‘Model, batega!’, la proposta guanyadora del concurs per a la transformació de la Model : Servei de Premsa

‘Model, batega!’, la proposta guanyadora del concurs per a la transformació de la Model

22/10/2020



Temps estimat de lectura: 5 minuts

El jurat considera el projecte com el millor plantejament de reordenació i transformació de l’antic centre penitenciari en un gran pol d’equipaments i verd de l’Esquerra de l’Eixample i la ciutat

Destaca l’aposta per conservar la imatge de la Model com a conjunt i incorporar tots els usos previstos sense aixecar nous edificis ni alterar el patrimoni

Inclou els set equipaments públics acordats al Pla Director de 2019 i es dona compliment a les reserves previstes d’habitatge públic, que es col·loca als braços del panòptic, i al futur parc urbà

El centre del panòptic serà l’eix estructurador dels recorreguts i les galeries faran de corredors interiors, i el projecte incorpora aspectes ambientals i de sostenibilitat i eficiència energètica

Durant l’any que ve l’equip redactor elaborarà el projecte d’ordenació del conjunt i el projecte d’espais lliures per tal que l’Ajuntament redacti els projectes executius el 2022

El concurs públic per a la transformació de la Model ja té guanyador. Aquest dijous s’ha fet públic que la proposta ‘Model, batega!’, de l’equip tècnic Forgas Arquitectes, S.L.P / Planas Esquius Segatti, S.C.P., ha estat escollida pel jurat com a projecte que millor reordena l’antic centre penitenciari per convertir-lo en un gran pol d’equipaments i espai verd de l’Esquerra de l’Eixample i la ciutat.

 

L’objectiu del concurs ha estat atreure els millors professionals per definir la Model del futur. La segona fase del concurs comptava amb sis propostes presentades, i ‘Model, batega!’ ha obtingut la valoració més alta del jurat, amb 92 punts sobre 100. És, doncs, la que encaixa millor amb els criteris establers pel Pla Director de 2019, consensuat amb el veïnat amb un procés participatiu, i la Modificació de Pla General Metropolità per a la transformació de la Model, aprovada inicialment i que regula els 27.723 m2 de tot el recinte. Planteja les millors idees pel que fa als objectius generals del pla:

– Mantenir el patrimoni i la memòria de la Model i preservar l’essència del sistema panòptic.
– Crear un nou pulmó verd per a l’Eixample i per a tota la ciutat.
– Convertir un recinte tancat i opac en un espai obert i amb usos de ciutat.
– Situar els habitatges públics i els equipaments compromesos.

En concret, el jurat –format per membres de l’Ajuntament i professionals i representants externs– destaca l’aposta contundent que fa la proposta guanyadora per conservar la imatge de la Model entesa com a conjunt. Jugant amb la topografia, aconsegueix integrar el programa d’equipaments i habitatge en els edificis ja existents, guanyar superfície i incorporar els edificis en el propi parc que es crearà.

 

 

‘Model, batega!’ destina 14.150 m2 a habitatges públics, situats tots als edificis dels braços del panòptic. I concep un parc urbà de 14.510 m2 que combina amb equilibri els usos ciutadans i un funcionament ecològic. Les dues reserves de superfície compleixen amb escreix el que demanava el concurs –12.292 m2 per a habitatge i 14.024 m2 per al parc, que amb els espais lliures arriben a 19.900 m2 d’ús ciutadà–, si bé s’acabaran d’ajustar i adequar amb la redacció dels projectes definitius.

 

També incorpora els set equipaments públics i espais que donaran servei al barri i a la ciutat: l’espai memorial, un institut-escola, una escola bressol, un equipament residencial, un pavelló poliesportiu, un espai per a joves i espais d’economia social i solidària. A més, hi haurà una aula ambiental i espais artístics vinculats a altres equipaments. Es proposa que els equipaments i els espais d’ús compartit ocupin 24.131 m2.

La ubicació dels diferents usos es fa en els tres edificis existents –el d’administració, que dona al carrer d’Entença; el de tallers, a Nicaragua, i l’estructura del panòptic–, sense incorporar nous elements constructius ni distorsionar o alterar el patrimoni existent. De fet, s’integren elements patrimonials com ara l’estructura de pilastres del mur, que s’utilitza com a suport d’una pèrgola perimetral que recorda el camí de ronda.

Un dels aspectes més ben resolts és la connectivitat amb l’entorn. La proposta topogràfica permet integrar bé els edificis amb el parc, guanyant superfície per al programa funcional, i alhora donar continuïtat a l’àmbit amb els carrers de Rosselló i Provença. I pel que fa als desplaçaments dins del propi recinte, el centre del panòptic és l’element estructurador dels recorreguts, i les galeries fan de corredors interiors.

 

 

En global, l’equip redactor ha tingut en compte en tot moment aspectes ambientals i de sostenibilitat, eficiència energètica i coherència i viabilitat constructiva en cadascuna de les solucions.

 

Properes passes i calendari

Un cop elegida la proposta guanyadora del concurs, a partir d’ara l’equip redactor elaborarà en durant l’any que ve el projecte d’ordenació del conjunt i el projecte d’espais lliures de l’àmbit basat en la seva proposta. Serviran com a guia a partir de la qual l’Ajuntament llançarà els concursos específics per redactar durant el 2022 cadascun dels projectes constructius dels equipaments, usos i espais previstos. Seguidament, s’anirà dotant la transformació de recursos en funció de la disponibilitat pressupostària i la situació post-pandèmia per tal de començar les obres les primeres obres al més aviat possible.

Tot aquest procés es continuarà fent amb participació ciutadana. El propi jurat del concurs ha comptat amb un representant del Grup Impulsor i de Seguiment, i la definició dels projectes específics de cada programa es farà de la mà de les entitats i col·lectius implicats.

 

Enllaços relacionats

Imatge 1/6
Imatge 2/6
Imatge 3/6
Imatge 4/6
Imatge 5/6
Imatge 6/6





Paraules clau

model/