L’Ajuntament impulsa 212 habitatges industrialitzats per reduir el temps de construcció i rebaixar el consum energètic i les emissions de CO2 : Servei de Premsa

L’Ajuntament impulsa 212 habitatges industrialitzats per reduir el temps de construcció i rebaixar el consum energètic i les emissions de CO2

19/10/2020

Es convoca la licitació de projectes per construir habitatge industrialitzat en quatre solars de la ciutat amb capacitat per a un total de 212 pisos

L’objectiu de la convocatòria és potenciar els sistemes constructius basats en la fabricació en taller de la major part dels components de l’edifici i el posterior assemblatge en l’obra

Els sistemes constructius proposats hauran de garantir una reducció important en el termini d’execució de les obres i una reducció de l’impacte ambiental associat a la fabricació dels materials amb els quals es construirà l’edifici

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de l’Habitatge i la Rehabilitació (IMHAB) ha publicat els plecs per licitar la construcció d’habitatge públic en quatre solars. Es tracta, però, d’una licitació innovadora amb la qual el consistori vol donar un impuls a l’habitatge fabricat i muntat. Els plecs publicats, doncs, potencien sistemes constructius basats en la fabricació en taller de la major part dels components de l’edifici, així com l’assemblatge posterior en l’obra. Això vol dir que bona part dels treballs de construcció en realitat es fan als tallers, a la fàbrica, i l’obra es converteix en un espai de muntatge. Això implica també que diferents parts de l’edifici es poden anar fabricant de manera simultània. Així doncs, l’Ajuntament busca reduir els terminis d’execució de les obres i alhora reduir l’impacte ambiental associat a la fabricació dels materials amb els quals es construiran els edificis.

A diferència d’altres experiències com els APROP, en els quals l’edifici es construeix a partir de l’agregació de contenidors marítims reciclats, aquesta licitació està oberta a qualsevol sistema constructiu o tècnica d’industrialització que permeti obtenir els objectius plantejats. Una altra diferència important amb els APROP és que aquests nous edificis es destinaran a habitatge permanent, mentre que els APROP són allotjaments temporals.

Per garantir l’adequació entre les tècniques d’industrialització i el projecte, la licitació preveu l’adjudicació conjunta i per tant, el treball col·laboratiu i conjunt entre arquitectes, constructors i industrials des del minut 0 de la redacció del projecte, a diferència dels sistemes tradicionals de licitació en els quals l’empresa constructora i l’industrial no participen en la fase de redacció del projecte.

Els criteris de puntuació previstos en aquesta licitació determinen el tipus d’edifici d’habitatges que des de l’Ajuntament es vol potenciar. En aquest cas, edificis d’alta qualitat arquitectònica, realitzats amb tècniques constructives que permetin una reducció considerable del termini d’execució i minimitzin l’impacte ambiental de la construcció.

La manera com es vol aconseguir la reducció temporal és potenciant la fabricació en taller: la construcció d’edificis tradicional, amb una evolució lineal de les tasques que es van realitzant durant l’obra, es deixa enrere. El mètode que es premia ara, en canvi, és el que solapa diferents tasques en el temps: alhora que es fan els fonaments al solar, en una fàbrica s’estan creant els mòduls que constituiran l’estructura de l’edifici. L’obra passa a convertir-se en un espai de muntatge de diferents peces prèviament fabricades a taller.

Les puntuacions relacionades amb la reducció del termini d’execució de l’obra, tenen un pes del 25% en el total de la puntuació en el concurs. En procediments tradicionals, en canvi, el termini d’execució de l’obra té un pels del 6%.  En obres de construcció d’habitatges convencionals, els terminis d’una promoció són de 53 mesos, en canvi, amb el sistema industrialitzat es busca un termini màxim de 37 mesos, que les propostes de les empreses que es presentin a la licitació podran reduir.

També té un pes molt important (el 25% del total de la puntuació) la reducció de l’impacte ambiental associat a la fabricació dels materials amb els quals es construirà l’edifici. Es puntuaran aspectes com la reducció de les emissions de CO2, la reducció del consum d’energia utilitzada en la fabricació dels materials, la minimització en la generació de residus i la utilització de matèria primera provinent del reciclatge. Són aspectes relacionats amb el cicle de vida de l’edifici sobre el que és imprescindible actuar si es vol reduir l’impacte ambiental de la construcció, i sobre els quals la normativa vigent pràcticament no intervé.

La qualitat arquitectònica de la proposta té un pes del 35% en el total de la puntuació. Així doncs, en la convocatòria publicada per l’Ajuntament la qualitat arquitectònica, la reducció de terminis en l’execució de les obres, i la reducció de l’impacte ambiental associat a la fabricació de materials constitueixen el 85% del pes de la puntuació, i per tant és el que més valorarà l’Ajuntament a l’hora d’escollir les empreses que tiraran endavant els projectes.

L’Ajuntament ha publicat la convocatòria per licitar la construcció de quatre edificis en quatre solars. Es tracta d’una licitació que conté quatre lots, un per a cadascun dels solars en els quals s’aixecaran aquests edificis d’habitatge de lloguer protegit i dotacional. Tots quatre solars es troben al districte de Sant Martí, en concret a les següents adreces:

El número màxim d’habitatges previstos al planejament és de 212 habitatges en total en els quatre solars, però seran les ofertes que finalment obtinguin la licitació les que concretaran el nombre definitiu de pisos que es crearan als diferents solars.

Per altra banda, l’administració ha previst una dotació pressupostària per desenvolupar aquests projectes de 20,4 milions d’euros, que finalment es concretarà en un pressupost definitiu un cop es licitin els projectes, d’acord amb les ofertes guanyadores dels diferents lots.

 

En marxa, 54 promocions d’habitatge

L’Institut Municipal de l’Habitatge i la Rehabilitació està impulsant en aquests moments 3.614 habitatges que corresponen a 54 promocions i que es troben en diferents fases del procés de promoció. En té d’altres que encara no han iniciat el procés però que es preveu que es començaran a gestar en els propers mesos. D’aquesta manera, l’Ajuntament preveu impulsar un total de 7.915 pisos (des de 2015).

 

Document 1/2

Document 2/2Compartiu aquest contingut