Barcelona Activa encara l’any 2021 amb el pressupost més alt de la seva història : Servei de Premsa

Barcelona Activa encara l’any 2021 amb el pressupost més alt de la seva història

08/10/2020



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’agència municipal assolirà al 2021 el pressupost més elevat dels seus 34 anys de trajectòria: 52,5M€ dels quals 41M€ (un 79%) són recursos municipals

El pressupost dona resposta a l’emergència econòmica sorgida arran de la pandèmia, alhora que contribueix a accelerar la transformació del teixit productiu

S’estableixen cinc prioritats entorn als conceptes de digitalització, innovació, emprenedoria, ocupació, proximitat i projectes de desenvolupament en zones i sectors estratègics

Treballar per la competitivitat empresarial retroalimenta l’objectiu de protegir llocs de treball i l’ocupació de qualitat, i viceversa

Barcelona Activa, agència municipal de desenvolupament econòmic de la ciutat, ha presentat avui en el seu Consell d’Administració el pressupost de 2021. En total, 52,5 milions d’euros, 41 dels quals tenen procedència de l’administració local. En pes percentual, el finançament municipal s’ha incrementat en 5 punts en el darrer any, passant del 74% al 79%. D’aquesta manera, l’Ajuntament ha depositat la partida pressupostària més alta dels 34 anys d’història de Barcelona Activa per encarar els reptes del proper any, amb una evolució dels darrers sis anys amb increment pressupostari.

El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda i president de Barcelona Activa, Jaume Collboni, ha declarat que “és un pressupost que pretén respondre a la situació actual: reactivació de l’economia i l’ocupació, i alhora encarar les necessitats de canvi del nostre model i teixit productiu per generar més llocs de treball. Un nou model econòmic competitiu, sostenible i equitatiu basat en la digitalització del teixit econòmic i augment de les competències de les persones i empreses; suport a l’emprenedoria, empresa i models de negoci sostenibles; reforç d’actuacions en favor dels sectors estratègics i zones econòmiques determinades; creixement inclusiu i impuls a l’economia de proximitat”.

Jaume Collboni ha remarcat que “Barcelona vol ser un cop més un exemple d’unir forces perquè per fer front a aquesta situació de pandèmia, ara més que mai cal la col•laboració públc-privada”.

El context actual requereix d’actuacions molt concretes per donar resposta a la situació derivada de la COVID19, especialment amb efectes adversos a les economies del Sud d’Europa. A Barcelona, la caiguda de l’activitat a sectors com la construcció (-26,1%), la indústria (-18,8%), els serveis (-19,2%) i activitats com el comerç, el transport o l’hostaleria, a l’entorn del -30%, fan que es capgirin les prioritats d’un nou ordre mundial que demana mesures econòmiques més incisives.

L’objectiu prioritari del nou pressupost és reactivar l’economia i alhora encarar les necessitats de transformació i canvis sistèmics, que té en compte la digitalització del teixit econòmic i l’augment de les competències de les persones i empreses; els models de negocis sostenibles per avançar cap a l’Agenda 2030, i el reforç dels sectors estratègics, que possibiliten una ocupació de major qualitat, tot això impulsant un creixement inclusiu i una economia amb mirada propera a barris i districtes. Per tant, el pressupost destinat al desenvolupament de la ciutat té una triple dimensió: més social, més digital i més sostenible.

Barcelona Activa preveu que els 52,5 milions podrien incrementar-se un cop es resolguin les incerteses sobre el finançament extern, que també té l’objectiu de revertir les xifres d’atur a la ciutat i impulsar les empreses amb seu a Barcelona, i fer front a l’emergència derivada de la Covid. Aquest pressupost pendent de determinar es tracta, d’una banda, del canalitzat a través del Servei d’Ocupació de la Generalitat de Catalunya (SOC), d’una altra, els fons europeus (Next Generation), i de l’altra, també, l’ús dels superàvits municipals. Mentrestant, per suplir en part els menors ingressos previstos, l’Ajuntament aportarà un 5,5% més (2,2M€) a la societat. A la vegada, es redoblaran els esforços per cercar finançament d’altres organismes tant públics com privats.

Les cinc prioritats del Pla d’Actuació del 2021 que concentrarà aquest nou pressupost seran:

— Digitalització i innovació: formació de nous professionals, acompanyament a pimes i empreses, economia digital
— Emprenedoria: start-ups, persones que detecten oportunitats per obrir negocis i emprenedoria per necessitat, amb impacte social i oferint llocs de treball.
— Ocupació: juvenil, sectors, dones, formació i orientació.
— Proximitat: estratègia de reforç de l’ocupació i activitat econòmica a barris i districtes per abordar assumptes del territori amb la col•laboració de les entitats ciutadanes.
— Projectes de desenvolupament de zones econòmiques i sectors.

A través d’aquestes actuacions, Barcelona Activa reforça la capacitat de les empreses i de l’ecosistema productiu en coneixement i talent, amb serveis accessibles a tothom, i amb la finalitat de contribuir a la millora de qualitat de vida de la ciutadania.

Binomi creació d’empresa – creació d’ocupació

Com a diferència en aquesta nova partida pressupostària, les àrees d’activitat es distribueixen en 50% d’ocupació, 41% empresa, emprenedoria, innovació i formació, i 9% en desenvolupament de proximitat i economia social. Mentre que 2020 va tenir un pressupost inicial del 53% per a ocupació i 34% per a empreses, l’any vinent es considera clau fomentar els recursos de competitivitat empresarial la qual cosa tindrà efectes positius en la protecció de llocs de treball i una transformació en ocupació de qualitat.

Per una altra banda, els ingressos que rep l’agència derivats de la pròpia activitat, com ara lloguers per espais d’incubació i empresarials, es preveu que disminueixin en un 30% en ajuts a les empreses i start-ups amb dificultats, com s’ha fet aquest 2020. Quant a les línies de 2021 sobre subvencions (autònoms, ajuts a la contractació, programes com impulsem el que fas, per a projectes socials, entre d’altres) s’acabaran de definir un cop marcat el pressupost final.

Gràcies a aquest pressupost, des de Barcelona Activa es continuarà donant resposta i treballant d’acord als referents estratègics que marquen el nou mandat 2020-2023, reajustant el pla d’actuació inicial amb mesures que s’implementen adhoc per la irrupció de la crisi i destinades a potenciar l’economia de la ciutat. Aquest pla es coordina amb eines com el CECORE, el centre de resposta econòmica amb diferents experts econòmics nascut en temps de pandèmia, i seguint la nova agenda econòmica Barcelona Green Deal i el Pacte de Ciutat, amb col·laboració publicoprivada que fa possible la intervenció i el suport de diversos agents per trobar sortides a l’actual crisi.

 





Paraules clau

Barcelona Activa/