Es reforça el Pla de gestió de risc de l’arbrat amb la introducció de mesures complementàries per a les palmeres : Servei de Premsa

Es reforça el Pla de gestió de risc de l’arbrat amb la introducció de mesures complementàries per a les palmeres

09/11/2020



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Els informes definitius de l’accident mortal de l’estiu al Parc de la Ciutadella pel trencament d’una palmera datilera apunten a una doble causa, una fissura interna i no visible de l’exemplar produïda per un cop de vent anterior i recent i un cop de vent el dia de l’accident

Arran dels fets, l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins, introdueix mesures complementàries al Pla de gestió de risc que implicaran una modificació del procediment de revisió de les palmeres a la ciutat, prioritzant la palmera datilera

Les brigades de poda continuaran fent la revisió visual de cada exemplar i a més s’introdueixen revisions instrumentals per detectar defectes a l’interior de l’estípit i qualsevol anomalia indetectable des de l’exterior

En el pròxim any es revisaran els 2.000 exemplars de palmera de més de 5 metres que hi ha a la ciutat i es continuarà amb la substitució d’exemplars de datilera i canària, que ja es fa des de 2014 arran de la plaga d’escarabat morrut

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut de Parcs i Jardins, reforçarà el Pla de gestió del risc de l’arbrat de la ciutat amb mesures específiques per a les palmeres, per millorar-ne l’avaluació del risc.

Els exemplars de palmera a la ciutat, fins al moment actual, passaven la revisió bianual com la resta d’arbrat de la ciutat, amb una avaluació visual executada pels equips tècnics. En aquesta revisió s’observava l’estípit (tronc), la fulla, l’arrel i la presència de fongs o plagues.

A partir d’ara, amb la modificació del Pla de gestió del risc, s’introdueixen una sèrie de mesures complementàries per avaluar-ne l’estat i detectar anomalies que fins ara no s’havien registrat anteriorment en els exemplars de la ciutat:

En cas que algun dels paràmetres observats no se situï dins de la normalitat es procedirà, a més, a fer una revisió tècnica especialitzada amb els aparells tecnològics adequats en cada cas per analitzar més paràmetres.

D’altra banda també s’ha establert que durant el pròxim any es revisaran totes les palmeres datileres de més de 5 metres d’alt, 2.026 al conjunt de la ciutat.

 

Pla de substitució de palmeres a la ciutat

Entre el 2009 i el 2014, coincidint amb l’aparició de la plaga de l’escarabat morrut que va provocar la mort de centenars de palmeres a la ciutat, es va deixar de plantar la palmera datilera i la palmera canària, dues espècies altament sensibles a aquesta plaga.

El 2014 es va començar a executar el Pla de substitució de palmeres que va establir com s’havien d’anar retirant els exemplars de palmera datilera i palmera canària i substituir-los per altres espècies. Des de la posada en marxa del pla fins ara s’han substituït un total de 174 exemplars de palmera datilera.

Amb el pla de substitució, quan es detecta una palmera datilera o canària amb anomalies, o bé se substitueix per altres espècies de palmera menys sensibles a l’escarabat morrut en carrers o espais històrics i emblemàtics, o bé per altres arbres.

 

Informe definitiu de l’accident

El mateix dia de l’accident mortal pel trencament d’una palmera datilera al Parc de la Ciutadella, el passat 25 d’agost, l’Ajuntament de Barcelona va obrir un expedient informatiu per aclarir-ne les causes i determinar el motiu de la caiguda de la palmera. També es van encarregar dos informes a laboratoris externs i independents. D’una banda a l’empresa d’arboricultura, Doctor Árbol, especialitzada en patologies d’arbres i palmeres, per poder determinar les causes del trencament i també una anàlisi fitopatològica de la palmera als laboratoris de l’IRTA, el servei de sanitat vegetal del departament d’Agricultura de la Generalitat.

A partir del que exposen els dos informes, les conclusions que s’extreuen sobre les causes de la caiguda de la palmera són:

Després de la caiguda de la palmera, els tres dies següents, les brigades de Parcs i Jardins van fer una revisió de tot l’arbrat del Parc de la Ciutadella. En total es van comprovar els 2.114 exemplars, dels quals 524 són palmeres, i no es van detectar anomalies rellevants en l’arbrat, tot i que es van retirar 3 exemplars de palmera per prevenció.

La ciutat de Barcelona té un total de 243.208 arbres en carrers, places, parcs i jardins públics, que passen la revisió prevista al Pla de gestió del risc de forma bianual. Enguany es revisen la meitat dels exemplars, un total de 119.401 arbres i palmeres, dels quals ja se n’ha executat el 90%.





Paraules clau

arbrat/ palmera/ parcs i jardins/