Servei de Premsa
22/01/2025
El Centre de Recursos en Drets Humans de Barcelona neix com a espai de referència en formació i assessorament
26/10/2020
Temps estimat de lectura: 3 minuts
Es tracta d’un servei municipal dirigit al teixit associatiu, centres educatius i la pròpia administració que treballa per la prevenció, respecte i protecció dels drets humans, sota els principis d’igualtat i no discriminació
El Centre ofereix formació i funciona com a espai d’arxiu i documentació i punt de trobada per a entitats defensores de drets, promovent la connexió entre el teixit local i organitzacions internacionals
L’Ajuntament de Barcelona treballa activament per un model de ciutat on els drets humans estiguin al centre de les polítiques públiques i consolidar-ne la projecció tant endins com cap a fora d’una ciutat de drets. Sota aquesta premissa, aquest 2020 s’ha consolidat la iniciativa del Centre de Recursos en Drets Humans (CRDH) com un servei per a la ciutadania, el teixit social i associatiu i la pròpia administració per contribuir a treballar conjuntament per la prevenció, respecte i protecció dels drets humans de la ciutat, tot vetllant per la igualtat i la no discriminació.
Com a estratègia de treball, el CRDH es marca tres objectius específics:
- Potenciar el Centre com un servei de referència en formació i assessorament en drets humans, donant-lo a conèixer entre la ciutadania i el teixit associatiu i oferint un catàleg de recursos formatius i educatius que mobilitzin les entitats socials i promoguin una ciutadania activa.
- Consolidar Barcelona com una ciutat de referència per a la trobada d’organitzacions i persones defensores dels drets humans.
- Fomentar i mantenir una “Barcelona, ciutat de drets”, i oferir el CRDH com a base i eina per a la formació del personal municipal i dels equips gerencials i polítics per garantir l’enfocament de l’acció de l’Ajuntament basat en els drets humans.
Formació en drets humans i punt de trobada local i internacional
El Centre de Recursos en Drets Humans neix amb la voluntat de ser un servei accessible per part de la ciutadania i alhora amb una clara vocació de dur el coneixement, cura i manteniment dels drets humans als diferents àmbits de la societat. En aquest sentit, pren rellevància el catàleg de formacions i capacitacions dirigit tant a les entitats socials com als àmbits educatius formals i no-formals. Quant a la comunitat educativa, el CRDH ofereix formació tant per a l’alumnat, com per al professorat i educadors i educadores, oferint recursos en línia i assessorament per a treballs de recerca i altres projectes dirigits a joves.
Segons l’informe corresponent al 2019 de l’Observatori de les Discriminacions de Barcelona, format conjuntament per l’Oficina per la No Discriminació de l’Ajuntament i 18 entitats més de defensa de drets, l’administració pública va ser l’agent discriminador en 68 casos detectats. Per aquesta raó pren especial rellevància les formacions a personal intern de l’Ajuntament que preveu realitzar el CRDH, sobre el rol dels treballadors i treballadores públiques davant de les situacions de discriminació.
La tasca de formació i divulgació del CRDH s’estén també amb activitats concretes a través d’una programació específica en la matèria. Fins a finals d’any, el Centre celebrarà xerrades virtuals sobre la lluita contra el racisme, la protecció de les persones defensores dels drets humans i discriminacions invisibles com l’accés a l’habitatge de persones amb discapacitat. A més, també se celebraran tallers de formació per a professionals en l’àmbit juvenil.
Amb la vocació de treballar en xarxa amb entitats i referents locals i internacionals, les xerrades i debats comptaran amb entitats com la plataforma Defender a Quien Defiende, en el cas de la xerrada “Protegim les defensores de drets”; i la xerrada “Del Black Lives Matter a la lluita contra el racisme a Barcelona” compta amb la participació de personatges internacionals com el polític i acadèmic Wes Bellamy, ex-tinent d’alcalde de Charlottesville (EUA), l’activista i comunicadora feminista i antiracista Desirée Bela-Lobedde, a més de Shaban Jah, de la Xarxa Europea contra el Racisme,.
El Centre de Recursos en Drets Humans està situal al carrer del Rec, 15, a Ciutat Vella, i és accessible als canals següents:
- Twitter: @BCN_CiutatDrets
- Web municipal Centre de Recursos en Drets Humans
Paraules claudrets humans/