ONU-Habitat i Barcelona col·laboren per construir i planificar ciutats més resilients en temps de pandèmia : Servei de Premsa

ONU-Habitat i Barcelona col·laboren per construir i planificar ciutats més resilients en temps de pandèmia

05/10/2020

L’Ajuntament de Barcelona i ONU-Habitat renoven el conveni que permet mantenir a la ciutat el programa de resiliència urbana de Nacions Unides, l’únic programa establert fora de la seva seu central a Nairobi

El nou acord, a quatre anys vista, té un enfocament especial en la resposta i recuperació pel que fa a la Covid-19

La tercera tinenta d’alcaldia Laia Bonet destaca que la pandèmia ha evidenciat “la necessitat de construir ciutats més resilients a nivell social, ecològic, urbanístic i digital”

La quarta tinenta d’alcaldia Laura Pérez subratlla que “Barcelona és exemple de polítiques de resiliència, tant en la resposta a l’emergència sanitària i social com en projectes de transformació social i urbana de llarg termini, com les superilles socials”

Amb ocasió de la celebració del Dia Mundial de l’Hàbitat, l’Ajuntament de Barcelona i ONU-Habitat han renovat avui el conveni de col·laboració del Programa global de ciutats resilients de Nacions Unides, que permet mantenir al Recinte Modernista de Sant Pau l’oficina que treballa per crear i planificar ciutats més resilients en l’actual escenari de pandèmia mundial per la Covid-19.

La signatura del nou conveni s’ha formalitzat en un acte que ha tingut lloc aquesta tarda a l’Ajuntament i que ha comptat amb la participació del Director del programa de resiliència urbana d’ONU-Habitat, Esteban León, i de les tinentes d’alcaldia Laia Bonet i Laura Pérez, per part del Govern de la ciutat. També hi ha participat, en aquest cas via streaming, la Directora Executiva d’ONU-Habitat, Maimmunah Moh Shari.

El conveni, a quatre anys vista, referma l’aposta i la confiança d’ONU-Habitat per Barcelona, la única ciutat del món que acull un programa fora de la seva seu central a Nairobi. Acollint aquesta oficina, Barcelona es consolida com a centre de foment de la recerca en la planificació de l’urbanisme sostenible, la governança urbana i la gestió de riscos. És reconeguda internacionalment i és líder en innovació urbana i transformació digital.

 

 

Per l’Ajuntament, la renovació de l’acord permet mantenir una relació estreta amb les Nacions Unides, i posar el focus en la necessitat i la capacitat que tenen les ciutats de donar resposta i recuperar-se d’una situació de crisi sobtada com la que ha suposat la Covid-19, amb conseqüències socials, econòmiques i sanitàries.

En aquest acord, que es fa sota el sota el paraigües de l’Agenda 2030, la resiliència urbana no només s’aborda des d’una perspectiva de recuperació econòmica o de transformació urbanística i ambiental sinó també, i molt important, de la resiliència social per fer front a les desigualtats creixents. També per implementar accions des d’una perspectiva digital per assolir un model inclusiu que ajudi a combatre la bretxa digital i garanteixi la igualtat de drets per a tothom.

“La pandèmia ha suposat una prova d’estrès que ens ha ensenyat quins són els reptes més importants i més urgents i com cal accelerar l’acció per assolir els objectius de l’Agenda 2030. I això implica que hem de construir ciutats més resilients a nivell social, ecològic, urbanístic i digital”, ha destacat la tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet.

“Resiliència vol dir donar resposta a l’emergència social que ens deixa la crisi econòmica i sanitària que patim. Vol dir també accelerar la transició ecològica i urbana cap a un model de mobilitat i d’espai públic més saludable i més democràtic”, ha dit Bonet.

“Barcelona és exemple de polítiques de resiliència, tant en la resposta a l’emergència sanitària i social com en projectes de transformació social i urbana de llarg termini, com les superilles socials. Avui fem un pas més, reforçant la cooperació internacional entre ciutats en matèria de prevenció i resposta a les crisis, a través l’Oficina de Resiliència Urbana de UNHabitat”, ha subratllat la Tinenta d’Alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez.

En paraules de la directora executiva de l’ONU-Habitat, Maimunah Mohd Sharif, “les ciutats han d’estar millor planificades, dirigides i finançades a fi de millorar la resiliència i satisfer les necessitats de la ciutadania sense deixar ningú enrere. Tenir ciutats com Barcelona, que lideren la innovació urbana i donen suport a altres ciutats, és una prova evident que el canvi és possible”.

La col·laboració entre Barcelona i ONU-Habitat en el marc dels propers quatre anys, és fonamental per portar a terme els projectes de resiliència urbana en funcionament de les Nacions Unides, contribuir a la consecució de les agendes globals (Agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible, la Nova Agenda Urbana, l’Acord de París sobre el canvi climàtic i el Marc de Sendai per a la Reducció del Risc de Desastres), compartir de manera global pràctiques innovadores de Barcelona i connectar la ciutat amb iniciatives globals com ara “Desenvolupant ciutats resilients 2030” i el Fòrum Urbà Mundial.

 

Aliança des del 2013 per construir resiliència urbana

El programa d’ONU-Habitat sobre resiliència urbana i la ciutat de Barcelona han forjat relacions durant els darrers set anys. Com a resultat, el 2013 ONU-Habitat va instituir el Programa mundial de resiliència urbana i el Urban Resilience Hub al Recinte Modernista de Sant Pau (Barcelona).

La primera fase de col·laboració es va dedicar a desenvolupar el perfil de resiliència de Barcelona, recopilant dades i desenvolupant quatre línies transversals d’anàlisi: accessibilitat de l’habitatge, accés als serveis bàsics, risc d’exclusió social i desigualtats de gènere. Aquesta diagnosi, juntament amb l’estratègia de resiliència de Barcelona, ha contribuït de manera rellevant a la resposta davant la crisi de la Covid-19 a escala local.

Barcelona és ara una referència per a altres municipis i dona suport a ciutats de països en vies de desenvolupament (cooperació de ciutat a ciutat), com ara les ciutats de Maputo i Dakar, en l’augment de la seva capacitat per implementar accions de resiliència. Els primers anys de col·laboració han permès propugnar ciutats més resistents mitjançant la Setmana de la Resiliència de Barcelona, difonent metodologies, models i bones pràctiques de resiliència i fomentant l’intercanvi de coneixement entre ciutats i socis.

Aquest nou acord ofereix l’oportunitat de revisar els objectius i centrar-se en les realitats actuals: proporcionar experiència tècnica d’alta qualitat i solucions innovadores en àmbits relacionats amb la resiliència urbana, així com facilitar l’accés a experiències de camp, eines, coneixements i metodologies actuals de desenvolupament i formació de capacitats, amb un enfocament especial en la resposta i recuperació pel que fa a la covid-19.

El Programa global de ciutats resilients d’ONU-Habitat proporciona un enfocament prospectiu, multisectorial, multilateral i multirisc que té en compte les complexitats dels sistemes urbans i dona suport al mandat d’urbanització sostenible d’ONU-Habitat. La seva eina distintiva, City Resilience Profiling Tool, dona suport a les administracions locals quant a la identificació d’accions concretes per a la resiliència i la sostenibilitat.

ONU-Habitat i la ciutat de Barcelona conviden altres ciutats a unir-se i a donar suport al Programa global de ciutats resilients, així com a mantenir-se fortes per afrontar millor els reptes que vindran. Les ciutats resilients i més saludables superaran la crisi actual i arribaran més lluny.Compartiu aquest contingut