Un estudi europeu troba nicotina ambiental provinent del fum del tabac en el 41% dels parcs infantils i en el 46% dels accessos a escoles : Servei de Premsa

Un estudi europeu troba nicotina ambiental provinent del fum del tabac en el 41% dels parcs infantils i en el 46% dels accessos a escoles

09/11/2020Temps estimat de lectura: 4 minuts

Segons l’estudi, realitzat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) en 11 països europeus, la presència de nicotina provinent del fum del tabac en aquests entorns infantils és major en països amb polítiques de control del tabaquisme menys restrictives.

En molts d’aquests espais dedicats als infants també s’han trobat burilles, i l’exposició al fum ambiental del tabac és major en els barris de nivell socioeconòmic més desafavorit, segons l’estudi.

El fum del tabac està present a les entrades d’escoles i en els parcs infantils de diverses ciutats europees, entre elles Barcelona. Ho demostra un estudi, coordinat per persones investigadores de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), que ha trobat nicotina ambiental (marcador específic del fum del tabac) al 41% dels parcs infantils i al 46% de les entrades de centres d’educació primària d’11 països europeus. Segons l’estudi, en aquests entorns la presència de nicotina és major en països amb polítiques de control de tabaquisme menys restrictives. A l’estudi també es reporta la presència de burilles en quasi un 60% dels parcs infantils i en un 75% de les entrades d’escoles. En un de cada cinc parcs infantils hi havia alguna persona fumant dins l’àrea de joc, i es van observar més persones fumant en escoles de barris de nivell socioeconòmic més desafavorit que en les de barris de nivell socioeconòmic més afavorit (53% vs. 32%).

“Cal recordar que els infants són especialment vulnerables als efectes nocius del fum ambiental del tabac. L’evidència científica ha demostrat que aquest fum és una substància carcinògena, que té efectes adversos per a la salut dels nens i nenes, incloent-hi l’augment de risc de malalties respiratòries. Tot i que les concentracions de nicotina trobades a espais oberts són menors que en espais tancats, no hi ha cap nivell d’exposició que pugui considerar-se segur. A més, les burilles també suposen un problema ambiental i de salut, ja que triguen molts anys a degradar-se, i en espais dedicats als més petits poden ser fàcilment ingerides. D’altra banda, cal recordar també, que els nens i les nenes que veuen persones fumadores al seu voltant tenen una major probabilitat de convertir-se en fumadors en créixer”, explica la Dra. Mª José Lòpez, investigadora principal de l’estudi fet per l’ASPB.

Aquest treball de recerca forma part del projecte europeu TackSHS, que té com a objectius estudiar l’exposició al fum ambiental del tabac i a les emissions de les cigarretes electròniques, estimar la càrrega de malaltia atribuïble al tabaquisme passiu en la població europea, especialment en aquelles persones més vulnerables, i impulsar noves polítiques i intervencions que ajudin a reduir el seu impacte. Els principals resultats es presenten a l’exposició fotogràfica Projecte TackSHS: Hi ha fum del tabac en espais infantils a l’aire lliure?, dintre del cicle Art i Salut de l’ASPB.

El projecte TackSHS ha tingut una durada de quatre anys i ha rebut finançament del Programa Horizon 2020. Ha estat coordinat pel Dr. Esteve Fernández de la Unitat de control del tabac de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) / Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i hi han participat persones investigadores de centres de recerca de diversos països europeus, entre ells, l’ASPB encarregada d’avaluar l’exposició al fum del tabac en espais infantils a l’aire lliure i en altres espais públics i privats.

Així, en el marc de l’estudi de l’ASPB s’ha analitzat també altres espais exteriors com les terrasses de bars i restaurants, i espais privats com les llars o els cotxes de persones fumadores. En total s’han recollit al voltant de 1000 mostres ambientals per avaluar objectivament l’exposició al fum del tabac, prop de 700 a espais públics i 300 a espais privats. Els resultats d’entrades d’escoles s’han publicat recentment a Science of the Total Environment. Igualment, l’article sobre els resultats de parcs infantils ha estat acceptat per a la seva publicació a Environment International. Ambdues són revistes científiques de factor d’impacte rellevant. “Les dades dels altres espais de l’estudi es troben actualment en anàlisi i preparació per a la seva publicació”, diu la investigadora principal.

La Dra. M. José López de l’ASPB i el Dr. Esteve Fernández de l’ICO presentaran l’exposició, Projecte TackSHS: Hi ha fum del tabac en espais infantils a l’aire lliure?, el dimarts 10 de novembre a les 12:00 h en un acte inaugural virtual que es podrà seguir en streaming en el següent enllaç: bit.ly/artisalut-ASPB-nov20.

 

 

Enllaç a l’article sobre els resultats d’entrades a escoles:

Henderson E, Continente X, Fernández E, Tigova O, Cortés-Francisco N, Gallus S, Lugo A, Semple S, O’Donnell R, Clancy L, Keogan S, Ruprecht A, Borgini A, Tzortzi A, Vyzikidou VK, Gorini G, López-Nicolás A, Soriano JB, Geshanova G, Osman J, Mons U, Przewozniak K, Precioso J, Brad R, López MJ; TackSHS project Investigators. Secondhand smoke exposure and other signs of tobacco consumption at outdoor entrances of primary schools in 11 European countries. Sci Total Environ. 2020 Nov 15;743:140743. doi: 10.1016/j.scitotenv.2020.140743. Epub 2020 Jul 7. PMID: 32758838.

Paraules clau

salut/