El Cementiri de Montjuïc obre un espai de dol gestacional : Servei de Premsa

El Cementiri de Montjuïc obre un espai de dol gestacional

29/10/2020

El president de Cementiris, Eloi Badia, atendrà els mitjans de comunicació a les 11.30 h.
+ info: VEURE CONVOCATÒRIA DE PREMSA

Es tracta d’un espai específic per facilitar el dol i acompanyament de les famílies que pateixen la pèrdua del seu fill o filla durant l’embaràs o durant el part

La iniciativa l’han impulsada conjuntament Cementiris de Barcelona, l’entitat Petits amb Llum i Catsalut, a través de l’Hospital de la Vall d’Hebron

El compromís de Cementiris de Barcelona i l’Ajuntament és contribuir en la visibilització del dol gestacional i neonatal i acompanyar les famílies que han patit el decés del seu infant

En aquest espai les famílies que ho desitgen poden enterrar els seus fills i filles, de forma col·lectiva, sense cap cost

La zona ha quedat senyalitzada amb la inscripció “Fins i tot el més petit dels peus té el poder de deixar petjades eternes en aquest món”

Cementiris de Barcelona, empresa pública de l’Ajuntament de Barcelona, ha impulsat conjuntament amb l’entitat Petits amb Llum i CatSalut, a través de l’Hospital de la Vall d’Hebron, un espai al cementiri de Montjuïc per al dol gestacional.

 

 

 

 

 

Es tracta d’un espai col·lectiu on les famílies que han patit una pèrdua durant la gestació o durant el part poden enterrar els seus fills i filles sense cap cost. Els fèretres se situaran a l’interior dels nínxols d’aquesta zona i estaran identificats amb una làpida especialment dissenyada amb uns estels, que representen la presència permanent dels nadons. El fèretre romandrà sempre en aquest mateix nínxol.

L’espai neix amb la voluntat de facilitar, visibilitzar i acompanyar el dol gestacional i neonatal. Per això Cementiris de Barcelona ofereix també la possibilitat de realitzar un acte col·lectiu d’homenatge i comiat cada any, al mes d’abril. Aquest acte es farà de forma conjunta amb l’entitat Petits amb Llum, una associació sense ànim de lucre que acompanya les famílies que han partit una pèrdua gestacional o neonatal.

Aquesta zona del Cementiri de Montjuïc està delimitada amb unes columnes amb estels i amb un text que ha estat consensuat amb l’entitat: “Fins i tot el més petit dels peus té el poder de deixar petjades eternes en aquest món”. Des de Cementiris i l’Ajuntament de Barcelona s’ha tirat endavant aquesta iniciativa entenent que és absolutament necessari que la ciutat disposi d’aquest espai i contribuir en el reconeixement social davant la pèrdua gestacional i neonatal i, en conseqüència, emprendre les mesures necessàries per acompanyar les famílies en el procés de dol.

A banda d’aquest espai col·lectiu per realitzar l’enterrament sense cost, les famílies també poden optar per fer un enterrament individual en sepultura familiar o incineració, amb possibilitat que els costos els assumeixi l’assegurança de decés si se’n disposa.

A banda de l’espai al Cementiri de Montjuïc, també s’ha treballat amb l’Hospital de la Vall d’Hebron la reformulació de la informació que es dona a les famílies que han patit una pèrdua gestacional o durant el part amb la voluntat d’oferir una informació transparent en un moment molt dur per a aquestes famílies. L’objectiu és que aquesta informació arribi de forma clara i amb tota la cura i acompanyament que requereix un moment difícil com aquest. La iniciativa s’ha fet extensiva, a través del Consorci Sanitari de Barcelona, a la resta de centres hospitalaris de la ciutat.

 

El president de Cementiris, Eloi Badia, atendrà els mitjans de comunicació a les 11.30 h.
+ info: VEURE CONVOCATÒRIA DE PREMSA

 

Enllaç relacionat

Imatges de l’espai de dol gestacional i neonatal en alta resolució (ZIP)Compartiu aquest contingut