Barcelona busca propostes amb perspectiva de gènere en moda per a la Barcelona Design Week : Servei de Premsa

Barcelona busca propostes amb perspectiva de gènere en moda per a la Barcelona Design Week

20/10/2020

Oberta la convocatòria per al Sustainable Challenge 2020, on 40 estudiants d’escoles britàniques i espanyoles treballaran per desenvolupar projectes de la indústria de la moda amb perspectiva de gènere

Les propostes es treballaran durant el Design Manchester i s’ultimaran i presentaran públicament en una sessió oberta al públic i retransmesa per streaming el dia 21 de novembre en el marc de la Barcelona Design Week, que se celebra del 17 al 26 de novembre

Aquesta segona edició del repte de la sostenibilitat està organitzada per MODA-FAD, Design Manchester i el British Council, sota l’auspici de l’Ajuntament de Barcelona i el DissenyHUB

L’Ajuntament de Barcelona col·labora en l’impuls del Sustainable Challenge, un programa anual de MODA-FAD que parteix del compromís de l’entitat de treballar per aportar solucions a favor de la sostenibilitat de la indústria de la moda, i que culminarà a la Barcelona Design Week de novembre. Enguany, el repte és perquè 40 estudiants de diferents disciplines de el disseny d’escoles de tot el país i del Regne Unit, assessorats per expertes de les dues nacionalitats, treballin en grups mixtos i heterogenis desenvolupant dissenys i conceptes de moda que, més enllà de feminitzar els homes o masculinitzar les dones, comparteixin l’objectiu d’entendre altres perspectives fora d’allò normatiu i així poder aplicar noves metodologies dins dels processos de creació i distribució de la moda. Es tracta de convocar una marató de creació on es posi la mirada en nous enfocaments i es desenvolupin propostes en àmbits de la moda com el disseny, el patronatge, el màrqueting, premsa especialitzada, retail design, càsting, fotografia, estilisme, etc.

El projecte sorgeix de la confluència dels passats industrials tèxtils comuns entre Barcelona i Manchester, i s’alinia amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de Nacions Unides d’Igualtat de gènere, Treball decent i creixement econòmic; Indústria, innovació i infraestructura;  Reducció de les desigualtats, i Producció i consum responsable.

Aquesta és la segona edició del Sustainable Challenge. L’any passat va tenir lloc en el marc del Festival RE/Barcelona i l’alumnat participant va superar el repte de crear dissenys realitzats a partir de residus tèxtils.

L’edició del 2020, comissariada per Roberto Piqueras i Lucy-Isobel Bonner, està enfocada a la perspectiva de gènere. S’hi plantegen debats com quin rol ha de jugar el disseny de moda avui que la societat avança cap a la deconstrucció d’estereotips, o si es pot aconseguir que la moda integri la perspectiva de gènere, entre altres.

Els dies 15 i 16 de novembre durant el Design Manchester, el festival del disseny d’aquesta ciutat britànica, se celebraran xerrades obertes al públic a càrrec d’expertes en diferents aspectes relacionats amb la temàtica, que serviran d’inspiració i formació als i les estudiants. Després d’aquestes sessions, entre els dies 17 i 21 de novembre, durant la Barcelona Design Week, treballaran desenvolupant les propostes, que presentaran públicament en una sessió oberta al públic i retransmesa per streaming el dia 21 de novembre.

 

La Barcelona Design Week com a punt de trobada del sector

La Barcelona Design Week (BDW) va ser creada el 2006 pel BCD Barcelona Centre de Disseny i, des 2018, està organitzada conjuntament amb el FAD (Foment de les Arts i de el Disseny), l’associació centenària de dissenyadors, arquitectes, artesans i artistes de Barcelona, sota l’impuls de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de la Generalitat de Catalunya.

La BDW se celebrarà enguany del 17 al 26 de novembre, com a cita ineludible sobre disseny, creativitat i innovació a Barcelona i una de les Design Weeks més importants del calendari internacional (Best architecture, design and technology events for 2020 per Dezeen).

El seu objectiu principal és “acostar el disseny a la ciutadania i mobilitzar el sector per compartir la vitalitat del disseny de Barcelona amb el món, posant en valor la seva importància social i econòmica, i contribuint alhora a la seva internacionalització”, ha explicat el regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé, remarcant especialment “l’aposta pel talent jove i per fer indestriable la combinació de creativitat i sostenibilitat”.

Amb aquest sustainable challenge, auspiciat per l’Ajuntament de Barcelona i per MODA-FAD, es vol donar suport al col·lectiu de professionals dels diferents àmbits de la moda que constitueixen la secció de moda del FAD i comparteixen l’entusiasme d’impulsar i donar visibilitat als creadors, les empreses de moda i al nou talent, fomentant l’impacte positiu amb els valors de la sostenibilitat.Compartiu aquest contingut