Barcelona i el CERN obren la convocatòria internacional de la nova edició del premi de residència artística Collide : Servei de Premsa

Barcelona i el CERN obren la convocatòria internacional de la nova edició del premi de residència artística Collide

27/10/2020



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La iniciativa forma part de les polítiques municipals en matèria de recerca per tal de consolidar els valors científics com a patrimoni ciutadà, a través del reforç del vincle entre art i ciència

L’Ajuntament de Barcelona, l’Institut de Cultura de Barcelona i el CERN, el Laboratori Europeu de Física de Partícules ubicat a Ginebra, tornen a ajuntar forces per a la segona edició de la convocatòria internacional del concurs Collide Residency Award, consistent en una residència artística a les instal·lacions de la institució de recerca en física de partícules i a la ciutat de Barcelona. El Collide és el programa principal d’Arts at CERN, el programa de residència artística de l’organització, i forma part d’un dels principals eixos de les polítiques públiques municipals en matèria de ciència i recerca.

La convocatòria del Collide Residency Award està oberta a artistes de qualsevol disciplina i de qualsevol lloc del món. Les candidatures han de combinar tant la descripció de pràctiques i interessos artístics, com la pròpia percepció sobre la ciència i de com la comunitat científica del CERN persegueixen grans preguntes sobre l’univers. L’artista o col·lectiu seleccionat rebrà una residència de tres mesos per ampliar la seva recerca: dos mesos al CERN treballant al costat de físics de partícules, enginyers i professionals de les tecnologies de la informació, i un mes a Barcelona, visitant laboratoris i centres d’investigació de la ciutat i fent la residència a la Fàbrica de Creació Hangar, Centre de Producció i Recerca d’Arts Visuals. El programa Collide busca artistes que s’inspirin en conceptes científics i tecnològics i amb un expressió artística innovadora.

Barcelona té la voluntat de fer de la ciutat capital en recerca i innovació, a través d’iniciatives com aquesta. La col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut de Cultura de Barcelona i el CERN a través del programa Collide forma part d’un dels quatre eixos del Pla Barcelona Ciència 2020-2023 per potenciar el teixit científic, de recerca i de coneixement de la ciutat i consolidar Barcelona en l’ecosistema internacional d’aquest camp. Així, la mesura persegueix consolidar els valors científics com a patrimoni ciutadà, a través del reforç del vincle entre art i ciència, entenent la relació entre els teixits universitari, industrial i econòmic, científic, social i artístic com a motor essencial de canvi i de transformació.

Des del nou Departament de Ciència i Universitats de l’Ajuntament, que implementa el Pla Barcelona Ciència 2020-2023, s’estan impulsant polítiques públiques en l’àmbit científic i del coneixement que busquen visibilitzar la projecció internacional de les institucions universitàries i científiques de la ciutat per tal de generar i consolidar aliances en l’àmbit europeu; dedicar finançament específic a la recerca per trobar solucions innovadores que reverteixin a la ciutadania; acostar la ciència als veïns i les veïnes i fomentar vocacions a través del que s’anomena ciència ciutadania; i el foment del vincle entre art, ciència i tecnologia.

Arts at CERN, el programa d’arts del laboratori de física de partícules més gran del món, on s’allotja el Gran Col·lisionador de Partícules, amb una comunitat de prop de 12.000 físics i enginyers de tot el món, es va crear per explorar les nocions de creativitat, enginy i curiositat, així com per explorar xarxes amb organitzacions internacionals per trobar noves expressions entre l’art i la ciència arreu del món.

La primera edició del Collide Residency Award es va adjudicar al juliol del 2019 a l’artista holandesa Rosa Menkman, qui va fer la seva residència a Barcelona a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats..

Més informació sobre la convocatòria i com participar-hi: https://arts.cern/





Paraules clau

cern/ Collide Residency Award/