuperació de la crisi de la Covid-19, i el BSC ha de ser part de l’estratègia, com a infraestructura tecnològica de referència a Europa i el món”. Ha afegit que la col·laboració entre el BSC i l’Ajuntament “permetrà posar els beneficis de la recerca i la innovació tecnològica al servei del conjunt de la ciutadania i de l’ecosistema digital de la ciutat, i a desenvolupar el potencial de Barcelona com a capital de l’humanisme tecnològic”.

Subirats ha destacat que la signatura d’aquest conveni marc “ens ha de permetre estrènyer les relacions i generar un creixement exponencial de la col·laboració entre Barcelona i el BSC en la recerca vinculada a reptes que afronta la ciutat”. També ha ressaltat que es tracta d’un exemple més de “l’impuls que està donant l’Ajuntament de Barcelona a les polítiques de ciència i universitats que té com a gran exponent el Pla Barcelona Ciència 2020-2023″.

Per la seva banda, el director del BSC, Mateo Valero Cortés, ha expressat el seu compromís per a que Barcelona “tregui profit d’infraestructures de recerca de primer nivell com el nostre centre”. “Mantenim col·laboracions en temes relacionats en anàlisis avançat de dades, gestió intel·ligent d’infraestructures i espais de la ciutat, divulgació científica i foment de les vocacions tecnològiques en els més joves, amb especial èmfasi entre les nenes. Però creiem que podem tenir un recorregut conjunt molt més ampli i estem animats a fer-lo” ha explicat.

El nou conveni, que dona continuïtat al signat fa tres anys que expira aquest mes, compromet l’Ajuntament i el BSC-CNS a col·laborar en les iniciatives i actuacions respectives i compartir els recursos necessaris per a la realització i assoliment d’aquestes accions. Així, les dues parts s’emplacen a promoure actuacions de caràcter acadèmic, científic i cultural; desenvolupar activitats de docència i recerca; i fomentar el debat i l’intercanvi de coneixement en els camps de la ciència, la tecnologia i la innovació.

Específicament, dins del marc del Pla Barcelona Ciència, la col·laboració es dirigirà a:

D’altra banda, dins del marc del Pla Barcelona Ciutat Digital, s’estableixen els següents eixos de col·laboració:

 

Aposta municipal per la recerca i el coneixement

Les polítiques públiques municipals en matèria de ciència s’emmarquen en el Pla Barcelona Ciència 2020-2023, un pla amb 15 objectius a través de 51 accions. Els eixos que en guien el desplegament es basen en visibilitzar la projecció internacional de les institucions universitàries i científiques de la ciutat per tal de generar i consolidar aliances en l’àmbit europeu; dedicar finançament específic a la recerca per trobar solucions innovadores que reverteixin a la ciutadania; acostar la ciència als veïns i les veïnes i fomentar vocacions a través del que s’anomena ciència ciutadana; i incentivar el vincle creatiu entre art, ciència i tecnologia.

El Pla Barcelona Ciutat Digital proposa resoldre els reptes de la ciutat i la ciutadania a través d’un ús més democràtic de la tecnologia, impulsant la innovació tecnològica i digital per un govern més obert, com a eina pel desenvolupament d’una economia plural que fomenti la transformació social i ambiental, i que afavoreixi la participació de la ciutadania. El pla es desplega estructurat en tres eixos: govern i ciutat, empreses i entitats socials, i ciutadania amb l’objectiu que Barcelona esdevingui una ciutat oberta, equitativa, circular i democràtica, i un referent en humanisme tecnològic i política tecnològica per un clar lideratge públic i ciutadà.

 

Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC)

El BSC és el centre líder de la supercomputació a Espanya. La seva especialitat és la computació d’altes prestacions, coneguda també amb el nom d’HPC (High Performance Computing). La seva funció és doble: oferir infraestructures i servei en supercomputació als científics espanyols i europeus, i generar coneixement i tecnologia per transferir-los amb un equip format per més de 700 científics i experts.

És membre de primer nivell de la infraestructura de recerca europea PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe) i gestiona la Red Española de Supercomputación (RES) i un consorci públic format pel Ministeri de Ciència i Innovació del Govern d’Espanya, el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya.Compartiu aquest contingut