[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] El Canòdrom s’obre a la ciutadania com a espai de formació i referència en tecnologies digitals i participació ciutadana : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] El Canòdrom s’obre a la ciutadania com a espai de formació i referència en tecnologies digitals i participació ciutadana

07/11/2020Temps estimat de lectura: 5 minuts

Neix a l’equipament de Sant Andreu l’Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica per esdevenir la seu de projectes i iniciatives al voltant de la tecnologia crítica, la democràcia participativa i la cultura digital

La iniciativa persegueix fer del Canòdrom un pol de dinamització al barri del Congrés i els Indians i espai de referència a la ciutat en tot allò relacionat amb la participació ciutadana, des de la formació i capacitació obertes a tothom, la investigació conjunta amb el món acadèmic, i el suport a projectes i iniciatives de la ciutat

Una de les primeres activitats rellevants que es realitzarà aquest novembre és el DecidimFest, una conferència internacional que acull ponents de renom per reflexionar sobre la relació entre tecnologia i democràcia en temps de pandèmia

L’Ajuntament de Barcelona renova l’impuls al Canòdrom de la Meridiana i al foment de la cultura de la participació democràtica activa. Aquesta tardor neix l’Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica, un nou equipament municipal que persegueix un doble camí. El primer, la consolidació de les polítiques públiques d’innovació democràtica a través de la tecnologia, una aposta que va néixer el mandat passat amb la plataforma decidim.barcelona, replicada per altres administracions i extesa a més de 120 ciutats i 20 països d’arreu del món. I el segon, obrir l’emblemàtic espai del Congrés i els Indians al barri i a la ciutat.

L’objectiu principal de la iniciativa és oferir a la ciutadania el Canòdrom com un espai de formació i capacitació digital per tal de dotar d’eines a entitats i veïns i veïnes que facilitin l’accés a eines digitals i ajudin a afrontar reptes com l’escletxa digital, els drets digitals i la prevenció de violències a la xarxa. En aquest sentit, l’Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica serà un espai obert al barri que, a més de donar continuïtat a les activitats públiques que s’hi realitzen des de fa alguns anys, n’ampliarà l’oferta per integrar-se millor al barri.

La gestió de l’Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica anirà a càrrec la cooperativa Colectic, entitat que ha rebut la màxima puntuació d’entre el total de les quatre candidatures presentades a la licitació. El projecte presentat per Colectic ha estat la més ben valorada per les propostes d’ús i desenvolupament de tecnologies lliures, les propostes d’obertura de l’equipament al barri, la hibridació entre participació digital i presencial i la recuperació de la memòria històrica del Canòdrom, entre d’altres.

El projecte de l’Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica al Canòdrom s’iniciarà aquest mes de novembre amb la segona edició del DecidimFest, unes jornades de debat i reflexió de caràcter internacional amb més de 20 ponències i debats sobre els reptes tecnològics i democràtics del present i del futur de la societat en el context de crisi per la Covid-19. L’edició d’enguany, que se celebrarà de manera telemàtica a meta.decidim.org, entre el 18 i el 20 de novembre, posarà especial èmfasi en la relació entre tecnologia i gènere, els drets digitals en el context global o els reptes democràtics emergents. Hi participaran personatges rellevants com l’antropòloga digital Gabriella Colleman, la creadora de sci-hub, Alexandra Elbakyan, el teòric dels media i crític d’Internet Geert Lovnik, la consultora en tecnologies, drets humans i feminismes Paz Peña, i la professora Íngrid Guardiola.

 

L’Ateneu és formació, investigació, tecnologia, democràcia, participació i barri

L’Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica tindrà cinc eixos de treball:

 

El nou servei impulsarà programes de formació i capacitació que reforcin l’alfabetització digital en àmbits com la privacitat i la seguretat a les xarxes, la prevenció de violències digitals, la iniciació a la programació, la participació digital, la plataforma decidim.barcelona i la participació ciutadana, entre d’altres.

Un exemple d’aquest eix de treball és la creació d’una Antena Cibernàrium per a la inclusió digital així com una programació formativa estable orientada a joves i persones grans sobre les tecnologies digitals. En aquest sentit, ja s’han posat en marxa algunes línies formatives, com el programa pilot que acaba d’arrancar a cinc instituts de la ciutat per reforçar la participació de l’alumnat a través de la plataforma Decidim.

 

L’Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica fomentarà convenis de col·laboració amb altres centres d’investigació, universitats, centres culturals, entre d’altres, per treballar qüestions com la intel·ligència artificial crítica, les dades aplicades a la participació, o l’exploració de formes de deliberació digital. Actualment, ja existeixen col·laboracions amb la UOC, la UPF, la UB, Elisava i centres de formació professional.

 

El Canòdrom serà un centre de residències de projectes i iniciatives amb l’objectiu de reforçar les aliances i sinergies entre si, amb la mirada posada especialment a àmbits com tecnologia i gènere, videojocs, projectes de software lliure i el mateix desenvolupament de la plataforma Decidim.

 

Aquest equipament serà el centre de referència de la participació ciutadana a Barcelona, un equipament públic orientat a l’acompanyament de processos participatius amb equips de facilitació i amb les tecnologies necessàries per poder realitzar simultàniament la participació presencial i la digital.

 

Amb l’objectiu d’esdevenir un punt de referència al barri del Congrés i els Indians, el nou equipament mantindrà i incrementarà el programa d’activitats ciutadanes, com ara el projecte de Grades Obertes amb activitats culturals com el cinema a la fresca i que busquen fer d’aquest espai una extensió de la plaça. El projecte Grades Obertes va començar l’estiu de 2017 en resposta a la demanda veïnal d’obrir el Canòdrom al barri. Ha atret milers de persones amb el cinema a la fresca a l’estiu que aprofita les grades i la terrassa, o bé a través de les activitats de les matinals culturals de primavera i tardor (amb música, dansa, poesia, circ, tecnologia, entreteniment o intervencions artístiques amb participació del públic).

En paral·lel a aquestes activitats i altres tallers, seminaris, exposicions o jornades que es puguin desenvolupar, la connexió amb el barri es buscarà també amb programes pilots com ara un projecte de xarxes obertes per oferir connexió a Internet a veïns i veïnes que ho necessitin, amb l’objectiu de reduir la bretxa digital a la ciutat.

 

Declaracions de Marc Serra, Regidor de Drets de Ciutadania i Participació

 

Vídeo (MP4)

Àudio (WAV)

 Compartiu aquest contingut

Paraules clau
Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica/ Canòdrom/ equipament/ equipaments/ innovació/ innovació democràtica/ Sant Andreu/ tecnologia/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina