El projecte europeu C-MobILE desplega un pilot de serveis d’ajuda a la mobilitat a Barcelona i la seva àrea metropolitana : Servei de Premsa

El projecte europeu C-MobILE desplega un pilot de serveis d’ajuda a la mobilitat a Barcelona i la seva àrea metropolitana

22/09/2020



Temps estimat de lectura: 6 minuts

La prova pilot que el projecte europeu C-MobILE (Accelerating C-ITS Mobility Innovation and depLoyment in Europe) ha desplegat consisteix a oferir serveis per a millorar la mobilitat a Barcelona i la seva àrea metropolitana amb la finalitat de reduir les incidències viàries i l’impacte mediambiental del transport per carretera i convertir Barcelona en una ciutat eficient i plenament segura per a la ciutadania mentre es desplaça.

El consorci, liderat per Applus+ IDIADA, el RACC i la Direcció de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, amb el suport de l’Institut Municipal d’Informàtica, ha presentat l’aplicació C-MobILE Barcelona, que ofereix informació oficial i en temps real als conductors, motociclistes i ciclistes sobre les incidències relacionades amb la mobilitat que es produeixen al seu voltant. Aquesta prova pilot de Barcelona també ha comptat amb la col·laboració de Túnels de Barcelona i Cadí, Piaggio, el Servei Català de Trànsit i ADASA.

A través de l’app C-MobILE Barcelona, els usuaris poden rebre avisos visuals i per veu de diferents tipus d’incidències i serveis a la carretera, com obres, retencions o inclemències meteorològiques adverses, l’estat de carrils reversibles i informació de panells de trànsit, així com notificacions sobre els límits de velocitat dins i fora de la ciutat, l’entrada a la Zona de Baixes Emissions, els temps de canvi semafòrics i la velocitat de circulació recomanada per a arribar-hi quan estiguin en verd. També alerta sobre la presència d’usuaris vulnerables a les interseccions, com ciclistes i motociclistes i, gràcies a la col·laboració amb Bombers de Barcelona, informa els conductors de la presència de vehicles d’emergència aproximant-se a la seva zona, la qual cosa els permet cedir el pas amb major antelació.

Aquest servei que proposa el pilot de Barcelona té com a objectiu reduir la contaminació i la congestió, augmentar la seguretat a la xarxa viària i contribuir a la sostenibilitat del transport, atenent també les particularitats de les zones urbanes complexes i protegint els usuaris vulnerables, com és el cas dels ciclistes.

C-MobILE Barcelona és una aplicació Android gratuïta i compatible amb qualsevol app de navegació, com Google Maps o Waze, de forma que els seus avisos se superposen en l’app de navegació que s’estigui utilitzant. És configurable per a tota mena d’usuaris. D’aquesta manera, conductors, motoristes i ciclistes reben notificacions en temps real de tot el que succeeix al seu voltant i sigui rellevant per a ells en els seus trajectes del dia a dia, mentre fan servir la seva aplicació de navegació preferida. Així mateix, quan els usuaris viatgen a altres ciutats pilot europees, l’app C-MobILE Barcelona s’integra amb el sistema d’avisos local per a seguir informant-los de les incidències que ocorren al seu voltant.

A més de Barcelona, els pilots del projecte C-MobILE s’estan desenvolupant al mateix temps i de forma coordinada a les següents ciutats europees: Bilbao, Bordeus, Copenhaguen, Eindhoven, Helmond, Newcastle, Tessalònica i Vigo. El seu objectiu és implantar i desplegar serveis C-ITS (Sistemes Cooperatius de Transport Intel·ligent) basats en la comunicació entre els vehicles i la infraestructura viària per a aconseguir una mobilitat més segura i eficient.

Aquest projecte està cofinançat per la Unió Europea a través del programa d’investigació i innovació Horizon 2020.

 

Vídeo demostratiu de l’app C-MobILE Barcelona
https://www.youtube.com/watch?v=_z0FhHYCWQ4


Enllaç de descàrrega de C-MobILE Barcelona a Google Play Store (Android)
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cmobile.bcn

 

Els impulsors i col·laboradors de C-MobILE Barcelona

Applus+ IDIADA

Applus+ IDIADA lidera el consorci de 37 organitzacions europees que conformen el projecte C-MobILE. A més de la coordinació, l’equip d’IDIADA és el pioner en el desenvolupament i desplegament dels Sistemes Cooperatius de Transport Intel·ligent (C-ITS) a Barcelona i la seva àrea metropolitana.

