[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] L’Ajuntament signa els primers contractes d’edificis d’apartaments turístics que es destinen a habitatge social : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] L’Ajuntament signa els primers contractes d’edificis d’apartaments turístics que es destinen a habitatge social

28/10/2020

En total són 22 pisos d’un total de 5 propietaris, dos dels quals han aportat edificis sencers i la resta corresponen a pisos en propietats horitzontals

Davant del nou estat d’alarma i del toc de queda nocturn, l’Ajuntament reclama al sector dels apartaments turístics una intervenció decidida en el programa de captació de pisos, com a mesura per reactivar el sector, i recorda que en depèn la salut de tots i totes

El programa forma part dels esforços de l’Ajuntament per aconseguir immediatament allotjaments dignes per a col•lectius afectats per l’emergència habitacional

L’Ajuntament de Barcelona ha signat els primers contractes a través dels quals empresaris del sector turístic posen a disposició un total de 22 apartaments turístics perquè tinguin un ús social durant els propers anys. En concret s’han signat contractes amb 5 propietaris, dos dels quals han cedit dos edificis sencers que sumen 16 dels pisos. Un dels edificis, amb 10 pisos cedits, es troba situat al barri del Camp de l’Arpa del Clot (al districte de Sant Martí). L’altre edifici, amb 6 habitatges cedits, està al barri del Poble-sec (al districte de Sants-Montjuïc). La resta dels apartaments turístics cedits es troben en 6 blocs de pisos diferents, en propietats horitzontals dels barris del Clot (al districte de Sant Martí), la Vila de Gràcia, la Salut (al Districte de Gràcia), la Sagrada Família (al districte de l’Eixample) i a Hostafrancs (al districte de Sants-Montjuïc).

 

 

La majoria dels habitatges cedits tenen dues habitacions (un total de 13 habitatges). També n’hi ha de 3 habitacions o més (5 habitatges) i d’un dormitori (4 habitatges). En total, aquests habitatges podran allotjar 80 persones. L’Ajuntament està treballant per signar nous contractes amb altres operadors d’habitatges turístics que també s’han mostrat interessats en el programa.

Amb aquesta primera cessió d’habitatges turístics es materialitza el programa dissenyat per l’Ajuntament de Barcelona per donar un ús temporal a allotjaments que tenen una llicència turística però que per l’impacte de la pandèmia provocada pel coronavirus han quedat sense cap activitat i resten buits des de fa mesos. Per una banda, el programa dóna una sortida econòmica a habitatges que en aquests moments es troben moblats i buits, i sense previsió de tornar a tenir un ús turístic en el futur més immediat. Per una altra banda, l’Ajuntament pot donar així una sortida immediata i més adequada a famílies i persones que estan essent ateses pels serveis socials de la ciutat perquè es troben en una situació de precarietat econòmica i en un moment d’impàs per haver sofert la pèrdua del seu habitatge.

Els habitatges incorporats al programa seran adjudicats a famílies que actualment viuen en allotjaments temporals a l’espera de l’adjudicació d’un habitatge definitiu del parc públic. Amb aquest programa, per tant, es pretén millorar de manera immediata les condicions en què viuen unitats de convivència i persones en situació de vulnerabilitat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Els propietaris dels habitatges turístics per la seva banda, han signat un contracte de lloguer amb l’Ajuntament, pel qual percebran de l’Ajuntament rendes d’entre 700 i 1.200 euros mensuals en funció de les seves característiques i del temps que el tinguin a disposició dels serveis municipals. Aquest lloguer és temporal, està previst que tingui una durada d’entre 12 mesos i 3 anys.

L’Ajuntament es farà càrrec també de l’acompanyament de les famílies a través d’una entitat del tercer sector que serà alhora l’encarregada de fer un seguiment i l’atenció continuada d’aquestes famílies i de les seves necessitats al llarg de la durada del contracte de lloguer. S’està treballant perquè sigui la Fundació Hàbitat3, amb la qual l’Ajuntament ja treballa en altres programes de cessió d’habitatges, l’entitat que faci aquesta gestió.

 

Crida a la solidaritat i a la responsabilitat

L’ajuntament ha felicitat la iniciativa d’aquests primers propietaris però ha insistit en la necessitat de captar-ne molts més davant la nova onada de contagis i donada la inactivitat del sector turístic i la gravetat de l’emergència turística a la ciutat.

El programa s’afegeix a la voluntat municipal d’ampliar el parc de lloguer assequible i social, que ha aconseguit captar un miler de pisos a través de la Borsa d’Habitatge de Lloguer, dirigida a petits propietaris que vulguin llogar un pis amb totes les garanties i amb ajuts de fins a 20.000€. I que també es desplega a través del conveni amb Habitat3 per captar-ne 250 més.

 

Enllaços relacionats

Vídeo 1/2 (MP4)

Vídeo 2/2 (MP4)

Fotografies 1/2 (ZIP)

Fotografies 2/2 (ZIP)Compartiu aquest contingut