IDIADA ha implementat tota l’arquitectura C-ITS, que inclou diferents servidors i bases de dades, així com l’aplicació mòbil que utilitzen els usuaris. Un treball que comença amb la definició dels requisits dels serveis, fins a arribar a la implementació i el desplegament d’aquests a gran escala.

Amb més de 30 anys d’experiència en el sector de l’automòbil internacional, IDIADA ofereix serveis de disseny, assaig, enginyeria i homologació de tota mena de vehicles. La seva reputació es basa en l’experiència d’un equip internacional de més de 2.500 professionals, instal·lacions de primera classe, atenció al client i una aposta constant cap a la innovació.

Direcció de Mobilitat – Institut Municipal d’Informàtica (Ajuntament de Barcelona)

L’Ajuntament de Barcelona, a través de la Direcció de Mobilitat, amb el suport de l’Institut Municipal d’Informàtica i amb la col·laboració de Bombers de Barcelona, està participant en la implementació de solucions innovadores en la gestió dels seus serveis de mobilitat per a millorar la qualitat de vida de la ciutadania, maximitzar la seguretat dels usuaris vulnerables i disminuir la congestió millorant l’eficiència del trànsit. Amb el projecte C-MobILE, l’Ajuntament de Barcelona segueix impulsant la implantació tecnològica com a mitjà per a millorar els diferents mitjans de transport de la ciutat de Barcelona i reduir significativament l’impacte mediambiental del transport per carretera lliure de congestió i incidències viàries.

RACC

L’activitat del RACC en l’àmbit de la investigació de la mobilitat respon a la seva vocació social i li permet identificar les necessitats de la societat, entendre les tendències i defensar els usuaris per a impulsar una nova cultura de la mobilitat més segura, sostenible, assequible, connectada i intermodal. Dins del projecte C-MobILE, el Club ha assumit una funció directament relacionada amb el seu rol com a associació d’usuaris, col·laborant en la validació de l’aplicació, tant des del punt de vista de l’usuari final com a nivell tecnològic. La flota de vehicles del RACC ha realitzat proves en condicions reals de circulació per a contribuir a millorar l’experiència d’ús i ha ajudat a crear una base de dades de referència.

Piaggio

Piaggio & C. S.p.a., sempre involucrat amb el Medi Ambient, la Mobilitat en les grans urbs i les noves tecnologies, ha comprès a la perfecció la iniciativa posada en marxa amb aquesta app, que s’adapta perfectament a la nostra pròpia Plataforma Multimèdia (PMP).

Així, un cop més, Piaggio & C. S.p.a. es converteix en la primera, per la seva ferma decisió i la seva convicció en tot el que es refereixi a innovació tecnològica, a superar tota la seva competència per a trobar les sinergies necessàries per a contribuir amb el seu esforç i coneixements al desenvolupament del projecte amb l’aportació d’un total de vint vehicles de particulars equipats amb l’última tecnologia multimèdia capaç de desenvolupar tots els paràmetres de la nova app.

Túnels de Barcelona i Cadí

Túnels, com a empresa gestora de l’accés a la ciutat de Barcelona a través dels Túnels de Vallvidrera, aporta informació a través de l’aplicació C-MobILE, sobre l’estat de la infraestructura (d’especial rellevància l’estat del carril reversible del túnel) complementant així la informació que s’ofereix als usuaris en transitar pel túnel.

Servei Català de Trànsit

El SCT ha participat en el projecte aportant les seves bases de dades d’incidències i d’informació en els panells de missatge variable, mitjançant una connexió entre els servidors d’Applus+ IDIADA i del SCT. Ha contribuït també en la validació de l’app fent els seus comentaris des del punt de vista de l’usuari, i donant especial èmfasi als missatges de veu.

Per al SCT, a part d’oferir els serveis C-ITS d’àmbit local mitjançant l’app basant-se en la connexió vehicle-infraestructura, aquest projecte també suposa la possibilitat de poder comunicar als conductors incidències amb una repercussió més àmplia, com alertar de la presència de neu en determinades zones o l’aproximació a la ZBE. Aquests serveis, en l’àmbit interurbà, seran de gran ajuda per a la millora en la gestió del trànsit i la seguretat viària.

 

Més informació:

Web: c-mobile-project.eu

Facebook: facebook.com/cmobilebarcelona/

Instagram: instagram.com/cmobilebarcelona/

Twitter: @CMobILE_Project

LinkedIn: linkedin.com/company/c-mobile-project/

E-mail: cmobile@idiada.com





Paraules clau

mobilitat/